Νομιμοποιούν δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό μέσω τροπολογιών

0Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δαπάνες που μόνο για το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ και οι οποίες αφορούν στο προσφυγικό, νομιμοποιεί η κυβέρνηση με μπαράζ τροπολογιών. Τροπολογία και για τη νομιμοποίηση δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που όμως δεν αναγράφει ποσό.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση με πρόσχημα το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, που ουσιαστικά έρχεται για να νομιμοποιήσει τις απευθείας αναθέσεις, έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ τροπολογιών προκαλώντας ήδη την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όπως ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας αποκάλυψε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, το σύνολο των δαπανών που νομιμοποιούνται μέσω του νομοσχεδίου για το προσφυγικό ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά μόνο δαπάνες του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τροπολογία που κατατέθηκε επιχειρεί την νομιμοποίηση των δαπανών του χωρίς μάλιστα να αναφέρει πουθενά το συνολικό έστω ποσό που αυτές αφορούν αν και δεν πρόκειται για πρόθετη δαπάνη του Υπουργείου.

Η τροπολογία τιτλοφορείται «Δαπάνες στο πλαίσιο του άρθρου 96 του ν. 4368/2016 (Α' 21)» και με αυτή «τακτοποιούνται διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες προέκυψαν από την απαίτηση ταχείας ανταπόκρισης στη διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ που είναι επιφορτισμένες για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στους τομείς σίτισης, διαμονής, μεταφοράς και υγειονομικής περίθαλψης».


Σύμφωνα με την σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι δαπάνες αφορούν την ίδρυση, την κατασκευή και τη συντήρησης των Κέντρων Πρώτη Υποδοχής και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών και τη λειτουργία των Κέντρων και Δομών αυτών, αποκλειστικά σε ότι αφορά στη μεταφορά, διανομή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι ο Δ. Βίτσας αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία επιχείρησε να υποβαθμίσει τη νομιμοποίηση, λέγοντας ότι πρόκειται για δαπάνες που για διάφορους λόγους δεν έγινε δεκτές από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και πέρασαν στο ΠΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο για το προσφυγικό επιτρέπεται η μίσθωση κατάλληλων ιδιωτικών ακινήτων απλώς με υπουργική απόφαση, δίχως δηλαδή να υπάρξει σχετική προκήρυξη ή διαγωνιστική διαδικασία. Μάλιστα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να ανατίθεται η δημιουργία, η μίσθωση, υποστήριξη, στελέχωσης, διαχείριση, εποπτεία ή παρακολούθηση των εγκαταστάσεων ή των μισθωμένων ιδιωτικών ακινήτων σε άλλους φορείς του Δημόσιου ή ιδιωτικούς.

Την ίδια ώρα, «νομιμοποιούνται» και πλέον μπορούν να πληρωθούν οι μισθώσεις που υπογράφτηκαν και πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου.

Το πλέον, όμως, σημαντικό και το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτήματα είναι ότι παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, η εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας:

-Σύναψη δημοσίων συμβάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ κλπ) για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων

-απόσπαση προσωπικού του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδοχ καθώς και τη διάθεση ή πρόσληψη με όμοιες συμβάσεις πολιτών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτών που εργάζονται σε διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών.

Liberal
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 28, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Νομιμοποιούν δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό μέσω τροπολογιών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator