Η αφωνία του Πάνου Καμμένου μπροστά στο τέταρτο μνημόνιο

0



Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Επέλεξε για μία ακόμα φορά την οδό της απουσίας σε μία σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία. Επέλεξε να μην παραστεί στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, στην οποία θα αναγκαζόταν εκ των πραγμάτων να πάρει θέση για μία σειρά θεμάτων που “καίνε”. Δεν ήταν η πρώτη, αλλά πιθανότατα ούτε και η τελευταία φορά που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ακολούθησε τον συγκεκριμένο δρόμο.

Ο Πάνος Καμμένος αντί του κοινοβουλίου πέταξε για Καζακστάν, σε μία προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του.

Το αν αυτό ισχύει ή όχι, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει και άρα κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι πραγματικά έγινε. Σε κάθε περίπτωση πάντως το συμπέρασμα είναι ένα: Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει αισθητά τις πολιτικές του παρεμβάσεις, κάνοντας τις λιγότερες δυνατές τοποθετήσεις.

Η επιλογή αυτή έχει φουντώσει τις φήμες που θέλουν τον κ. Καμμένο ενοχλημένο από την στάση του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής, ο υπουργός Αμυνας αισθάνεται παραγκωνισμένος από τον πρωθυπουργό, καθώς η γνώμη του δεν λαμβάνεται υπόψιν για μία σειρά σοβαρών ζητημάτων. Είτε η παραπάνω εικόνα ισχύει είτε όχι, η αλήθεια είναι πως ο κ. Καμμένος πρέπει να νιώθει άβολα με όλες τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως σε δύο μέτωπα. Στο Σκοπιανό και στην οικονομία. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει και απαραίτητα κάτι για την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οπως άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό ο υπουργός Αμυνας: “Με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλους”. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως έχοντας ήδη ένα σοβαρό θέμα με την κυβερνητική γραμμή αναφορικά με διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων, θα πρέπει να βρει γραμμή άμυνας και για το επικαιροποιημένο σχέδιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Ενα κείμενο 40 σελίδων που ουσιαστικά γκρεμίζει τον κυβερνητικό μύθο περί δήθεν καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ενα πλαίσιο δεσμευτικών κινήσεων, πολλές από τις οποίες ο κ. Καμμένος στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήθελε να ακούσει. Κορυφαία όλων η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Στο νέο “συμπληρωματικό” μνημόνιο επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου. Με άλλα λόγια μιλάμε για πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, χωρίς καμία χρηματοδότηση και χωρίς καμία συγκεκριμένη λύση για το χρέος.

Μία γρήγορη ματιά στο τι περιλαμβάνεται μέσα στις 40 σελίδες, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως πολλά ακόμα θα πρέπει να γίνουν . Πολλά και δύσκολα.

Πιο συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνουν τα εξής:
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία και υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060.
Και νέα μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019
Μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020. Η μείωση αυτή μάλιστα μπορεί να γίνει και νωρίτερα εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του
Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2019
Καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αφού οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να διατηρήσουν τα συνολικά έσοδα στο ύψος που είναι σήμερα. Δηλαδή 2,65 δις ευρώ όταν αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της ΝΔ είναι να μειώσει αυτό το ποσό στο 1,8 δις ευρώ.
Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά.
Πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Κατά γράμμα υλοποίηση όλων των υπολοίπων συμφωνημένων δεσμεύσεων για πολλά ακόμη χρόνια. Σε κάθε περίπτωση τόσο το επικαιροποιημένο σχέδιο όσο και το σκοπιανό θα προσθέσουν περισσότερα σύννεφα στον ήδη βαρύ ουρανό του Μεγάρου Μαξίμου. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει για μία ακόμα φορά να προσπαθήσουν να βρουν σημείο ισορροπίας και μεταξύ τους αλλά και με τα γεγονότα. Η επικαιροποιήμενη συμφωνία με τους θεσμούς ρίχνει αυλαία τόσο για τον κύριο Τσίπρα όσο και για τον κύριο Καμμένο στην περίοδο των ψευδαισθήσεων.Η ώρα της αναμέτρησης με την πραγματικότητα έφτασε και αναμένονται οι κραδασμοί...

Δημοσίευση: Ιουνίου 09, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η αφωνία του Πάνου Καμμένου μπροστά στο τέταρτο μνημόνιο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator