10/2/1947: Ομαδική εκτέλεση αμάχων στην Κωνσταντία Πέλλας από τους αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ

0

Ένας από τα θύματα φαίνεται ότι ήταν και ο πρόγονος της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, που ανέφερε πρόσφατα σε αντίδραση της ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ δήλωσης του υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι κομμουνιστές δεν έκαναν εγκλήματα.

Το συγκεκριμένο χωριό είναι στον νομό Πέλλας και πολύ κοντά στα Ελληνο-Γιουγκοσλαβικά σύνορα, και το 1947 κατοικείτο αποκλειστικά από Πόντιους πρόσφυγεςι. Στις 7 Φεβρουαρίου 1947 μιά σχετικά μικρή ομάδα ανταρτών επιχείρησε να μπεί στο χωριό για πλιάτσικο τροφών και στρατολογία, αλλά οι πολιτοφύλακες (Μ.Α.Υ.) του χωριού τους απέκρουσαν και τους έδιωξαν.

Στις 10 Φεβρουαρίου, δύο μεγάλα συγκροτήματα ανταρτών από τα βουνά Πάϊκο και Καϊμακτσαλάν επιτέθηκαν στην Κωνσταντία για να τιμωρήσουν τους κατοίκους. Εύκολα κατέβαλαν τους 80-100 πολιτοφύλακες και μπήκαν στο χωριό. Ακολούθησε άγριο πλιάτσικο, φωτιά σε 57 σπίτια, βασανιστήρια, κάποιοι βιασμοί, και σφαγή ενός αριθμού κατοίκων του χωριού. Η ιστοσελίδα του Δήμου της περιοχής αναφέρει ότι ο αριθμός των εκτελεσθέντων ήταν 34. Η Διοίκηση Ασφαλείας Κεντρικής Μακεδονίας σε αναφορά της στο υπουργείο στην Αθήνα, την 26ην Φεβρουρίου 1947, αναγράφει τα ονόματα 27 νεκρών αμάχων και 15 τραυματιών. Τις επόμενες ημέρες, το χωριό ερήμωσε. Οι κάτοικοί του έφυγαν στην Αριδαία και τη Θεσσαλονίκη.

Ενδιαφέρον έχει η λίστα με τα στοιχεία των 27 νεκρών, η οποία περιέχει:
- 7 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 17 και 75 ετών (!)
-2 κορίτσια, το ένα μωρό 18 μηνών και το άλλο 10 ετών (!), και
-18 άνδρες μεταξύ 15 και 80 ετών (!). (Για τον 15ετή Στέργιο Δημ. Συρκόγλου, αναφέρει ότι εκτελέστηκε από τους αντάρτες με ΣΚΕΠΑΡΝΙ (!).

Την έκθεση την βρήκα στην: «ΜΗΝΙΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΠΟΥΔΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», Απίλιος-Μάϊος 1976. (Το περιοδικό περιέχει και πολλές φωτογραφίες που πήρε ο Στρατός που έφθασε στο χωριό και κυνήγησε τους αντάρτες. Η μία εδώ είναι του Σάββα Κοτζαμάνη και της μικρής κορούλας του Ελένης που την στραγγάλισαν, και η άλλη του μικρού Στέργιου, και η άλλη από την ομαδική ταφή) .

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ, ΟΧΙ ΑΠΡΕΠΗ ΣΧΟΛΙΑ Ή ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ!. ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ.
ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΡΙΧΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ!

Αυτήν την άγνοια προσπαθούμε να διορθώσουμε!

Περισσότερα για την ιστορία του χωριού, και μιά σύντομη αναφορά στα γεγονότα του Φεβρουαρίου 1947, εδώ:

http://www.dimosalmopias.gov.gr/index.php

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 01, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "10/2/1947: Ομαδική εκτέλεση αμάχων στην Κωνσταντία Πέλλας από τους αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator