Δράσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων “Διατροφή στην Κόρινθο: από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα”

0


Στο πλαίσιο του προγράμματος “Γέφυρες - Ιχνηλατώντας πολιτιστικά αποτυπώματα στην Κορινθία”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου (ΕΦΑΚΟΡ), το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), διοργάνωσαν μια σειρά από δράσεις για το τριήμερο 18,19 και 20 Μαΐου 2018, γιορτάζοντας μαζί την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).

Οικοδέσποινες των εκδηλώσεων ήταν η κ.Γιώτα Κασίμη, Αν. Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου η κ.Ιουλία Τζώνου - Herbst, Υποδιευθύντρια ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, η κ. Μαρία Μέξια, Διευθύντρια του Ιστορικού -Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου και η κ.Αγλαΐα Κιουρτσόγλου, Τοπική Διαχειρίστρια του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε η Έκθεση: “Μαγειρικά σκεύη: από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, όπου παρουσιάστηκαν ευρήματα από τις ανασκαφές της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, καθώς και αντικείμενα, που παραχώρησε για την συγκεκριμένη δράση το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου.

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, σε συνεργασία με την Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε ομιλία, από την κ.Σούλα Μπόζη συγγραφέα - ερευνήτρια λαογραφίας.

Η κ.Μαρία Μέξια παρουσίασε την εκλεκτή προσκεκλημένη, κ.Σούλα Μπόζη, για την οποία μίλησε με μεγάλη αγάπη και θαυμασμό η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κ.Βασιλική Ευστρατιάδη.

Το θέμα που ανέλυσε η κ.Σούλα Μπόζη, η οποία από το 1993 διευθύνει το Κέντρο Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών “Βοσπορίς”, με αντικείμενο την καταγραφή του υλικού και πνευματικού βίου των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών, ήταν: “Η ιστορία των παστών τροφών στην ελληνική διατροφή και η σύνδεσή της με τις διατροφικές συνήθειες της Κορίνθου”.

Με κρασάκι και αλμυρά κεράσματα, ολοκληρώθηκε η τελευταία εκδήλωση και το σύνολο των δράσεων που αφιέρωσαν οι τρεις φορείς στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Τόποι και άνθρωποι, το ψωμί, τα ψάρια και ο τρόπος προμήθειάς τους, διατροφικές συνήθειες, ονομασίες φαγητών, σκεύη, τρόποι μαγειρέματος, σερβιρίσματος, συντήρησης και μεταφοράς των τροφίμων, προτιμήσεις και διαφοροποιήσεις της διατροφής ανάλογα με τον τόπο, την εποχή και τις ανάγκες, συνταγές καθώς και πολλές άλλες πληροφορίες από πηγές και ευρήματα, με συνεχείς αναφορές στο παρόν, κάλυψαν όλο το τριήμερο, αποκαλύπτοντας άλλο ένα κομμάτι της αλυσίδας που μας ενώνει με το παρελθόν.

Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού
www.eaete.gr
tel.6937650867
email. phototsetsi@gmail.com
facebook.com/phototsetsi


Δημοσίευση: Μαΐου 23, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δράσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων “Διατροφή στην Κόρινθο: από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα” "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator