Κοτζιάς: Δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα, ούτε το συζητάμε

0«Δεν υφίσταται "τσάμικο" ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών» απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του σε πρόσφατη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών- και ειδικότερα για το «τσάμικο»- που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον αλβανό ομόλογό του, Ditmir Bushati.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι συνομιλίες «εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια» και εκτιμά ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».

Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχει μία «θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις», που είναι «αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών» και «πιστοποιείται πλέον από απτές πράξεις». Στο πλαίσιο αυτό, κάνει αναφορά στην αλλαγή στάσης της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με τα στρατιωτικά κοιμητήρια για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία και ειδικότερα στην ψήφιση των δύο εκτελεστικών νόμων σχετικών με τη συμφωνία του 2009, επισημαίνοντας ότι η δρομολόγηση για τη διευθέτηση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος - «το οποίο απ' ό,τι φαίνεται, δεν ήταν υψηλά στις προτεραιότητες προηγούμενων κυβερνήσεων» - «βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με στόχο την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας», πραγματοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη.

«Χαιρετίζω», γράφει ο κ. Κοτζιάς, «την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους".

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας αναφορικά με την κατηγορία διεξαγωγής «μυστικής διπλωματίας και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία», τονίζει ότι συγχέονται «εσκεμμένα οι θεσμικές διαπραγματεύσεις, το περιεχόμενο των οποίων, βεβαίως, δεν μπορεί να ανακοινωθεί, έως ότου υπάρξει ένα πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τη "μυστική διπλωματία"», υπενθυμίζοντας στον κ. Κουμουτσάκο ότι «ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΝΔ ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διεξήγαγαν με τη γείτονα επί 20 χρόνια».

Παράλληλα υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω των επίσημων, θεσμικών, πολιτικών και διπλωματικών διαύλων», αφήνει αιχμές για την εμπλοκή «"μυστικών απεσταλμένων", όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης και ο εξωθεσμικός παράγοντας Άλεξ Ρόντος», διερωτώμενος εάν «ενημερώθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για το τι έκαναν αυτοί οι δύο, τι επαφές είχαν, ποια ήταν τα "αποτελέσματα" τους και τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση των Σκοπίων». Και προσθέτει: «Πότε θα απολογηθούν επιτέλους τα δύο κόμματα γι' αυτό; Λόγος για μυστική διπλωματία γίνεται επίσης στην υποθετική περίπτωση που δύο κράτη συνωμοτούν εις βάρος τρίτου με απώτερο σκοπό το διαμελισμό του και τη διαμοίραση των εδαφών του. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι, σε πραγματικά μυστική διπλωματία επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και μάλιστα με ολέθρια αποτελέσματα».

Τέλος, καλεί τη ΝΔ να «ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα τον ελληνικό λαό τι από τα δύο επιθυμεί τελικά: την τηλεοπτική διπλωματία, υπό τις κάμερες, ή τη θεσμική, ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία;» Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ανατρέχει στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ευκαιρία της επίσκεψης Erdogan στην Ελλάδα, ότι «η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα», χαρακτηρίζοντας την ως «μια έκλαμψη υπευθυνότητας».

Αλβανός ΥΠΕΞ: Οι Τσάμηδες θα χαρούν τις περιουσίες τους...

Στα Τίρανα ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες του με τον Ν. Κοτζιά στην Κορυτσά αλλά και την συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών στο Νταβός, έκανε νέες προβληματικές δηλώσεις.

Ο κ. Bushati μιλώντας σε διαδικασία της Επιτροπής Εξωτερικών της Αλβανικής Βουλής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το περιεχόμενο των ελληνοαλβανικών συνομιλιών και του κειμένου που θα υπογραφεί και στην συζήτηση για την Άρση του Εμπολέμου δήλωσε μεταξύ άλλων (σύμφωνα με την μετάφραση από την ιστοσελίδα tachyfromos.gr) ότι «κάθε πολίτης τσάμικης καταγωγής θα χαρεί τις περιουσίες του».

Σε ότι αφορά την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ο κ. Bushati υποστήριξε ότι θα είναι καλύτερη και για τις δυο χώρες και στρεφόμενος εναντίον του αρχηγού της Αντιπολίτευσης κ. Basha ο οποίος ως υπουργός εξωτερικών είχε υπογράψει την προηγούμενη Συμφωνία με την Ντ. Μπακογιάνη ο Αλβανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Μπακογιάννη έβαλε τον Basha να υπογράψει με το πιστόλι στον κρόταφο και η κληρονομιά αυτής της υπόθεσης είχε κάνει την χώρα να εμφανίζεται με εικόνα κατωτερότητας.

Ο κ.Bushati κάλεσε όλους να μην πολιτικοποιούν την υπόθεση της ανεύρεσης και εκταφής των οστών των Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας ότι γίνεται από το 2013 βάσει του νόμου και ότι είναι άλλο το θέμα των νεκροταφείων και άλλο της αναζήτησης των οστών

Κάνοντας λόγο για πρόοδο σε όλα τα θέματα ο κ. Bushati δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Σε ότι αφορά στην Άρση του Εμπολέμου ο Αλβανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα καθώς δεν έχει η Αλβανία Εμπόλεμο με την Ελλάδα αλλά το αντίθετο και έκανε λόγο για τρεις κατηγορίες περιουσιών, αυτές των Αλβανών, των Ελλήνων μειονοτικών με αλβανική ιθαγένεια και οι περιουσίες του αλβανικού κράτους.

Στην διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που ασκήθηκε κριτική για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες με την Αθήνα ο κ. Bushati δήλωσε ότι έχει τεθεί επίσης από αλβανικής πλέριας το θέμα apostille stamp,της αναγνώρισης δηλαδή όλων των αλβανικών πιστοποιητικών χωρίς επικύρωση από τα κατά τόπους προξενεία και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης.
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 21, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κοτζιάς: Δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα, ούτε το συζητάμε"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator