5 Αυγούστου 1944. Σφαγές και πλιάτσικο «αγωνιστών της Αντίστασης» στο Σολομό Κορινθίας!

0



Όταν η Αριστερά «έκανε πόλεμο» εναντίον αμάχων και γυναικοπαίδων, και απέκτησε το «ηθικό της πλεονέκτημα»!

«Ποῦ εἶναι τό παιδί σου μωρή!», «Φέρ᾽ τό παιδί, γ...ῶ τήν Π...γία σου!».

Τό κλιμάκιο σφαγέων ἀπό τήν Ἀρχ. Κόρινθο, την 1η Αυγούστου ήταν στη σφαγή των Αραχναιωτών μαζί με άλλου, στις 3 Αυγούστου έσφαξαν 5 νέους και μιά νέα από τον Μαψώ. Το απόγευμα της 4ης Αυγούστου έφθασαν κοντά στο γειτονικό χωριό Σολομό μαζί σφαγιάδες από το χωριό Καλέντζι και 20 αντάρτες του ΕΛΑΣ που είχαν μαζί τους και 30 περίπου ημιόνους και άλογα.

Οι αντάρτες και τα ζώα έμειναν έξω από το χωριό μέχρι που οι σφαγιάδες τη νύχτα κτύπησαν τα σπίτια 2 οικογενειών, τοῦ Σωτήρη Οἰκονόμου (συγγενή των θυμάτων στον Μαψό) καί τοῦ Κωνσταντίνου Καπλάνη. Συνέλαβαν τα δυό ζευγάρια, 1 παιδί των Οικονόμου και μιά νεαρή κοπέλα που εργαζόταν γι αυτούς.

Τότε έφθασαν και οι αντάρτες και άρχισαν το πλιάτσικο. Φόρτωσαν τελικά 28 ημιόνους και 7 άλογα από τα 2 σπίτια. Ο Οικονόμου είχε μεγάλο τυροκομείο. Καθώς και οι σφαγείς ασχολήθηκαν με το πλιάτσικο η Αικατερίνη Οικονόμου κατόρθωσε και έδιωξε τον μικρό Παναγιώτη που κρύφτηκε κάτω από τα καυσόξυλα και επέζησε. Παρά το ξύλο που έφαγε επι τόπου, δεν τον παρέδωσε, ούτε και ο μικρός παρουσιάστηκε παρά τις κραυγές που έβγαζε η μάνα του από το ξύλο.

Οι σφαγείς ανεχώρησαν τελικά από τον Σολομό με 7 κρατούμενους. Πήραν και τον Δημ. Μεζίνη, ημίγυμνο και ξυπόλητο, και την νεαρή κοπέλα Αλεξάνδρα Νικητιάδη, επιλεγμένη για διπλή θυσία από τα παληκάρια της Αντίστασης! Πριν φύγουν έκαψαν τα σπίτια των Καπλάνη και των Οικονόμου, καθώς και των γονέων της Αικατερίνης Οικονόμου.

Η κουστοδία με τα θύματα και το πλιάτσικο, σταμάτησαν πρώτα στη Στιμάγκα προφανώς για επιβεβαίωση από την «ανώτερη αρχή», και μετά πήγαν στο χωριό Καλέντζι. Εκεί, παρουσία των δεμένων ιδιοκτητών, μοιράστηκαν όλοι το πλιάτσικο. Αυτό το είπε η κοπέλα που εργαζόταν στους Οικονόμου, την οποίαν ελευθέρωσαν, και ζούσε μέχρι πρόσφατα στο Σοφικό.

Οι 6 που παρέμειναν εσφάγησαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μιά ρεματιά έξω από το Καλέντζι. Το κεφάλι του Οικονόμου το επέστρεψαν στον Σολομό!. Η Ελένη Καπλάνη ήταν 7 μηνών έγγυος και έσφαξαν και το έμβρυο, η Αικατερίνη Οικονόμου ζούσε μέχρι την επομένη και έκλαιγε για τα παιδιά της, ενώ η νεαρή Αλεξάνδρα εσφάγει τελευταία, μετά τον βασανισμό της από τα «παληκάρια» της Αριστεράς με το ηθικό πλεονέκτημα!

(Περισσότερα για την τραγική αυτή ιστορία, με μαρτυρίες συγγενών από τον Σολομό και αυτοπτών μαρτύρων απο το Καλέντζι, στο βιβλίο μου «ΑΘΩΩΝ ΑΙΜΑ, «Ελεύθερος Μωριάς 1943-44», Τόμος Β΄.

Η εφημερίδα είναι της 5ης Δεκεμβρίου 1945, και η φωτογραφία είναι από τον Σολωμό.

Ioannis Bougas
Δημοσίευση: Αυγούστου 05, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "5 Αυγούστου 1944. Σφαγές και πλιάτσικο «αγωνιστών της Αντίστασης» στο Σολομό Κορινθίας!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator