Δημοσκοπική κατάρρευση Τσίπρα, εφικτή υπό προϋποθέσεις η αυτοδυναμία της ΝΔ

0



Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δραματική πτώση των ποσοστών  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης ακόμα και σε προνομιακά πεδία για το Μέγαρο Μαξίμου, με παράλληλη ενίσχυση της δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Το πιο «άσχημο» στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η σαφής υποχώρηση που παρουσιάζει η εικόνα του πρωθυπουργού, ο οποίος αποτελεί αναμφίβολα το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα δεν δείχνει να «περπατάει», σύμφωνα με την έρευνα, το αφήγημα περί υπεράσπισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων από την κυβέρνηση κόντρα στον «υπέρμαχο» των πλούσιων και δυνατών, την ΝΔ.

Στο ερώτημα αν πιστεύετε ότι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ  είναι το κόμμα που προσπαθεί́ να υπερασπιστεί́ τα δικαιώματα των λιγότερο δυνατών απέναντι στους εταίρους και δανειστές, το  27,5% απάντησε ΝΔ και το 21,6% ΣΥΡΙΖΑ.

Μία απάντηση που βρίσκεται απέναντι στην άποψη που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου. Προβληματισμό επίσης  θα πρέπει να προκαλέσει σε όσους, εντός του Μεγάρου Μάξιμου, καλλιεργούν την αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε σκληρά και διαπραγματεύτηκε με τους θεσμούς.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πιστεύετε ότι είναι το κόμμα που συγκρούστηκε με τους εταίρους και δανειστές στην προσπάθεια του να διαπραγματευτεί μια καλύτερη λύση για την χώρα,

το 25,5% απάντησε η ΝΔ και το 21,5% ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλες ρωγμές παρουσιάζει το πρωθυπουργικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρος ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Στο ερώτημα πώς κρίνουν οι πολίτες προσωπικά την στάση και τους χειρισμούς του Aλέξη Τσίπρα στην θέση του Πρωθυπουργού στην κυβέρνηση, το 79,6 % των πολιτών απάντησε αρνητικά και μάλλον αρνητικά, με το 19,2% να απαντά θετικά και μάλλον θετικά.

Το συνολικότερο πρόβλημα που υπάρχει στη διακυβέρνηση Τσίπρα αποτυπώνει η απάντηση στο ερώτημα για το πως κρίνουν πολίτες τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας συνολικά.

Το 81,3% απάντησε αρνητικά και μάλλον αρνητικά, με το 16,4 θετικά και μάλλον θετικά.

Υπεροχή ακόμα και με διψήφια ποσοστά καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ως προς την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων. Ακόμα και στο προνομιακό πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για το Μέγαρο Μαξίμου, ο αρχηγός της αξιωματικής βρίσκεται μπροστά έξι μονάδες, αποτυπώνοντας σε νούμερο την δυναμική που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 34,3% απαντά η ΝΔ, το 21,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 35,6% Κανένα Κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 44,2% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,1% ΝΔ.

Οι παραπάνω δύο ερωτήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της MRB Δημήτρη Μαύρο που μίλησε στο real fm, είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού στις προηγούμενες εκλογές τα  αντίστοιχα αποτελέσματα που είχαν καταγράφει ήταν ίδια με την εκλογική διαφορά των δύο κομμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός  συγκεντρώνει το 20,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος της ΝΔ  το 31,6%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 42,0%.

Στην πρόθεση ψήφου η  ΝΔ προηγείται με διαφορά 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα:

ΝΔ: 29,7%

ΣΥΡΙΖΑ: 17,8%

Χρυσή Αυγή: 7,4%

Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 7,4%

ΚΚΕ: 6,9%

Ένωση Κεντρώων: 2,9%

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,5%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,3%

Το Ποτάμι: 2,0%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,0%.

«Άλλο Κόμμα»: 2,3%

«Αδιευκρίνιστη Ψήφος»: 17,8%.

Με βάση την αναγωγή, ανώτατο όριο για την ΝΔ είναι το 35,4% , κάτι που σε συνδυασμό με τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής δίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 150 έδρες. Είναι σαφές ότι η ΝΔ πλέον δείχνει να φλερτάρει ανοιχτά με την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, έχοντας ως μόνο δρόμο για να την κατακτήσει την προσέλκυση πολιτών που στις τελευταίες εκλογές δεν τη ψήφισαν. Εάν κάποιος λάβει λοιπόν υπόψιν του ότι η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να είναι στο ανώτατο επίπεδο, οδός επίτευξης της αυτοδυναμίας είναι το άνοιγμα και σε άλλους χώρους, μακριά από τα στενά κομματικά στεγανά. Αυτό θα είναι το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη.
Δημοσίευση: Ιουλίου 09, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δημοσκοπική κατάρρευση Τσίπρα, εφικτή υπό προϋποθέσεις η αυτοδυναμία της ΝΔ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator