Ιδού τα Ίμια ιδού και το πήδημα

0Χθές ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ανακήρυξε επίσημα τα Ίμια τουρκικά. «Υπό τουρκική κυριαρχία». Η είδηση μεταδόθηκε σαν μια ακόμα κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία. Καμιά σχέση με την πραγματικότητα! Επίσης, μεταδόθηκε σαν αρνητική εξέλιξη. Αντιθέτως. Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να αισθάνεται ανακουφισμένη!

Η ανακήρυξη των βραχονησίδων σε τουρκικές δεν είναι κλιμάκωση καμιάς έντασης. Είναι επίσημη δήλωση κυριαρχίας. Δηλαδή κατάληψής τους από την Τουρκία. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι κράτος θεωρίας, αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά της στα νησιά θα αλλάξει ριζικά. Και θα υπερασπίζεται πλέον στο διηνεκές αυτή τη θέση. Δηλαδή τα «τουρκικά Καρντάκ». Με κάθε μέσο. Όχι στη θεωρία. Στην πράξη.

Από εκεί που έστελνε τις πυραυλακάτους και τα περιπολικά για να παρενοχλούν τα ελληνικά, τώρα θα είναι υποχρεωμένη να ζώσει τα νησιά για να τα υπερασπιστεί σαν δικά της. Και θα το κάνει.

Η κίνηση της Τουρκίας στα Ίμια δεν είναι σε επίπεδο έντασης. Είναι σε επίπεδο κατάληψης εδάφους. Ενώ μέχρι χτες η θέση της Άγκυρας ήταν πως τα Ίμια είναι αμφισβητούμενα, από χτές έπαψαν να είναι. «Είναι δικά της».

Και επειδή η τουρκική διοίκηση λειτουργεί καλύτερα από την ελληνική, θα ήταν χρήσιμο αν έψαχναν οι ελληνικές Αρχές να βρουν σε ποια επαρχία της Τουρκίας εντάχτηκαν τα Ίμια. Και πώς. Και με ποιες επιπτώσεις.

Έγραψα στον πρόλογο ότι η τουρκική ανακοίνωση θα έπρεπε να ανακουφίζει την ελληνική πλευρά. Και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Γιατί από το εγκληματικό ρευστό αμφισβητούμενο καθεστώς που δέχτηκε de facto η κυβέρνηση Σημίτη το 1996 για τα Ίμια, περάσαμε στο ξεκάθαρο καθεστώς εισβολής και κατάληψης ελληνικού εδάφους με επίσημη κρατική ανακοίνωση. Από τη θολούρα περάσαμε στην καθαρότητα.

Αν στη θέση της Ελλάδας ήταν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή κυρίαρχη χώρα αυτή τη στιγμή τα Ίμια θα ήταν φρούριο απροσπέλαστο και ο Τούρκος πρεσβευτής θα είχε κληθεί για εξηγήσεις, ενώ ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα θα είχε ανακληθεί μέχρι νεωτέρας. Ταυτόχρονα, θα είχαν ενημερωθεί επειγόντως οι ξένοι πρεσβευτές της ΕΕ στην Ελλάδα, καθώς επίσης των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ισραήλ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Ιαπωνίας, καθώς και ο γραμματέας του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απελευθέρωσε τα Ίμια από τα θολά δεσμά της αμφισβήτησης και τα μετέτρεψε σε απειλούμενα άμεσα ελληνικά νησιά υπό de facto κατάληψη από την Τουρκία.

Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διπλωματία και την άμυνα ενός σοβαρού κυρίαρχου κράτους. Που υποτίθεται ότι έχει καλλιεργήσει ερείσματα σε συμμάχους για να μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία του.

Το πιο σημαντικό, όμως από όλα είναι ένα: Η αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση την κυριαρχία επί των Ιμίων. Γιατί αυτό ακριβώς διακυβεύεται σήμερα. Αν η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να καταλάβει ελληνικό έδαφος είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας να το υπερασπιστεί τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. Και τα χαρακτηριστικά της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης χέρι χέρι με τους εκσυγχρονιστές των θολών ποταμιών και τους σοσιαλδημοκράτες του γλυκού νερού δεν εγγυώνται για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας των κομμάτων.

Η χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ένα δώρο για μια Ελλάδα αποφασιστική και σοβαρή. Το ερώτημα είναι αν εκπροσωπείται μια τέτοια Ελλάδα από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης
Liberal
Δημοσίευση: Μαΐου 24, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ιδού τα Ίμια ιδού και το πήδημα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator