Η φτωχοποίηση των συνταξιούχων και η αθώωση των «αγορών»

0Από τον Αντώνη Αντωνάκο

Είχε προηγηθεί ο πρώην βιομήχανος, υπουργός της Ν.Δ., πρόεδρος της Δράσης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (νεοφιλελευθερισμός και ελληνικός σοσιαλισμός έφτιαξαν «προοδευτική σαλάτα»), που πρότεινε συντάξεις 700 ευρώ.

Ετσι, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η δήλωση της κυρίας Ξαφά -η οποία διετέλεσε στέλεχος του ΔΝΤ, οικονομική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη- που επιθυμεί -ή μήπως προαναγγέλλει;- νέα μείωση των ήδη κατακρεουργημένων συντάξεων.

Φυσικά, δεν αναρωτιέται για τους συνεπείς που έπειτα από 35 και 40 χρόνια ασφάλισης, διανύοντας την όγδοη ή την ένατη δεκαετία της ζωής τους, οδηγούνται σε απόλυτη ένδεια λόγω της ανατροπής, με ευθύνη της Πολιτείας, των δεδομένων με τα οποία είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους. Από παρεμφερείς απόψεις εμφορείται το κόμμα της Δράσης που «συνεργαζόμενο εισχώρησε» στη Ν.Δ. μετά βαΐων και κλάδων.

Δύο καίρια ερωτήματα περιμένουν απάντηση από τα «στελέχη θερμοκηπίου» που δίνουν «εύκολες συνταγές» αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος.
α) Γιατί όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης και θάλαμοι αερίων; Η «τελική λύση» θα ήταν πιο αποτελεσματική.
β) Τι λέγατε τότε, ως στελέχη της κυβέρνησης και σύμβουλοι του πρωθυπουργού, για το πελατειακό κράτος (6.500 διορισμοί ΜΟΝΟ στη ΔΕΗ) και για την αύξηση του χρέους από 71,7% το 1990 σε 99,2% του ΑΕΠ το 1993 (European Commission, 2013); Οταν λοιπόν λέτε «τα κόμματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», εννοείτε και τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη;

Οφείλετε να μας εξηγήσετε, με δεδομένο ότι την παγκόσμια οικονομική κρίση την προκάλεσαν οι «αυτορρυθμιζόμενες αγορές, τι γνώμη έχετε για τους χρυσοπληρωμένους managers με τις αμοιβές των δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως, οι οποίοι οδήγησαν σε χρεοκοπία τη Lehman Brothers και τα άλλα ιδιωτικά μεγαθήρια, αλλά το κόστος τελικά το επωμίστηκαν οι φορολογούμενοι. Ποιος ευθύνεται για την κρίση στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία: το κράτος ή η «αγορά»;

Να μας εξηγήσετε για τα μπόνους των τραπεζιτών, όταν σκόρπαγαν πάσης φύσεως επισφαλή δάνεια. Για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που, παρά τα δανεικά κι αγύριστα, χρεοκόπησαν, αποθησαυρίζοντας οι ίδιοι στο εξωτερικό.

Να μας μιλήσετε για το «πάρτι» της αγοράς στη μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου σε βάρος των αποταμιευτών. Γιατί αποσιωπάτε τις ευθύνες των αγορών και επιχειρείτε να ενοχοποιήσετε τη μόνη νομιμοποιημένη εξουσία; Αυτή που απορρέει από τους πολίτες;

Οφείλετε να μας μιλήσετε για τις δικές σας ευθύνες, όταν, όντας «εντός των τειχών», σιωπούσατε.
Τελικά, ποιους και τι εκπροσωπείτε;

* Μαθηματικός, πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ
"Δημοκρατία"
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 15, 2017
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η φτωχοποίηση των συνταξιούχων και η αθώωση των «αγορών»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator