Τρεις λόγοι που επιβάλλουν τις πρόωρες κάλπες

0



«Με εμάς ή με εκείνους» ήταν το δίλημμα που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε εντέχνως προς τους ψηφοφόρους, δείχνοντας τα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Εμείς θέλουμε κοινωνικό κόμμα», είπε, «οι άλλοι θέλουν να μειώσουν τη φορολογία και να κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία για να καλύψουν τη διαφορά». Και κάπως έτσι ο πρωθυπουργός εγκαινίασε με τον πλέον επίσημο τρόπο την προεκλογική περίοδο. Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι η ακριβής ημερομηνία. Και αυτή δεν θα είναι το φθινόπωρο του 2019.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τις εκλογές κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, καθώς έως τις 21 Ιουνίου αναμένεται να κλείσουν τα τωρινά μέτρα. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός, σε μια προεκλογικού τύπου ομιλία, έκανε λόγο για μείωση και κλείσιμο της ψαλίδας με πάνω από 350 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μείωση των ελλειμμάτων και έξοδο από την επιτροπεία, με ελάχιστα περιοριστικά μέτρα.

Εξάλλου ήδη η δικογραφία περί Novartis πάει στη Δικαιοσύνη, ενώ ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εισηγήθηκε να γίνουν εθνικές και δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019. Όμως ενώ το 2018, κατά τη ρήση Τσίπρα, υπάρχει η γραμμή πως βγαίνει η Ελλάδα από το μνημόνιο, το 2019 είναι γνωστό ότι μπαίνουν νέα μέτρα.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές και στο θέμα του εκλογικού νόμου για τους δημοτικούς άρχοντες, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν φτάνει η κυβέρνηση σε εκλογές τον Μάιο του 2019, ή όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας… «με την καμία».

Το «με την καμία» οφείλεται σε τρεις λόγους: εκτός των μέτρων που ούτως ή άλλως έρχονται με την αλλαγή της χρονιάς, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει το μακεδονικό, τους αγρότες και τις τράπεζες.

Μετρούν το κόστος του Σκοπιανού

Είτε το σκοπιανό θέμα λυθεί, είτε εν τέλει μπει και πάλι στα συρτάρια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χρεωθεί την «προδοσία» της Μακεδονίας. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση μένει πιστή και συζητά μόνο πάνω στις προτάσεις Νίμιτς. Οι οποίες εμπεριέχουν τη λέξη «Μακεδονία». Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα πέρα από τα εντυπωσιακά συλλαλητήρια. Αυτά ήταν μόνο η αρχή, ενώ δύσκολα πλέον οι υποψήφιοι του κόμματος θα μπορέσουν να περπατήσουν στην περιοχή διεκδικώντας ψήφο. Χάνοντας τη Βόρεια Ελλάδα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί η Κουμουνδούρου την απώλεια.

Πονοκέφαλος ο Αποστόλου

Πέρα από τις έγκαιρες πληρωμές που γίνονται από… τρίτους(!), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταφέρει να δημιουργήσει χάος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των αγροτών. Από τη μία η κακοδιαχείριση και η έλλειψη στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλα ποσά (π.χ. καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και από την άλλη η ανυπαρξία ελέγχων οπότε και πάλι χάνονται έσοδα (κυρίως λόγω ελληνοποιήσεων) έχουν ως αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να έχει γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες βουλευτών αλλά και του υφυπουργού κ. Κόκκαλη.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ακόμα χειρότερο, δεδομένου των ισορροπιών τρόμου που υπάρχουν μέσα στο υπουργείο της οδού Βάθη. Οι κακές γλώσσες λένε πως ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν ανταλλάσσει κουβέντα με τον αναπληρωτή του, Γιάννη Τσιρώνη. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Μάρκο Μπόλαρη. Επίσης, πληροφορίες θέλουν ο υπουργός να κινείται συγκεντρωτικά ώστε να μη στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας σε κανέναν άλλον. Είναι μάλιστα μόνιμη απορία στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια πως ο Βαγγέλης Αποστόλου έχει επιβιώσει των προηγούμενων ανασχηματισμών.

Πλέον πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν την ιδανική λύση που θα μπορέσει να ανοίξει και πάλι δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες πριν από τις κάλπες. Αυτή η λύση αναμένεται να υιοθετηθεί στον τελευταίο ανασχηματισμό, το πιθανότερο στα τέλη Αυγούστου.

Τρομάζουν οι τράπεζες!

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως ένα μεγάλο πακέτο ακινήτων που κατείχε συστημική τράπεζα πωλήθηκε σε τρίτους. Αυτή είναι μόνο η αρχή στη μάχη της επιβίωσης των τραπεζών, οι οποίες ναι μεν πέρασαν με επιτυχία τα stress test όμως το επόμενο διάστημα είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό. Αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός πως είναι προ των πυλών η αλλαγή των διοικήσεων, τότε η εικόνα γίνεται εφιαλτική. Μέχρι ώρας ο Γιάννης Δραγασάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις διοικήσεις, οι οποίες με δηλώσεις στελεχών τηρούν μια πιο φιλολαϊκή γραμμή ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατασχέσεις και πολύ περισσότερο των ακινήτων. Κανείς όμως δεν προεξοφλεί ότι την ίδια στάση θα τηρήσουν και οι νέες διοικήσεις. Βασικά το πιθανότερο είναι να μην την τηρήσουν, κάτι που προκαλεί πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θα βρεθεί και επίσημα αντιμέτωπο με τις κατασχέσεις στις λαϊκές κατοικίες.

Η Άποψη
Δημοσίευση: Ιουνίου 08, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τρεις λόγοι που επιβάλλουν τις πρόωρες κάλπες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator