Εγκλωβισμένος στην αυταπάτη της «καθαρής» εξόδου

0




Ένας – ένας οι ξένοι οικονομικοί παράγοντες μιλούν για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης, αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018.

Ο Βάιντμαν, ο Κερέ, στελέχη στις Βρυξέλλες αλλά και από το ΔΝΤ, πιέζουν την κυβέρνηση να πάψει να λέει ανοησίες περί «καθαρής» εξόδου διότι απλά η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τέτοια παιχνίδια.

Η… γραμμή Στουρνάρα, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο έγινε αντικείμενο χλεύης από κυβερνητικούς παράγοντες, κυρίως δε από τον επικεφαλής του γραφείου τύπου του Μαξίμου ο οποίος δεν ξέρει και πολλά οικονομικά, πέραν του πως λειτουργούν οι κολεκτίβες και τα… γκουλάγκ στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Βεβαίως, η έκθεση της ΤτΕ, όπως είχε αποκαλύψει το Antinews, έφερε τη σφραγίδα της συζύγου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά αυτό το παρέβλεψαν τα κομματικά παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ,

Όπως θα διαπιστώσει κανείς, τις τελευταίες ημέρες έχουν πάψει οι αναφορές περί «καθαρής» εξόδου από κυβερνητικά στελέχη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έχει πέσει βουβαμάρα για το θέμα, αν και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο. Ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του; Και γιατί να μην μπορούσε η οικονομία να βαδίσει σε ασφαλή νερά χωρίς τη βοήθεια άλλων;

Όμως, αυτό είναι αδύνατο. Και οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή απλά θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Το… αφήγημα επιτυχίας της κυβέρνησης θολώνει για τα καλά, ωστόσο, κάποιοι δεν πτοούνται ούτε από τις προειδοποιήσεις των ξένων. Χθες διέρρευσαν ότι στο Μαξίμου σκέφτονται να φτιάξουν «μαξιλαράκι» ασφαλείας 19 δις ευρώ με έκδοση νέων ομολόγων και με τα λεφτά αυτά να μπορέσουν να βγουν από το μνημόνιο χωρίς άλλη γραμμή χρηματοδότησης από τους δανειστές.

Βεβαίως, ουδόλως ενδιαφέρονται για το πόσο θα είναι τα επιτόκια και πόσα θα πληρώσει η χώρα μετά από 5,7 ή 10 χρόνια. Άλλο κορόιδο θα είναι τότε…

Ούτε καν ενδιαφέρον επιδεικνύουν και για το γεγονός ότι το ΔΝΤ προειδοποιεί πως τα έσοδα που προβλέπει η Αθήνα είναι αμφίβολα και θα χρειαστεί ενδεχομένως να έρθει η μείωση του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα. Δηλαδή να πληρώσουμε χαράτσι 650 ευρώ από το 2019 κι όχι από το 2020.

Η διαρροή αυτή από το Ταμείο είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για να κοπούν τα πανηγύρια των Συριζαίων για την επιτυχία της οικονομίας στα χρόνια τους.

Ο Τσίπρας τους επόμενους μήνες έχει δύο επιλογές:

Η πρώτη είναι η καταστροφική: Δηλαδή να προχωρήσει στο δρόμο της λεγόμενης δήθεν «καθαρής» εξόδου με τεράστιο κόστος για την οικονομία. Δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές, τα επιτόκια θα είναι μεγάλα, θα εγγραφεί μεγαλύτερο χρέος και η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη.

Εκτός κι αν θέλει όντως να πάει σε ρήξη και να τα κάνει όλα… 2015. Να καλέσει και τον Βαρουφάκη να διαχειριστεί την σύγκρουση και… γαία πυρί μειχθήτω.

Η δεύτερη επιλογή είναι η κωλοτούμπα που τόσο καλά ξέρει. Να αποδεχθεί δηλαδή την προληπτική γραμμή στήριξης να την «βαφτίσει» αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλά η αλήθεια είναι ότι θα πρόκειται για ένα λάιτ μνημόνιο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εκτός κι αν έπειτα από… περήφανη διαπραγμάτευση πάρει νέα μέτρα χωρίς να πάρει και λεφτά. Όλα να τα περιμένει κανείς από αυτόν.

Όμως, η οικονομία δεν είναι παιχνιδάκι, ειδικά μετά από σχεδόν μια δεκαετία κρίσης. Αν ο Τσίπρας και η παρέα του θέλουν να κάνουν ασκήσεις επικοινωνίας και προεκλογικές ανοησίες ας βρουν άλλο θέμα. Γιατί αν οδηγήσουν τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες απλά θα φάνε ξύλο.

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 22, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Εγκλωβισμένος στην αυταπάτη της «καθαρής» εξόδου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator