Το «δημοσκοπικό» θαύμα... που κράτησε 24 ώρες

0



Του Γιάννη Κ. Τρουπή

«Κάθε θαύμα τρεις μέρες» λέει ο σοφός λαός, μόνο που στην περίπτωση της προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου  να φτιάξει το κλίμα για την εικόνα της κυβέρνησης, μέσα από τα αποτελέσματα συγκεκριμένης «έρευνας» της κοινής γνώμης, το «δημοσκοπικό» θαύμα δεν κράτησε ούτε μία μέρα.

Πριν λοιπόν στεγνώσει το μελάνι της δημοσκόπησης που έδειχνε  μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και την σχεδόν ισοπαλία του Αλέξη Τσιπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ήρθε μία άλλη εταιρία δημοσκοπήσεων να βάλει φρένο στην επιχείρηση «συσπείρωση» που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα λοιπόν με την δημοσκόπηση της εταιρίας «pulse» για την iefimerida.gr, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά και την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να προηγείται σε όλα τα κρίσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

Στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο για πρωθυπουργό» και οι δύο καταγράφουν άνοδο μετά το καλοκαίρι .Η Απάντηση «κανένας» υποχωρεί στο 41%.
Κεντρικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι πως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπερέχει σε όλα τα ερωτήματα, με μεγαλύτερα ποσοστά στα «πιο ειλικρινής» και «πιο ουσιαστικός».

Στο ερώτημα «Ποιος τα πήγε καλύτερα στη ΔΕΘ» τα ποσοστά είναι:

Κυριάκος Μητσοτάκης 43%
Αλέξης Τσίπρας 26%
Στο ερώτημα «καταλληλότερος για πρωθυπουργός»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 35%
Αλέξης Τσίπρας 21%
Κανένας από τους δύο 41%
Στο ερώτημα «Ο πιο ειλικρινής»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 44%
Αλέξης Τσίπρας 23%
Το ίδιο και οι δύο 22%
Στο ερώτημα «Ποιος αντιλαμβάνεται τα προβλήματά σας»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 41%
Αλέξης Τσίπρας 26%
Το ίδιο και οι δύο 21%
Στο ερώτημα «Πιο ουσιαστικός»:

Κυριάκος Μητσοτάκης 44%
Αλέξης Τσίπρας 24%
Το ίδιο και οι δύο 21%
Για το ποιος τελικά έχει δίκιο ή άδικο από τις δύο εταιρίες, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Γιαυτό και θα πάμε «στα σίγουρα». Με άλλα λόγια στέκεσαι με διαφορετικό τρόπο απέναντι σε μία εταιρία που έχεις δει έρευνες της και στο παρελθόν και αλλιώς απέναντι σε μία εταιρία που μέχρι χθες αγνοούσες την ενασχόλησης της με τις έρευνες κοινής γνώμης. Στην δεύτερη περίπτωση το λιγότερο που μπορείς να είσαι είναι «επιφυλακτικός».

Στην ΝΔ πάντως δεν κρύβουν την τεράστια ενόχληση τους για το ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κάνει ενέσεις «ζωής» στην κυβέρνηση μέσα από «αμφιβόλου» ποιότητας έρευνας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του κόμματος πρόκειται για «εταιρία-φάντασμα», κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα.«Γνωρίζουν αυτή την εταιρεία; Γιατί κανένας άλλος δεν την γνωρίζει. Αν γνωρίζουν να μας πουν, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει, ποια είναι τα γραφεία αν υπάρχουν, ποιο είναι το site αν υπάρχει» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας στον Alpha.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε με θεσμικό τρόπο,κάνοντας παρέμβαση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διεξαγωγή και τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς.

Το θέμα έθεσε, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Ρ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Μιχάλης Μπεκίρης.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι, με βάση το νόμο 3603/2017, «προκειμένου να είναι νόμιμη η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης, επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, η αναφορά του αριθμού εγγραφής του φορέα που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων» και υπογραμμίζεται ότι, «από έναν πρόχειρο έλεγχο στα αρχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.Ρ., σύμφωνα με το νόμο, προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων».
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 22, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το «δημοσκοπικό» θαύμα... που κράτησε 24 ώρες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator