Αύγουστος 1949: Γράφεται το τέλος της Κομμουνιστικής Ανταρσίας - 17 Αυγούστου, καταλαμβάνεται το Βίτσι. Απομένει ο Γράμμος

0Τρία γεγονότα ξεχωρίζουν σε ολόκληρο το 1949. Πρώτον, η συντριβή των ανταρτών της Πελοποννήσου από τον στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο (φωτο), πρίν το τέλος Ιανουαρίου 1949. Δεύτερον, η ανάθεση της αρχιστρατηγίας του Ελληνικού Στρατού στον Αλέξανδρο Παπάγο(φωτο) με απεριόριστες εξουσίες, και τρίτον, η απόφαση του Ζαχαριάδη (φωτο) να συγκεντρώσει στον Γράμμο και στο Βίτσι το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του λεγόμενου ΔΣΕ, που ήδη στην πλειοψηφία του αποτελείτο από βιαίως στρατολογημένους και Σλαβόφρονες.

Αυτή η λανθασμένη απόφαση του Ζαχαριάδη, παρμένη από τον ίδιο ή σε συναργασία με τους «στρατηγούς» του, ίσως και εκ της ανάγκης για στήριξη από τους γείτονες, εξυπηρετούσε άριστα τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού και έφερε πιό γρήγορα το τέλος της ανταρσίας.

Παραθέτω συνοπτικό κείμενο από παλαιότερο έργο μου για το Παιδομάζωμα: «..Η επίθεση του Ελληνικού Στρατού εκδηλώθηκε στο τέλος Ιουλίου 1949 με αντικειμενικό σκοπό την εξολόθρευση ή αιχμαλωσία των μαχητών του λεγόμενου ΔΣΕ που ήταν πιά συγκεντρωμένοι στους δύο ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου. Οι δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού πού έλαβαν μέρος στην τελική πάλη ανέρχονταν σε 60,000 άνδρες περίπου, και είχαν να αντιμετωπίσουν γύρω στις 10,000 αντάρτες καλά οχειρομένους και έτοιμους να τους αντιμετωπίσουν σε αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως. Η επιχείρηση εκτελέσθηκε σε τρείς διαδοχικές φάσεις με τις κοδικές ονομασίες ΠΥΡΣΟΣ Α’, ΠΥΡΣΟΣ Β’, και ΠΥΡΣΟΣ Γ’.

Ο ΠΥΡΣΟΣ Α’ ήταν περιορισμένης εμβέλειας, έκδηλώθηκε την 1-ην Αυγούστου στο Γράμμο, και είχε σκοπό να πείσει την ηγεσία του ΔΣΕ ότι ήταν η κύρια επίθεση ώστε να προετοιμασθεί ο ΠΥΡΣΟΣ Β’, πού είχε σκοπό να καταλάβει το Βίτσι. Ο ΠΥΡΣΟΣ Β’ άρχισε στις 10 Αυγούστου και μετά από αμφίροπες, θανατηφόρες μάχες, στις 15 Αυγούστου είχε επιτύχει όλους τους αντικειμενικούς του σκοπούς. Στις 17 Αυγούστου το Βίτσι είχε εκκαθαρισθεί τελειώς απο τους αντάρτες του λεγόμενου ΔΣΕ. Γύρω στις 5-6,000 αντάρτες διέφυγαν στην Αλβανία. Απο εκεί οι πλέον επίλεκτοι 2,500 πέρασαν στον Γράμμο να συνεχίσουν τον αγώνα.».

Θα ακολουθήαει ο ΠΥΡΣΟΣ Γ’ στις 25 Αυγούστου,και θα φέρει το τέλος εντός 4 ημερών!

Δημοσίευση: Αυγούστου 21, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αύγουστος 1949: Γράφεται το τέλος της Κομμουνιστικής Ανταρσίας - 17 Αυγούστου, καταλαμβάνεται το Βίτσι. Απομένει ο Γράμμος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator