Το ΙΝΚΑ Κορινθίας για τις διακοπές παροχών ρεύματος

0Μετά από καταγγελίες δεκάδων καταναλωτών από όλες σχεδόν τις άκρες της Ελλάδας, προς το ΙΝΚΑ Κορινθίας όπου με αγωνιώδη τρόπο ανέφεραν ότι ιδίως από την πλευρά της ΔΕΗ ΑΕ, εργολάβοι της έχουν προβεί ή δηλώνουν ευθέως ότι προβούν στην διακοπή παροχών ρεύματος που ανήκουν σε δικαιούχους ΚΟΤ και ΚΕΑ στα πλαίσια του νέου συστήματος ρυθμίσεων οφειλών – διακανονισμών που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στις 27 Απριλίου με έναρξη εφαρμογής από την 1η Μαΐου, το ΙΝΚΑ Κορινθίας , με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος του για προστασία των καταναλωτών, παρενέβη τόσο προς την ΔΕΗ, όσο και στις λοιπές αρμόδιες αρχές και αφού εξέθεσε :

• ότι μέχρι και τον Ιούνιο 2018, η διακοπή ρεύματος (ΚΟΤ) σε δικαιούχους ΚΕΑ, γινόταν ΜΟΝΟ όταν υπήρχε υπόλοιπο χρέους που υπερβαίνει τις 9000€.

• Ότι οι διακοπές αυτές γίνονται σε άτομα που πραγματικά στερούνται των βασικών όρων διαβίωσης με σκοπό την είσπραξη των παραπάνω ποσών, τα οποία σωρεύτηκαν λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλουν τις οφειλές αυτές λόγω αφ' ενός της ανυπαίτιας ανεργίας τους και συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους που οφείλονται στην μαινόμενη οικονομική κρίση και την εφαρμογή των μνημονίων και αφ' ετέρου στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στα πλαίσια της παράλογης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

• Ότι το νέο σύστημα εφαρμόζεται κατά τρόπο που δείχνει την πόρτα στους παραπάνω οφειλέτες, αφού καταγράφουμε περιπτώσεις όπου με εισόδημα ΜΟΝΟ το ΚΕΑ και οφειλή 4000€, ζητείται προκαταβολή 2000€, δηλαδή ζητείται το αδύνατο, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να έχουμε το φαινόμενο χιλιάδων οικογενειών να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή να αναγκάζονται να παρανομούν για το έχουν!

• Ότι η δυνατότητα ειδικής μεταχείρισης από τον Δ/ντα Σύμβουλο σε ειδικές περιπτώσεις καταναλωτών, δεν έχει εφαρμοστεί αποδεδειγμένα σε δύο καταναλωτές που έχουν οφειλή 3000 και 4500 ευρώ αντίστοιχα, με εισοδήματα 400 και 510 ευρώ μηνιαίως, όπου ο ένας έχει ποσοστό αναπηρίας 85% και ο δεύτερος 67% και βασίζονται στην παροχή ρεύματος για να επιζήσουν, καθόσον οι τεκμηριωμένες αιτήσεις τους , ΟΥΔΕΠΟΤΕ απαντήθηκαν από τον εν λόγω κύριο, αν και έχουν παρέλθει 2,5 μήνες και ότι πιθανά, η στάση του αυτή απορρέει από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη ΔΕΗ «Κόψτε το ρεύμα στους κακοπληρωτές», όπως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προ ολίγου καιρού.

• Ότι είναι γεγονός ότι τα χρέη της ΔΕΗ έχουν φτάσει στα 2,8 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξευρεθεί λύση για τους καταναλωτές αυτούς που έχουν ανυπαίτια μεγάλες οφειλές και δικαιούνται κοινωνικής αρωγής και όχι λόγια.

• Ότι τα 10 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση η επανασύνδεση με το ρεύμα κομμένων παροχών έως την 30/6/2018, είναι μεν χρήσιμη, αλλά σταγόνα στον ωκεανό, ενώ επιπλέον αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των δικαιούχων ΚΕΑ και ΚΟΤ Β, αφού σιωπηρά οι εκάστοτε κυβερνήσεις έκλειναν το μάτι στις διοικήσεις της ΔΕΗ, ώστε να μην προβαίνουν στην αποσύνδεση των ρολογιών των οφειλετών και ιδίως των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να σωρεύονται οι οφειλές.

ΠΡΟΤΕΙΝΕ:

1. Στα πλαίσια αυτά κρίνεται πλέον του αναγκαίου όπως ΑΜΕΣΑ υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίσει ανά Δήμο Επιτροπές 5μελείς, όπου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι των καταναλωτών, ώστε να παρέχονται ποσά έως και 80% επί της συνολικής οφειλής για την αποπληρωμή των οφειλών των δικαιούχων ΚΕΑ και ΚΟΤ Β, καθώς και για ειδικές περιπτώσεις καταναλωτών (ΑΜΕΑ κλπ), που για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τις γενικές ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών.

2. Οι ενδιαφερόμενοι θα προσκομίζουν σειρά δικαιολογητικών και θα υπάρχει και έκθεση της οικείας υπηρεσίας Προνοίας προς την επιτροπή ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενική κρίση αυτής (επιτροπής).

3. Η πρόταση αυτή θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί διότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι ευάλωτοι καταναλωτές δεν μπορούν να ζουν καθημερινά με τον βραχνά της διακοπής του ρεύματος, ιδίως μετά τον ορυμαγδό των εξωδίκων επιστολών της ΔΕΗ ακόμα και προς οφειλέτες των 650€.

Το ΙΝΚΑ Κορινθίας αναμένει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους, ώστε να παύσει η τρομακτική αυτή κατάσταση και να απαλυνθεί η ασφυκτική κοινωνική πίεση που υφίστανται πλατιά λαϊκά στρώματα εξαιτίας της ακολουθούμενης πρακτικής και επιλογών.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 05, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το ΙΝΚΑ Κορινθίας για τις διακοπές παροχών ρεύματος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator