Παναγιώτης Αλευράς: Η χώρα μας θυσιάζει την Π.Ο.Π Ελιά Καλαμάτας

0


Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής στον ελαιοκομικό τομέα και η αδράνεια της πολιτείας δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ένα πανίσχυρο προϊόν, ούτε να δώσει λύσεις στα αντιμαχόμενα συμφέροντα και τους τοπικισμούς. Θα περίμενε κανείς ότι έπειτα από μία 20ετία, ήρθε η ώρα για μια ειλικρινή συζήτηση χωρίς αποκλεισμούς, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με καλές προθέσεις αλλά και γνώσεις για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Τελικά έπειτα από 2 χρόνια παλινωδίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οριστικοποιεί μια απόφαση η οποία «θάβει», το Π.Ο.Π Ελιά Καλαμάτας. Γιατί αποτελεί περίτεχνη και πρωτότυπη πατέντα να εγγραφεί στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών, η ελιά Καλαμάτας ως συνοδός της ποικιλίας Ελιά Καλαμών χρησιμοποιώντας νομοτεχνικά τερτίπια για να στηρίξει οικονομικά συμφέροντα, αφοπλίζοντας όμως το Π.Ο.Π .

Θεωρώ ότι η επιλογή αυτή είναι «κοντόφθαλμη και επικίνδυνη με αποτέλεσμα τη μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος, αλλά θα οδηγήσει και στην αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Στην ουσία θα ωφεληθούν τρίτες χώρες , οι οποίες θα χρησιμοποιούν ελεύθερα την ονομασία «Καλαμάτα» διαμορφώνοντας μια ενιαία παγκόσμια αγορά στην παραγωγή και στην κατανάλωση.

Έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός των χωρών που θα παράγουν ένα τελικό προϊόν χωρίς προδιαγραφές ποιότητας, με χαμηλό κόστος παραγωγής από χώρες όπως η Αίγυπτος , η Τουρκία, η Χιλή, το Μαρόκο, το Περού, η Τουρκία κλπ συμπιέζοντας τις τιμές και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών και ιδιαίτερα των Μεσσήνιων.

Αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα ότι όχι μόνον δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για ένα πανίσχυρο εξαιρετικό προϊόν , αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της πολιτείας, αντί να λύνουν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα , είτε από σκοπιμότητα και συμφέροντα, είτε στην καλύτερη περίπτωση από αδράνεια ή άγνοια.

Επισημαίνω και υπενθυμίζω τις παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :

- Στις 6-12-2016 αποφασίστηκε από τον Υφυπουργό κ. Β Κόκκαλη το συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμάτας στο εθνικό κατάλογο στις επιτραπέζιες ελιές.

- Στις 22-12-2016 ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αποστόλου κατάργησε την προ ημερών απόφαση του υφυπουργού ως αποτέλεσμα κακών συνεννοήσεων και λαθεμένης μεθόδευσης.

Το Π.Ο.Π ελιά Καλαμάτας διασώθηκε τότε.

Προσωρινά όμως, για να ξεπεραστεί ο αστάθμητος παράγοντας , η επίσκεψη δηλαδή του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στα εγκαίνια του Περιφερειακού Δρόμου της Καλαμάτας .

Σήμερα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επαναφέρει το θέμα μετά από ένα χρόνο (που είχε προσωρινά απορρίψει) «χαϊδεύοντας» τα αυτιά των ελαιοκαλλιεργητών της Αιτωλοακαρνανίας χωρίς όμως να λάβει υπ΄όψη του το τεράστιο στρατηγικό λάθος για το εθνικό μας προϊόν.

Αλήθεια όμως στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου τι θα πει στους ελαιοκαλλιεργητές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας ο κ. Αποστόλου;

Καλαμάτα 16-02-2018
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠE Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 17, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παναγιώτης Αλευράς: Η χώρα μας θυσιάζει την Π.Ο.Π Ελιά Καλαμάτας "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator