ΛαΪκές συνελεύσεις για την ασφάλεια στην Κορινθία

0


Της Γιώτας Μπάγκα

Μείζων θέμα έχει αναδειχτεί για τους κατοίκους των Εξαμιλίων Κορινθίας το ζήτημα της ασφάλειας. Για τι λόγο αυτό οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με τη μορφή των λαϊκών συνελεύσεων. Τα μέλη της τοπικής κοινότητας καταγγέλλουν πως έχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας από επιθέσεις, ληστείες και πώληση ναρκωτικών στην περιοχή. Όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής, νιώθει άγχος και ανησυχία κάθε φορά που οι ηλικιωμένοι γονείς του ή το παιδί του βγαίνει από το σπίτι, καθώς έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας κατά ηλικιωμένων και παιδιών, ατόμων δηλαδή που δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί και περισσότερα από αυτά δεδομένων των συνθηκών.

Το τι φταίει για τη δραματική αύξηση των περιστατικών βίας και παραβατικής συμπεριφοράς νομίζω πως είναι αντιληπτό. Ούτε μπορεί πλέον κανείς να ισχυριστεί πως οι επιδοματικές πολιτικές αρκούν για την πρόληψη τέτοιων στάσεων. Το θέμα είναι βαθύτερο και πιο πολυσχιδές. Όταν με το νόμο Παρασκευόπουλου απελευθερώνονται χιλιάδες άτομα που έχουν παραβεί το νόμο και μπορούν άνετα να ξαναγυρίσουν στις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες δεν αισθάνονται και δεν είναι ασφαλείς. Το θέμα δεν πρέπει να το δούμε κοντόφθαλμα. Δε σημαίνει πως κάθε Ρομά της περιοχής μας είναι παραβατικό στοιχείο. Υπάρχουν οικογένειες Ρομά που προσπαθούν να επιβιώσουν και το κάνουν με έντιμο τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στοχοποιήσουμε μια κοινωνική ομάδα με όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Άλλωστε η Ε.Ε. έχοντας αναγνωρίσει το πρόβλημα, προχωρά με ένα πρόγραμμα ένταξης τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με επιδοτήσεις ενοικίου κατοικιών. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειάς τους. Το φαινόμενο της βίας και της εγκληματικότητας στα Εξαμίλια έχει τοπικά χαρακτηριστικά, ωστόσο δεν είναι άσχετο με ό, τι συμβαίνει γενικότερα στη χώρα: η ανομία, η προστασία κάθε λογής παραβατικών και των δικαιωμάτων τους όχι μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά και για ιδεολογικούς από την παρούσα κυβέρνηση, δημιουργεί μια δυστοπία. Τη δυστοπία αυτή ήδη την ζουν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων και επεκτείνεται και στην περιφέρεια. Η συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών ( κυρίως παράτυπων) χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, η ανοχή στη δράση κάθε είδους και προέλευσης εγκληματικών στοιχείων , η χορήγηση αδειών σε καταδικασμένους τρομοκράτες, η τοποθέτησή τους σε φυλακές της αρεσκείας τους, η παραμέληση της ενίσχυσης της αστυνομίας με προσωπικό και μέσα, οξύνουν το πρόβλημα και αποδεικνύουν πως η μη αντιμετώπισή του είναι καθαρή πολιτική επιλογή. Αυτό άλλωστε έχει ήδη αποδειχτεί. Θυμίζω πως ήδη πέρυσι ο βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας είχε αναλάβει μια υπερκομματική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας, φέρνοντας κοντά θεσμικούς και μη παράγοντες. Οι μόνοι που δεν είχαν συνδράμει την προσπάθεια αυτή ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας. Ηχηρή η σιωπή τους… Κι αν κάποιος αναρωτηθεί ( καλοπροαίρετα ή μη) τι γινόταν την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, για να απαντήσω δεν θα επικαλεστώ μόνο την κοινή εμπειρία όλων μας πως τα πράγματα δεν είχαν αυτή την διάσταση και ήταν πραγματικά καλύτερα, αλλά και γεγονότα: επί κυβερνήσεώς μας μεικτά κλιμάκια αστυνομικών δρούσαν στην περιοχή μας αντιμετωπίζοντας την εγκληματικότητα και αποτρέποντας τη στοχοποίηση των Κορινθίων αστυνομικών από εγκληματικά στοιχεία. Και βέβαια ή χώρα δεν αντιμετώπιζε τέτοιο κύμα παραβατικότητας και ανασφάλειας.

Τελικά, όπως έχω ήδη γράψει σε παλαιότερο άρθρο μου («Ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια δεν έρχεται» της 9ης Ιουνίου 2017 ) που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, βασική παράμετρος για την ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο είναι η ασφάλεια των πολιτών. Πέρα όμως από την ανάπτυξη, βαθύτερα και ουσιαστικότερα η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι ζήτημα Δημοκρατίας, Ισονομίας και Ισοπολιτείας, κάτι βέβαια που δεν το έχει καταλάβει η παρούσα κυβέρνηση καθώς είναι μια κυβέρνηση «ημετέρων». Το τίμημα, ωστόσο που πληρώνουν οι υπόλοιποι είναι βαρύ….
Δημοσίευση: Μαρτίου 24, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΛαΪκές συνελεύσεις για την ασφάλεια στην Κορινθία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator