Προς ελεγχόμενη κρίση

0
Γράφει η Κύρα Αδάμ

Με διαφορά ολίγων ωρών, ο κλυδωνιζόμενος- αναχωρών- αλλά μονίμως στην καρέκλα του -υπουργός Άμυνας Π Καμμένος δήλωσε υπερηφάνως την προσεχή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ το επόμενο πεντάμηνο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευαγ. Αποστολάκης ανακοίνωσε την ισοπέδωση των Τούρκων που θα ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα, καλυπτόμενος πίσω από «τη μία κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Και οι δύο αυτές σχεδόν ταυτόχρονες δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας ανεβάζουν επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο:

* Όχι μόνον στις ήδη βαριά διαταραγμένες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και,

* στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το πλέον προβληματικό κομμάτι της σημερινής κυβέρνησης (Π Καμμένος για το θέμα των Σκοπίων), αλλά και η επιχειρησιακή διαβεβαίωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα «εθνικής ανάτασης» και ..ανάστασης των εθνικών ανακλαστικών έναντι της Τουρκίας ,τα οποία κοιμούνται μακαρίως τον διπλωματικό ύπνο τους, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.

Και οι δύο δηλώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δεν προέρχονται από καμία επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης και των οργάνων της.


Κανένα Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα δεν ανακοίνωσε ποτέ «την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ». Η κυβέρνηση έχει πράξει σωστά μέχρι τώρα, αφού γνωρίζει ότι το Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει ρητώς την μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ, εκτός αν επιδιώκει την σύγκρουση με τον απέναντι παράκτιο κράτος, εν προκειμένω την Τουρκία. (σσ. η «ανακήρυξη» της ΑΟΖ είναι όρος ανύπαρκτος και οδηγεί με οπισθοχρονική φαντασία σε κήρυξη και ανακήρυξη Ολυμπιακών Αγώνων 2004).

Οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ περί ισοπέδωσης κλπ δεν έπονται κανενός ΚΥΣΕΑ, ούτε έχει εξουσιοδοτηθεί ο ίδιος από την κυβέρνηση να προβαίνει σε υψηλού ρίσκου δηλώσεις, (αν και οι πράξεις που υπονοεί είναι αυτονόητες σε περίπτωση καταπάτησης εθνικής κυριαρχίας).

Επιπροσθέτως, ο μη εκπαιδευμένος στον χειρισμό των ΜΜΕ ναύαρχος Αποστολάκης, με την «αυθόρμητη» στρατιωτική απάντηση του, περιορίστηκε σε επιχειρησιακή περιγραφή που αφορά σε βραχονησίδες, αφήνοντας να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά και εμπράκτως με στρατιωτικά μέσα πλέον ,το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ελληνικών νήσων και νησίδων και κυρίως ξεχνώντας ,ότι την ίδια την στιγμή των δηλώσεων του, τμήμα της κυριαρχίας της Λήμνου αλλά και οι Μελαδιοί και τα Χταπόδια βρίσκονται σε μόνιμη τουρκική κατοχή.

Τα «προεόρτια» της τουρκικής αντίδρασης ήταν άμεσα, πέραν του μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών μαχητικών και παρενόχλησης του υπουργού Άμυνας στο Καστελόριζο την Πέμπτη το πρωί:

Αστραπιαία επικοινωνία διαμαρτυρίας της τουρκικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Τράμπ, υπόσχεση αυτής για την παράδοση μέχρι τον Ιούνιο 2019 των πρώτων 10 F-35 στην Άγκυρα ,καθώς και άμεση παράδοση των νέου τύπου συστοιχιών PATRIOT σε τουρκικό έδαφος.

Οι υψηλού ρίσκου ελληνικές λεκτικές προειδοποιήσεις – αναγγελίες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ ουδόλως αποκλείουν την περίπτωση πρόκλησης «ελεγχόμενης κρίσης» από την πλευρά της Τουρκίας το επόμενο διάστημα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βεβαίως, θα οδηγήσει σε παράταση του χρόνου θητείας της κυβέρνησης στο σύνολο της.

Αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για την αναγκαστική επιτάχυνση της προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά από συνυποσχετικό εφ όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών θεμάτων, σύμφωνα με την πρόταση που κυοφορεί επισήμως η Άγκυρα και η Αθήνα, δεν μπορεί να αρνηθεί στο τέλος της ημέρας.

Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 31, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προς ελεγχόμενη κρίση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator