Η κατρακύλα της παιδείας πρέπει να σταματήσει

0



Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν ακόμα οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος.

Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος.

Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα. Ένα παράδειγμα σας λέω».

Δεν θα σταθούμε στα άλλα, τα αυτονόητα, αλλά στο θέμα της αριστείας και κατ’ επέκταση της παιδείας μιας και είναι στην επικαιρότητα το έκτρωμα του Κ. Γαβρόγλου το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή. Ένας ιδεοληπτικός αριστερός με παντελή έλλειψη γνώσης για το πώς πρέπει να είναι τα πανεπιστήμια σήμερα, κάνει τη δική του μεταρρύθμιση… αριστερών προδιαγραφών γεγονός που προδιαθέτει για οπισθοδρομικές αλλαγές.

Τι κάνει η κυβέρνηση με μπροστάρη τον Γαβρόγλου; Ουσιαστικά καταργεί ό,τι καλό είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια για να κάνει το χατίρι των αριστερών μειοψηφιών μέσα στα ΑΕΙ και ορισμένων ιδεοληπτικών τεμπέληδων που απλά θέλουν την ανώτατη εκπαίδευση να είναι μονίμως σε… κώμα.

Το νομοσχέδιο ενισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο όταν τα ΑΕΙ έχουν γίνει σουρωτήρι από παράνομους που κάνουν ό,τι γουστάρουν. Πρεζάκια, κλέφτες, δολοφόνοι, μετανάστες, έμποροι μαϊμού προϊόντων και ο κάθε λογής παράνομος πάει στο χώρο των ΑΕΙ και στήνει το δικό του… μαγαζάκι. Πουλάει φόβο σε έναν χώρο που θα έπρεπε να είναι ναός της εκπαίδευσης. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Καταργεί ουσιαστικά και τις όποιες προβλέψεις των προηγούμενων νόμων για την παρέμβαση της Αστυνομίας όταν πρέπει.

Την ευθύνη θα έχει το πρυτανικό συμβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα καίγεται το Πολυτεχνείο κι αυτοί θα συσκέπτονται για το αν οι φλόγες της φωτιάς είναι πολύ… καυτές ή όχι. Μιλάμε για τέτοια ευελιξία σε έναν χώρο που δεν έχει πρόβλημα για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αλλά γιατί είναι μπάτε σκύλοι αλέστε.

Το νομοσχέδιο φέρνει επίσης τους φοιτητές, ουσιαστικά τις παρατάξεις, τους συνδικαλιστές από κούνια, να συνδιοικούν με τους καθηγητές. Συναλλαγή, μίζες, δωρεάν πτυχία και άλλα πολλά… δωράκια είχαν καταγραφεί στο παρελθόν, γιατί όχι και τώρα; Θα συναποφασίζουν οι φοιτητές γιατί; Και που γίνεται αυτό στον κόσμο;

Την αντιπαράθεση τροφοδοτούν και τρεις ακόμη παρεμβάσεις – οι διατάξεις που προβλέπουν αντικατάσταση των συμβουλίων διοίκησης και μείωση των αμοιβών των διδασκόντων, καθώς και εξομοίωση των master με τους τίτλους των πενταετών προπτυχιακών σπουδών.

Η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά τα μεταπτυχιακά ενώ αποκλείει και την τελευταία ελπίδα διασύνδεσης των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας. Και ταυτόχρονα αποκλείει και τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων. Μια άκρως οπισθοδρομική μεταρρύθμιση που θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παιδεία.

Και γιατί τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση της αριστεράς; Απλά και μόνο γιατί προμοτάρει την μετριότητα, θέλει όλοι να είναι μέτριοι, σιχαίνεται την αριστεία, θέλει τους πάντες ισοπεδωμένους σε απαξιωμένα πανεπιστήμια και με πτυχία σκέτα κωλόχαρτα. Και θέλει την Ανώτατη Εκπαίδευση όμηρο των φοιτητών και των μπαχαλάκηδων.

Η υπόθεση της παιδείας είναι τεράστια. Και η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της για να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτός ο νόμος. Ή για να τον αλλάξει αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση, όπως υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης.

Η αλλαγή της χώρας θα γίνει μόνο αν γίνει ποιοτικότερη και αποδοτικότερη η εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αν συνδεθεί με την αγορά εργασίας και με τα επαγγέλματα που έχει πράγματι ανάγκη η χώρα. Αν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα με συνεργασίες, ακόμη κι αν γίνουν βεβαίως και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Και βεβαίως, όταν οι καθηγητές θα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα συνδιαλέγονται με φοιτητές – συνδικαλιστές.

Η κατρακύλα της παιδείας πρέπει να σταματήσει εδώ. Η κυβέρνηση της αριστεράς απλά επιδεινώνει την κακή κατάσταση που επικρατεί. Η ΝΔ πρέπει να κάνει σημαία της μια πραγματική, προοδευτική μεταρρύθμιση.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Αυγούστου 04, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η κατρακύλα της παιδείας πρέπει να σταματήσει"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator