Πολίτευμα Προεδρικής Δημοκρατίας προτείνει η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»...

0


Πρόταση αλλαγής του πολιτεύματος, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών, κατέθεσαν προχθές σε δημόσια συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ οι ενεργοί πολίτες που δραστηριοποιούνται στην «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» (ΠΡΣΑ).

Μια πολιτική πρόταση που θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση εξόδου από την κρίση τη ριζική αλλαγή του σημερινού συστήματος με όχημα ένα εντελώς καινούργιο Σύνταγμα που θα διασφαλίζει την πραγματική διάκριση εξουσιών.

Στην εκδήλωση, η οποία είχε θέμα «Η υπέρβαση της κρίσης και η αναγκαιότητα Νέου Συντάγματος», βασικοί ομιλητές, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, ήταν δύο συγγραφείς βιβλίων σχετικών με το θέμα, ο πολιτικός επιστήμονας…. Αθανάσιος Θεοδωράκης με το «Επόμενο βήμα της πολιτικής, η Προεδρική Δημοκρατία» (των εκδόσεων Σιδέρη) και ο δικηγόρος οικονομολόγος Πέτρος Χασάπης με «Το τέλος των Πρωθυπουργών» (Εκδόσεις Γκοβόστης).

Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή, για την 4η ελληνική Δημοκρατία, είπε ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι η σημερινή διάλυση του κράτους επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, απογοητεύει την κοινωνία και πλήττει τους αδυνάτους.

Δεν πρόκειται απλά για θέμα αλλαγής κυβέρνησης, εναλλαγής κομμάτων ή προσώπων, το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται, πρόσθεσε, ριζική ανασυγκρότηση. Το Πολίτευμα που παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα και τα εχέγγυα για ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος είναι, όπως είπε, η Προεδρική Δημοκρατία.

Η εκλογή του αρχηγού της εκτελεστικής εξουσίας απευθείας από τους πολίτες και η εισαγωγή σύγχρονων θεσμικών αντίβαρων για την εξισορρόπηση και την διάκριση των εξουσιών, με αναβάθμιση της Βουλής και ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης, θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης και το σύστημα λήψης αποφάσεων.

Η εισαγωγή του θεσμού του δημοψηφίσματος με τρόπο που να επιτρέπει την λαϊκή πρωτοβουλία να εκφραστεί, ενισχύει την άμεση δημοκρατία, περιορίζει σαφώς τον ρόλο των κομμάτων και ενδυναμώνει τον πολίτη.

Το Σύνταγμά μας, είπε ο Π. Χασάπης, δημιουργεί έναν «φαύλο κύκλο», τροφοδοτεί το πολιτικό σύστημα με τέσσερα βασικά προβλήματα: πολιτική αστάθεια, υπέρμετρο συντηρητισμό και πολιτική ακαμψία, πλήρη αυτονόμηση του πολιτικού στοιχείου από το κοινωνικό σώμα και, τέλος, διόρθωση αυτών των προβλημάτων μόνο από το ίδιο το πολιτικό στοιχείο με πλήρη απουσία του λαού.

Η ΠΡΣΑ προτείνει, όπως πρόσθεσε, νέο Σύνταγμα από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια έγκρισή του με δημοψήφισμα, το οποίο θα καταργεί την αυτονόμηση του πολιτικού στοιχείου από την κοινωνία με έξι βασικούς άξονες: λαϊκή κυριαρχία, πολιτική ισότητα, διάκριση εξουσιών, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, έλεγχο και διαφάνεια στα ΜΜΕ.

Στόχος μας είναι, κατέληξε ο Π. Χασάπης, ένα πολίτευμα που θα σημαίνει «στροφή στο άνθρωπο», στην ατομική συνείδηση και βούληση και όχι σε απρόσωπες πολιτικές κατασκευές.

Από: express.gr
Δημοσίευση: Ιουνίου 13, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πολίτευμα Προεδρικής Δημοκρατίας προτείνει η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator