ΤΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ: Αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Βέλου Βόχας - Η επιλογή

0


Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη και μετά στον Κλεισθένη.

Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και θεμελιώνεται πάνω στις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Ο εκλογικός νομοθέτης με το Ν. 4555/2018 θέσπισε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2018.
Η απλή αναλογική σημαίνει ότι το επόμενο Δημοτικό και κοινοτικό Συμβούλιο δεν θα είναι απόλυτα πλειοψηφικό για τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο Κοινότητας στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πάρει 50% στον πρώτο γύρο. Κατά συνέπεια ο Δήμαρχος, προκειμένου να έχει πλειοψηφία στο Συμβούλιο, θα πρέπει να αξιοποιεί και Συμβούλους της αντιπολίτευσης σε θέσεις ευθύνης. Θα υπάρξουν πλέον προγραμματικές συγκλίσεις και αξιοποίηση όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, στο οποίο οφείλουμε να τοποθετηθούμε στη βάση αρχών και αξιών και όχι με βάση μικροϊδιοτελείς ή μικροκομματικές ή μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.
Κοντολογίς, οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται ούτε «πολίτες-πελάτες» ούτε «Λουδοβίκους». Εχουν ανάγκη από υπεύθυνους, δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες, καθώς και από έντιμους και ικανούς αυτοδιοικητικούς, που υποστηρίζουν ανυποχώρητα τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, που μπορούν να παράγουν έργο ουσίας, να ενώνουν και όχι να διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας πίστη στη συλλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία και ισχυρή πολιτική βούληση να συγκρουστούν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες.

Για την ορθή επίτευξη της απλης αναλογικής καθοριστικό ρόλο παίζει η συλλογική, δημοκρατική και ενωτική λειτουργία του δημάρχου και κυρίως η ικανότητά του να μπορεί να συνθέτει δημιουργικά και αποτελεσματικά διαφορετικές απόψεις, θέσεις και προτάσεις, που όμως πρέπει να έχουν συνάφεια μεταξύ τους, αφού όλα δεν μπορεί να είναι συνθέσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, η απλή αναλογική μπορεί να ειδωθεί και ως η αφορμή για τη δημιουργία μεγάλων δημοτικών παρατάξεων και σχηματισμών. Μεγάλες δημοτικές παρατάξεις που μπορούν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών να ξεπεράσουν σε ποσοστά το 50%. Δημοτικές παρατάξεις, με εσωτερικές διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, που θα εγγυούνται την ομαλή πορεία του Δήμου, αλλά και τη δημοκρατία στο εσωτερικό τους.

• Υπό αυτό το πρίσμα της λογικής και προς αποφυγή του κατακερματισμού των εδρών του δημοτικού συμβουλίου από τις πολλαπλές ανακοινωθείσες υποψηφιότητες, δημοτικές υποψηφιότητες που κατά την άποψη του γράφοντα «παραχαράσσουν» το θεσμό της απλής αναλογικής , οδηγώντας σε δημοτική «ακυβερνησία» το δήμο μας, δημιουργώντας πολιτική αστάθεια στο δήμο και την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση και λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών, επιτρέποντας το φαινόμενο των αθέμιτων συναλλαγών και «στηρίξεων», δέχτηκα την πρόταση του Δημάρχου Βέλου -Βόχας, κ. Αννίβα Παπακυριάκου, για εκλογική συνεργασία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές , προκειμένου να ενώσουμε δυνάμεις στη βάση μιας αξιόπιστης και με στέρεο υπόβαθρο προγραμματικής συμφωνίας, ενός κοινού σχεδίου ανάπτυξης που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον χωρίς μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες ή προσωπικές επιδιώξεις.

Ο δήμος μας, σ’ αυτή την κρίσιμη δημοτική περίοδο έχει ανάγκη από ένα διευρυμένο και ανανεωμένο δημοτικό συμβούλιο με ισχυρή πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή και με ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του 50% για την επίτευξη της οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η συλλογική, δημοκρατική και ενωτική λειτουργία του δημάρχου και κυρίως η ικανότητά του να μπορεί να συνθέτει δημιουργικά και αποτελεσματικά διαφορετικές απόψεις, θέσεις και προτάσεις.

• Η γνώση, η αποφασιστικότητα-αποτελεσματικότητα, η εμπειρία καθώς και η θέληση για προσφορά αυτών που θέλουν να διοικήσουν τα επόμενα 4 χρόνια τον Δήμο Βέλου -Βόχας καθώς και τις Κοινότητες αυτού, μπορούν να είναι από τα βασικά κριτήρια επιλογής τους από τους δημότες.


• Για τους λόγους αυτούς , ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του δημάρχου Βέλου –Βόχας και αποφάσισα την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Ενωτικής κίνησης Βέλου –Βόχας με Δήμαρχο τον Αννίβα Παπακυριάκο, θέλοντας με την συμμετοχή μου αυτή να προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του δημότη απέναντι στο δήμο του, γιατί μόνο με την ενεργή συμμετοχή του δημότη και την πίστη του στους αιρετούς εκπροσώπους του, μπορεί ο δήμος να ανταποκριθεί στην σύγχρονη οικονομική και θεσμική πραγματικότητα.

• Με αυτές τις σκέψεις καλώ όλους του δημότες του δήμου Βέλου –Βόχας σε συστράτευση και συμπόρευση , επιλέγοντας και τιμώντας με την ψήφο τους, τόσο το πρόσωπό μου όσο και το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Ενωτικής κίνησης Βέλου –Βόχας με Δήμαρχο τον Αννίβα Παπακυριάκο.

• Σας Ευχαριστώ

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 21, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΤΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ: Αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Βέλου Βόχας - Η επιλογή"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator