ΠΑΚΟΕ: Οι κάτοικοι πίνουν… κολοβατηρίδια και τοξικές ουσίες στο Σχίνο Κορινθίας

0Εντερόκοκκος, κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο -μια χημική ουσία κατεξοχήν καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος και τοξική- “κολυμπούν” στο πόσιμο νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι του Σχίνου, στον δήμο Λουτρακίου, σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ (8/8/2017). Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το θαλασσινό νερό της περιοχής, και συγκεκριμένα στην παραλία της Αγίας Σωτήρας, όπου κολυμπούν χιλιάδες παιδιά και μεγάλοι κάθε καλοκαίρι.

Κάτοικοι καταγγέλλουν μάλιστα επωνύμως ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονται αυξημένα κρούσματα μολύνσεων στα αυτιά και ουρολοιμώξεων, σε ενήλικες και παιδιά, τις οποίες οι ίδιοι οι γιατροί αποδίδουν σε επαφή με λύματα βόθρων.

Είναι γεγονός ότι στην περιοχή το αποχετευτικό δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο (35ετίας), στην ουσία ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα επικίνδυνα τοξικό κοκτέιλ βοθρολυμάτων και πόσιμου νερού, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των θερινών επισκεπτών.

Οι τελευταίες μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ δεν κομίζουν πρωτοφανείς ειδήσεις για την περιοχή. Ήδη από το 2012-2014, επίσημη έρευνα του ΙΓΜΕ στον υδροφόρο ορίζοντα του Σχίνου κατέδειξε μόλυνση από εξασθενές χρώμιο σε πηγάδια και γεωτρήσεις πάνω από 500μg/L. Σχεδόν όλα τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις βρέθηκαν μολυσμένες με πάνω από 20μg/L– 550μg/λίτρο εξασθενούς χρωμίου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα κατέληξε πως ο Σχίνος δεν θα έπρεπε να υδρεύεται από τον μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντά του, αλλά από εναλλακτικές πηγές από τα γύρω βουνά.

Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου χρησιμοποιεί κάποιες γεωτρήσεις τις οποίες ρίχνει στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Μάλιστα, μία από αυτές που πέφτει κατευθείαν στον κεντρικό αγωγό που οδηγεί σε όλα τα μαγαζιά της παραλίας της Αγίας Σωτήρας και του κάμπινγκ, ούτε καν χλωριώνεται, με αποτέλεσμα επιπλέον μικροβιακή μόλυνση. Η παραλία είναι πολυσύχναστη, με επτά ταβέρνες και μπαρ και ένα κάμπινγκ, τα οποία φιλοξενούν χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα, ειδικά το καλοκαίρι.

Στον Σχίνο υπάρχουν 2500-3000 απορροφητικοί βόθροι και όσες μικροβιολογικές μελέτες έχουν γίνει σε πηγάδια και γεωτρήσεις έχουν δείξει την ύπαρξη κολοβακτηριδίων, εντερόκοκκου, ακόμη και e-coli. Η δε γεώτρηση που προαναφέραμε βγάζει αρκετά υψηλά επίπεδα εξασθενούς χρωμίου και επειδή είναι πολύ οριακή, υπάρχουν ενδείξεις για πάνω από 50μg/λίτρο κάποιες ημέρες.

Κάτοικοι της περιοχής ζητούν από το ΠΑΚΟΕ νέες μετρήσεις και σε γειτονικές παραλίες, όπως αυτή της Αρμύρας.

Η θέση του ΠΑΚΟΕ είναι ότι στην περιοχή πρέπει άμεσα ο δήμος να μεριμνήσει για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης και σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου με βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, προκειμένου οι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού να μη διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους από το πόσιμο νερό, αλλά και τα μπάνια στη θάλασσα.

Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της δημοτικής αρχής και ιδιαίτερα του δημάρχου και δηλώνει ότι επιφυλλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης και του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής.

Διαβάστε την έκθεση του ΠΑΚΟΕ εδώ

πηγή-zougla.gr

Δημοσίευση: Αυγούστου 26, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΠΑΚΟΕ: Οι κάτοικοι πίνουν… κολοβατηρίδια και τοξικές ουσίες στο Σχίνο Κορινθίας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator