Γυρολόγοι και καταφερτζήδες…

0Η Κατερίνα Μάρκου φωτογραφίζει τη Βουλή όπου τελευταία φορά εξελέγη με το Ποτάμι. Αριστερά και ο Ιάσων Φωτήλας. Και οι δύο μεταπήδησαν στη ΝΔ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ειδικεύονται στις μεταγραφές. Αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Εννοείται για το καλό της πατρίδας, της δημοκρατίας και τα τοιαύτα. Και για την εδρούλα τους, βεβαίως βεβαίως…

Γιώργος Καρελιάς
Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών που ειδικεύεται στις μεταγραφές. Αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Είναι οι γυρολόγοι.

Φυσικά, καμιά σχέση με το παλαιό συμπαθές επάγγελμα του γυρολόγου (πραματευτή), που γυρνούσε στα χωριά της ελληνικής επαρχίας πουλώντας μικροπράγματα, για να αναθρέψει τα παιδιά του. Οι γυρολόγοι της πολιτικής δεν πουλάνε μικροπράγματα. Πουλάνε ιδεολογία (παντός είδους), πατριωτισμό, ευρωπαϊσμό, ριζοσπαστισμό και οτιδήποτε άλλο έχει πέραση κατά καιρούς. Και το επάγγελμά τους είναι πολύ προσοδοφόρο. Αλλωστε γι’ αυτό αλλάζουν φανέλα, για να κρατήσουν την καρέκλα κάθε φορά ΟΦΑ (Οπου Φυσάει ο Ανεμος).

Ευκαιρίας δοθείσης, μου ήρθαν στο νου ορισμένα παραδείγματα, που άλλοτε τα κατάφεραν (οι περισσότεροι) και άλλοτε όχι:

– Στις 5 Ιανουαρίου του 2015 η βουλευτής (επί πολλές τετραετίες) και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου κάνει τη βαρυσήμαντη δήλωση: «Δεν θα μπορούσα παρά να συνεχίσω όπως ακριβώς ξεκίνησα, ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα». Τρεις μέρες αργότερα κάνει νέα δήλωση: «Δεν θα μπορούσα παρά να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά…». Υποψήφια με τη ΝΔ. Οι ψηφοφόροι δεν επιδοκίμασαν την «συνέπειά» της.

– Ο Βασίλης Οικονόμου ήταν μέχρι το 2011 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Εφυγε κι έφτιαξε το «Αρμα Πολιτών» μαζί με έναν συνάδελφό του. Εφυγε κι από εκεί κι έφτιαξε τους δικούς του «Ελεύθερους Πολίτες». Το διέλυσε κι αυτό κι έγινε βουλευτής με την ΔΗΜΑΡ. Οταν η ΔΗΜΑΡ άρχισε να παίρνει την κατηφόρα, έγινε ανεξάρτητος. Αρχισε να αναζητεί νέα στέγη (στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ ξανά) και τη βρήκε στη ΝΔ. Τα κατάφερε, έχει μόνιμη έδρα στη Βουλή, οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν…

– Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τρία Μνημόνια: του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου και του Αντώνη Σαμαρά. Και μετά βρήκε στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιμνημονιακή». Οι ψηφοφόροι πάλι επιβράβευσαν.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί. Ερχόμαστε τώρα στο σημερινό παράδειγμα, που ήταν και η αφορμή για να τα θυμηθούμε όλα αυτά. Η Κατερίνα Μάρκου τον Ιούνιο του 2012 εξελέγη βουλευτής με την αριστερή ΔΗΜΑΡ. Το 2014, όταν η ΔΗΜΑΡ διαλυόταν, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2015 μεταπήδησε στο Ποτάμι. Το 2016, όταν το Ποτάμι άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα, μεταπήδησε ξανά στην τάξη των ανεξαρτήτων. Χθες ανακοινώθηκε η προσχώρησή της στην Νέα Δημοκρατία (εδώ). Πήγε στη ΝΔ -λέει- επειδή «κινδυνεύει η Δημοκρατία». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περιμάζεψε «προκειμένου να συμβάλει στην ανόρθωση του τόπου» (έτσι ανακοίνωσε). Βέβαια, το Ποτάμι, το πρώην κόμμα της, λέει ότι το έκανε «για την καρέκλα της» και συνεχάρη τόσο την ίδια όσο και «τη σύγχρονη και ευρωπαϊκή ΝΔ».

Ομως, για τους επιτηδείους και τους καταφερτζήδες τα λέει καλύτερα αυτή η κυπριακή παροιμία: «Αλλοι ζιούσιν με τον κόπον κι άλλοι ζιούσιν με τον τρόπον».
Δημοσίευση: Μαρτίου 01, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γυρολόγοι και καταφερτζήδες…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator