Προς συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

0Σε συμφωνία για την εκ νέου οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία φαίνεται ότι έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση με τους ομολόγους της στα Τίρανα

Πληροφορίες από την Αλβανία φέρουν την ύπαρξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ. Μας είχαν βεβαίως προετοιμάσει με τις δηλώσεις τους οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ράμα, κατά την συνάντησή τους στο Νταβός, αλλά και οι διαμαρτυρίες Αλβανών που είχαν πληροφορηθεί ότι η χώρα τους έχει αποδεχθεί το θαλάσσιο καθεστώς των 12 μιλίων.

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 15 ναυτικά μίλια, σε μια εποχή που κυριαρχούσε το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που ήταν στα 12 ναυτικά μίλια. Η αλβανική «Gazeta Tema» αποκάλυψε αμερικανική παρέμβαση το 1989 στην τότε κομμουνιστική κυβέρνηση στα Τίρανα, να αναγνωριστεί το καθεστώς των 12 μιλίων και έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να διευθετηθεί το θέμα μεταξύ μας.

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από αλβανικές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες διοργάνωσαν διαδήλωση μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους σε αυτό που ονομάζεται ως «δώρο τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Αλβανίας προς εύνοια της Ελλάδας», μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε στην ελληνική τηλεόραση ότι η Αλβανία συμφώνησε βασικά να εφαρμόσει το θαλάσσιο καθεστώς των 12 μιλίων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απάντησε στις διαμαρτυρίες σχετικά με τη Συμφωνία για τη Θάλασσα με την Ελλάδα. Χαρακτήρισε τους επικριτές του, ως όψιμους πατριώτες που προσπαθούν να αμαυρώσουν την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν δει ακόμη ποια είναι αυτή η συμφωνία την οποία κατακρίνουν. Ο ίδιος τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες επί εβδομήντα χρόνια είναι προς το συμφέρον όλων των Αλβανών.

Τώρα, κατά τις πληροφορίες του «energypress», σε συμφωνία για την εκ νέου οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία φαίνεται ότι έχει καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση με τους ομολόγους της στα Τίρανα, μια εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με το ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 1 και 2 στο Ιόνιο, για τα οποία η αλβανική πλευρά είχε προβάλλει στο παρελθόν σοβαρές αντιδράσεις στην προοπτική έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, εκτιμώντας ότι τα οικόπεδα 1 και 2 αφορούν και διαφιλονικούμενες περιοχές.

Συμφώνως προς τις ανωτέρω πληροφορίες διαφαίνεται ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, άποψη που υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.

Ταυτοχρόνως, όμως, με τη συμφωνία οριστικοποιείται ότι η αλβανική πλευρά δεν μπορεί να προβάλλει αιτιάσεις σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των Οθωνών και της Ερεικούσσας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και σε σχέση με την ελληνο-τουρκική διένεξη για το Καστελόριζο.

Προφανώς, η διαπραγμάτευση μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς για τους γείτονες έμοιαζε περίπου με «κόκκινο πανί» η προσπάθεια εντοπισμού και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, είτε στη θάλασσα (Ιόνιο) είτε στη στεριά (Ιωάννινα, Άρτα/Πρέβεζα).

Εξάλλου, όπως έχω γράψει πριν από λίγες μέρες σ’ αυτήν την στήλη, κατά το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν η Αλβανία είχε όχι μόνο φέρει προσκόμματα σε οποιαδήποτε ερευνητική προσπάθεια χρειάσθηκε κάποιου είδους συνδρομή από τη διοίκησή τους, αλλά είχε δώσει και άδειες για έρευνες ακόμη και σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πολύ περισσότερο, αμφισβητήσεις έχει εγείρει και για τα χερσαία σύνορα, για τα οποία όμως πληροφορίες δεν υπάρχουν αν προβλέπεται τι με τη νέα συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι για το οικόπεδο 2 στο Βόρειο Ιόνιο, έχει υπογραφεί από πέρυσι η σύμβαση με την κοινοπραξία TOTAL - ΕΛΠΕ - EDISON. Για το οικόπεδο 1 στο ΒΔ Ιόνιο η εκκρεμότητα παραμένει, καθώς έχουν δοθεί διαδοχικές παρατάσεις για την αξιολόγηση της προσφοράς που είχαν υποβάλλει τα ΕΛΠΕ.

Είναι αλήθεια, ότι η μυστική -προσωπική, θα έλεγα- διπλωματία που ασκεί το ελληνικό ΥΠΕΞ, δεν επιτρέπουν αξιολόγηση των όσων διαρρέονται από την αλβανική πλευρά. Βέβαιο είναι πάντως, ότι σε κάθε διαπραγμάτευση, κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Σύντομα θα μάθουμε.

Μακεδών
Voria
Δημοσίευση: Μαρτίου 11, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προς συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator