Ανίκητοι ηττημένοι ή… αήττητη βλακεία;

0



Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη θα είναι από αύριο στα βιβλιοπωλεία και όπως είναι φυσικό θα προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων. Διότι πρέπει και να διαφημιστεί, να βγάλει και κανένα ευρουλάκι ο δύσμοιρος ο Γιάνης.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν του κάνουμε τζάμπα διαφήμιση, αυτά που γράφει έχουν τη σημασία τους. Ήταν άλλωστε το… asset της κυβέρνησης και το πουλέν του Τσίπρα. Ξέρει πρόσωπα και πράγματα που δυστυχώς δεν μπορούν να αποτελέσουν πλέον αντικείμενο έρευνας που θα οδηγούσε στην απαγγελία κατηγοριών για ποινικές ευθύνες. Η παραγραφή των εγκλημάτων της περιόδου που η χώρα τινάχτηκε στον αέρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφήνει περιθώριο μόνο για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών. Αλλά αυτό το ζήτημα θα έχει λυθεί αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και φυσικά δεν θα είναι κυβέρνηση.

Πέραν της ιστορικής σημασίας των λεγόμενων του «φαλακρού υπουργού ΓΒ» υπάρχει και το πολιτικό κομμάτι, αυτό που επιβεβαιώνει ότι ψηφίσαμε το 2015 τρελούς, που ξετίναξαν την Ελλάδα και που προκάλεσαν τεράστια ζημιά.

Στο βιβλίο, λοιπόν, λέει ότι η σύζυγός του, Δανάη Στράτου, βιντεοσκοπούσε τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις κατά την καυτή εκείνη περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός.

Συγκεκριμένα στο «Ανίκητοι Ηττημένοι» και στο προκαταρκτικό κεφάλαιο «Περί πηγών και αναφορών» ο Βαρουφάκης γράφει ότι «σ’ ένα βιβλίο όπου τόσο πολλά εξαρτώνται από το ‘τι είπε ποιος σε ποιον και πότε’ κατέβαλα κάθε προσπάθεια να διασφαλίσω την ακρίβεια των αναφορών στα λεγόμενα των πρωταγωνιστών.

Για τον σκοπό αυτό κατέφυγα σε διαλόγους ηχογραφημένους με το κινητό μου (από τα Eurogroup και κάποιες επίσημες συναντήσεις εκτός Ελλάδας με τους δανειστές), σε τηλεφωνικούς διαλόγους μου τους οποίους βιντεοσκοπούσε η Δανάη Στράτου τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο σπίτι μας και σε χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσα τον καιρό εκείνο μετά από συνομιλίες, συσκέψεις κτλ».

Στο αντίστοιχο χωρίο από το πρωτότυπο κείμενο του αγγλόφωνου βιβλίου δεν γινόταν καμία αναφορά σε βιντεοσκοπημένες συνδιαλέξεις.

Αποτελεί εντελώς νέο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο το ότι η κα Στράτου κατέγραφε τον Βαρουφάκη ενόσω εκείνος συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τρίτους, προφανώς με πρόσωπα που εμπλέκονταν υπό διάφορες ιδιότητες στην κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Ο Βαρουφάκης προσθέτει, ωστόσο, και άλλη μία διευκρινιστική παράγραφο σχετικά με τις πολυσυζητημένες ηχογραφήσεις του: «Επειδή έχουν γραφτεί πολλά κυήματα της φαντασίας των ελληνικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης, τα οποία δυστυχώς έχουν καταφέρει να διαβρώσουν τον δημόσιο διάλογο ως ‘αλήθειες’, να ξεκαθαρίσω ότι οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας – ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους Έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων».

Σε μια από τις αναφορές του ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει την άποψή του περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Το μέγα λοιπόν ερώτημα ήταν, και παραμένει, το εξής: Τι θα ήταν καλύτερο τον Ιούλιο του 2015; Ένα Grexit, το οποίο δε θέλαμε; Ή το 3ο μνημόνιο, εναντίον του οποίου εξεγερθήκαμε; Η απάντηση απλή:

Το Grexit! Ναι, το κόστος θα ήταν μεγάλο. Το 2012 είχα μάλιστα χρησιμοποιήσει ακραίες εκφράσεις, λέγοντας ότι ένα Grexit θα μας πήγαινε πίσω στη νεολιθική εποχή. Όμως και τότε επέμενα: Αν δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πούμε «όχι» σε νέα μνημονιακά δάνεια, ακόμα και υπό την απειλή του Grexit, η τρόικα θα συνέτριβε τη χώρα αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε ένα μελλοντικό Grexit το οποίο θα ερχόταν όταν θα συνέφερε τους δανειστές, και με τη χώρα σμπαραλιασμένη.

Όπερ και εγένετο!» Επ’ αυτού ο Βαρουφάκης γράφει στο «Ανίκητοι Ηττημένοι» ότι «από την πρώτη μέρα που συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμά μου ήταν ότι, για να αξίζει τον κόπο να πάρει τα κλειδιά του Μαξίμου, έπρεπε να φοβάται τη μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας μας (δηλαδή το 3ο μνημόνιο) περισσότερο απ’ ό,τι φοβόταν το Grexit: Μόνο έτσι υπήρχαν πιθανότητες για την πολυπόθητη βιώσιμη συμφωνία χωρίς Grexit!

Μόνο έτσι δε θα μπλόφαρε λέγοντας στους δανειστές ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Γιατί; Επειδή αν πραγματικά προτιμάς το Grexit από το 3ο μνημόνιο, δεν είναι μπλόφα να λες ότι, βρέξει χιονίσει, δεν υπογράφεις 3ο μνημόνιο! Κι οι δανειστές; Θα ενέδιδαν ποτέ στην απαίτηση για σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους (προαπαιτούμενο για βιώσιμη συμφωνία);

Ναι, εφόσον ταυτόχρονα: (α) γνώριζαν ότι, αντιμέτωποι με το δίλημμα Grexit ή συνθηκολόγηση (και αποδοχή της χρεοδουλοπαροικίας), εμείς προτιμούσαμε το Grexit· (β) έκριναν ότι ένα Grexit θα τους κόστιζε τελικά (σε οικονομικούς και πολιτικούς όρους) πιο πολύ από το να ενδώσουν στη σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους την οποία απαιτούσε η επιθυμητή βιώσιμη συμφωνία».

Αυτά κι άλλα πολλά στο βιβλίο του Γιάνη για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά πραγματικά ότι η βλακεία είναι αήττητη στη χώρα αυτή κι ότι ανόητοι κι επικίνδυνοι άνθρωποι έπαιξαν τη χώρα στη ρουλέτα και ο Καμμένος στο καζίνο είναι… πταίσμα μπροστά στη ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 14, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανίκητοι ηττημένοι ή… αήττητη βλακεία;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator