Στοιχεία-σοκ της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα: Χάρτινος πύργος το επενδυτικό αφήγημα

0Του Κώστα Μήλα*

Το επενδυτικό αφήγημα του κ. Τσίπρα καταρρίπτεται ακόμα περισσότερο. Η πρώτη ένδειξη αυτού επήλθε με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η οποία, παρά το θετικό νέο της επιτάχυνσης της ανάπτυξης (σε ετήσια βάση) στο 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, μας ενημέρωσε ότι οι επενδύσεις παρουσίασαν ολοσχερή κατάρρευση κατά 17,1% σε ετήσια βάση.

Η κατάρρευση των επενδύσεων προβληματίζει διότι, χωρίς επενδύσεις, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πληθώρα νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα έδιναν την δυνατότητα στη χώρα μας να απεγκλωβισθεί επιτέλους από το υψηλό, άνω του 21%, ποσοστού ανεργίας το οποίο επιμένει ύστερα από επτά έτη οικονομικής κρίσης.

Μόλις λοιπόν δημοσιεύθηκαν, από την World Bank, νέα στατιστικά στοιχεία για το 2016 (http://info.worldbank.org/governance/wgi/#home) τα οποία ίσως εξηγούν την κατάρρευση των επενδύσεων. Μεταξύ 215 κρατών, η World Bank εξακολουθεί να μας κατατάσσει, για το 2016, πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (και δη τα GIIPS: Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) ως προς την επίδοση μας στον δείκτη ‘κυβερνητικής αποτελεσματικότητας’ (government effectiveness). Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις. Εκείνο όμως που θλίβει τον αναγνώστη είναι η χειροτέρευση της θέσης μας το 2016 σε σχέση με το 2015 (παρά το γεγονός ότι το 2015 κατέγραψε το ανεκδιήγητο Δημοψήφισμα Τσίπρα το οποίο «γύρισε» κυνικά το «περήφανο» ΟΧΙ σε ΝΑΙ αλλά και την επιβολή των capital controls). Πράγματι, η Ελλάδα κατέγραψε μικρή πτώση από το 64,4 εκατοστιαίο σημείο το 2015 στο 62,5 εκατοστιαίο σημείο το 2016.

Μεγαλύτερη όμως πτώση σημειώθηκε ως προς τις επιδόσεις μας στον δείκτη ‘ποιότητας των θεσμών και κανονισμών’ (regulatory quality) ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί/εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Πράγματι, η Ελλάδα κατέπεσε από το 66,8 εκατοστιαίο σημείο το 2015 στο 59,1 εκατοστιαίο σημείο το 2016. Βρισκόμαστε λοιπόν, για το 2016, σε χειρότερη θέση από την...Αλβανία (αυτή βρίσκεται στο 60,5 εκατοστιαίο σημείο) αλλά ευτυχώς(...) μόλις παραπάνω από τους γείτονες της FYROM (αυτοί βρίσκονται στο 58,6 εκατοστιαίο σημείο)...

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν πρέπει να περιμένουμε «θαύματα» στον τομέα των επενδύσεων αφού δύσκολα οι όποιοι επίδοξοι επενδυτές θα επενδύσουν τα κεφάλαια τους σε μια οικονομία που, σύμφωνα με την World Bank, ακόμα και σήμερα παραμένει σχετικά μη ανταγωνιστική. Για όσους ενδεχομένως αμφισβητήσουν τα παραπάνω στοιχεία, αναφέρω επιπλέον τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (http://reports.weforum.org/global-competitiveness-index/competitiveness-rankings/) ο οποίος λαμβάνει υπόψιν του το επίπεδο θεσμών, την ποιότητα των εναέριων, θαλάσιων και χερσαίων υποδομών, αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος μια καινούργια επιχείρηση. Σύμφωνα λοιπόν με το World Economic Forum, το 2016-2017 μάς βρίσκει μόλις στην 86η θέση μεταξύ 138 κρατών. Βρισκόμαστε δηλαδή στην ίδια θέση με Αλγερία και Ονδούρες και πολύ χαμηλότερα σπο την λοιπή Ευρωπαϊκή Περιφέρεια...

Aυτά λοιπόν βλέπουν ή θα (ξανα)δούν οι φίλοι της Τρόικα οπότε, και δικαίως, θα μας δηλώσουν: Τακτοποιήστε πρώτα τα του οίκου σας και μετά συζητάμε απομείωση χρέους...

*Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 24, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στοιχεία-σοκ της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα: Χάρτινος πύργος το επενδυτικό αφήγημα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator