Περισσότερα από 100.000 Ευρώ με απευθείας αναθέσεις σε μία μόνο Εταιρεία Συμβούλων από το Δήμο Ναυπλιέων...

0



Με την εφαρμογή του Καλλικράτη το 2011, έπιασαν δουλειά οι διάφορες Εταιρείες Συμβούλων, που γνωρίζουν τα πάντα, σε συμβουλεύουν για τα πάντα, έχουν λύσεις για όλα και χωρίς αυτές δε λειτουργεί τίποτα και δε γίνεται κανένα έργο σε Δήμους και Περιφέρειες.

Επειδή μάλιστα δεν υπάρχει σαφές και ακριβές κοστολόγιο της δουλειάς τους, χρεώνουν ότι θέλουν με την αποδοχή βέβαια των αιρετών, με τους οποίους έχουν συμφωνήσει, συνήθως εκ των προτέρων.

Το "νταραβέρι" αυτό είναι πολύ αποδοτικό, εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ δίνονται για μελέτες και συμβουλές, οι οποίες συνήθως είναι πανομοιότυπες και αλλάζουν μόνο τα στοιχεία του Δήμου που τις πληρώνει και φυσικά να βρίσκονται κάτω από τα 24.600 Ευρώ και 24.800 Ευρώ, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, για να δίνονται με απευθείας αναθέσεις.

Το ερώτημα είναι, για να το πω ωμά, πως είναι δυνατόν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που με τη δομή του Καλλικράτη, διαθέτουν πλήθος επιστημόνων και έμπειρων υπαλλήλων, να έχουν ανάγκη, να χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για να λειτουργήσουν και να εντάξουν, ας πούμε, έργα στο ΕΣΠΑ;

Ο Δήμος Ναυπλιέων έχει πάνω από 50 υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Μηχανικούς, Τοπογράφους, Οικονομολόγους, Μηχανικούς Η/Υ, Γεωπόνους, Φιλόλογους, έχει έμπειρους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών σχεδόν άλλους τόσους, οι δυο άλλοι Δήμοι της Αργολίδας λιγότερους και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας τους δικούς της, όλο αυτό το δυναμικό είναι δυνατόν, με ελάχιστο κόστος, να μην μπορεί να κάνει τις δουλειές που δίνονται στις Εταιρείες Συμβούλων;

Φυσικά και θα μπορούσε, όμως έτσι θα χανόταν το "νταραβέρι" όπως είπαμε...

Μια κλασσική περίπτωση, υπάρχουν και άλλες, αποτελεί και για το Δήμο Ναυπλιέων, η παροχή υπηρεσιών για διάφορα θέματα, από συγκεκριμένη Εταιρεία Συμβούλων, στην οποία έχουν πληρωθεί περισσότερα από 100.000 Ευρώ, μέσω απευθείας αναθέσεων φυσικά:

Σεπτέμβρης 2011, συνεδρίαση ΔΣ, λέει ο εισηγητής, "...έχει γίνει και έρευνα αγοράς για εταιρείες με συμβούλους οι οποίοι και θα αναλάβουν τις παραπάνω εργασίες και ότι η συμφερότερη ύστερα από αναζήτηση προσφορών είναι της..." και γίνεται ανάθεση 14.500 Ευρώ.

Σεπτέμβρης 2011, συνεδρίαση ΔΣ, ο ίδιος εισηγητής για, "...την κάλυψη της δαπάνης του αντικειμένου της δημόσιας σύμβασης υπηρεσιών για το δήμο Ναυπλιέων που θα περιλαμβάνει και τις 4 δημοτικές ενότητες..." και γίνεται ανάθεση 24.477 Ευρώ.

Σεπτέμβρης 2011, στην ίδια συνεδρίαση ΔΣ, ο ίδιος εισηγητής για, "...δαπάνη της παροχής υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης..." και γίνεται ανάθεση 24.354 Ευρώ.

(Την ίδια εποχή η ίδια παροχή υπηρεσιών για το ίδιο αντικείμενο, ανατίθεται μετά από από προσφορές τριών εταιρειών, στο Δήμο Χαλανδρίου έναντι 19.434 Ευρώ, στην ίδια με τη δική μας εταιρεία... Δηλαδή εμείς την πληρώσαμε 4.920 Ευρώ περισσότερα...)

Πάμε στον επόμενο χρόνο, Οκτώβριος 2012, ο εισηγητής των προηγούμενων αποφάσεων, έχει γίνει πλέον ο ίδιος αναθέτων και έτσι δε χρειάζεται εισήγηση, αναθέτει απευθείας στην ίδια εταιρεία για, "Έρευνα πεδίου για την διαπίστωση των εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών αναγκών των κατοίκων του Δήμου Ναυπλιέων..." ανάθεση 6.150 Ευρώ.

Την ίδια μέρα του Οκτωβρίου 2012, άλλη απευθείας ανάθεση από τον ίδιο των προηγούμενων αποφάσεων για, "Σύνταξη και υποβολή προτάσεων για την ένταξη κατασκευαστικών έργων του Δήμου Ναυπλιέων στο ΕΣΠΑ..." ανάθεση 18.450 Ευρώ.

Απρίλιος 2015, απευθείας ανάθεση από τον ίδιο των προηγούμενων αποφάσεων για, "Υπηρεσίες εξειδικευµένου συµβούλου για την χρηµατοδότηση έργων του ∆ήµου Ναυπλιέων..." ανάθεση 20.664Ευρώ.

Μέχρις εδώ είδαμε μια κλασσική περίπτωση, ας την πούμε, σπατάλης με απευθείας αναθέσεις, σε μια μόνο εταιρεία συμβούλων, χωρίς κάποια διαγωνιστική διαδικασία κάτι που σημαίνει ότι ο εισηγητής γνώριζε την εταιρεία από πριν, για να εγγυάται την αξιοπιστία της, και με βάση την εισήγηση και τις αποφάσεις του εν λόγω αιρετού, ο Δήμος Ναυπλιέων της έχει δώσει μέχρι τώρα 108.595 Ευρώ.

Φαινομενικά έγιναν όλα νόμιμα, όμως, η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νομού Αργολίδας, επιστρέφει αθεώρητο το ένταλμα πληρωμής, ύψους 12.177 Ευρώ, της πρώτης δόσης της ανάθεσης του Σεπτεμβρίου 2011, ύψους 24.354 Ευρώ (Ποιος ξέρει γιατί έστειλαν το μισό ποσό; Μήπως για να περάσει πιο εύκολα από την Ελεγκτή;).

Ο Δήμος υποβάλλει ξανά το ένταλμα αλλά με "Πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου στο VII Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου" απορρίπτεται και πάλι η πληρωμή του...

Αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν επιτρέπει την πληρωμή, ακολουθείται το γνωστό κόλπο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, όπως έγραφα προχθές, Το κόλπο για να πληρώνονται οι απευθείας αναθέσεις, που έχει απορρίψει η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου..., ώστε να παρακαμφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο έλεγχος νομιμότητας και ο Δήμος να πληρώσει κανονικά την εταιρεία...

Η εταιρεία λοιπόν κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 22-9-2016 αγωγή κατά του Δήμου Ναυπλιέων, με την οποία ζητούσε να της καταβληθεί το ποσό των 24.354 Ευρώ νομιμοτόκως από την 13-11-2011, και προφανώς πριν καν εκδικαστεί η υπόθεση (αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα έγγραφα) στις 19-12-2016 η εταιρεία καταθέτει "αίτηση-πρόταση συμβιβασμού δικαστικής διαφοράς προς το Δήμο Ναυπλιέων" και ζητά μόνο 18.000 Ευρώ, "χαρίζοντας" τα υπόλοιπα και τους τόκους των 24.354 Ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπλιέων, στις 30-12-2016 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση μετά και την εισήγηση του τμήματος Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπλιέων της 22-12-2016, κάνει αποδεκτή την πρόταση της εταιρείας, αποφασίζει να πληρώσει τα 18.000 Ευρώ, και ούτε γάτα ούτε ζημιά...

Νομίζω δε χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο, τα συμπεράσματα ας τα βγάλει ο καθένας μόνος του, το σίγουρο είναι ότι αυτό το διάτρητο σαθρό σύστημα, επιτρέπει να γίνονται κάθε είδους αδιαφανείς δοσοληψίες, αν δεν τις προάγει κιόλας...

Οι αποφάσεις και η εταιρεία βρίσκονται στη Διαύγεια και δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρω, σκοπός άλλωστε της ανάρτησης είναι να δείξει, έναν από τους τρόπους, για το πώς, το πολύτιμο Δημοτικό χρήμα, μπορεί να χαθεί...

Εισηγητής και αποφασίζων των αναθέσεων, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κύριος Δημήτρης Κωστούρος.

Prefadoros
Δημοσίευση: Ιουνίου 09, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Περισσότερα από 100.000 Ευρώ με απευθείας αναθέσεις σε μία μόνο Εταιρεία Συμβούλων από το Δήμο Ναυπλιέων..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator