Πανελλαδικές εξετάσεις: Στοπ στη διαρροή βαθμολογιών

0


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Βουλευτές, κομματικά στελέχη, νομαρχιακές επιτροπές, φίλοι και γνωστοί, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αναζητούν πρόσβαση στο υπουργείο Παιδείας. Ο λόγος είναι για να μάθουν τις επιδόσεις κάποιου υποψηφίου – ακόμη και στο παρά ένα της ανακοίνωσης των βαθμών, που φέτος δημοσιοποιούνται σήμερα στις 11 το πρωί στα Λύκεια της χώρας και στο Διαδίκτυο.

Φέτος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έδωσε ρητή εντολή να μην ανακοινωθούν ανεπίσημα βαθμολογίες. Ωστόσο, το ετήσιο «έθιμο» καταδεικνύει την πίεση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην ελληνική οικογένεια αλλά και την ανωριμότητα κοινωνίας και πολιτικού συστήματος που έχουν διαμορφώσει πελατειακές σχέσεις. Αλλωστε, ανάλογες εντολές είχαν δοθεί και από άλλους υπουργούς, αλλά οι «επαΐοντες» πάντα έβρισκαν ρωγμές για αυτές τις διαρροές.

Αιτήματα-βροχή

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και φέτος υπήρξαν αιτήματα προς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας για να γνωστοποιηθούν σε υποψηφίους οι βαθμοί τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση για όλους. Το «έθιμο» είναι γνωστό στα στελέχη του υπουργείου εδώ και χρόνια. Τα αιτήματα φθάνουν «βροχή» από βουλευτικά γραφεία –ανεξαρτήτως πολιτικού χρωματισμού, έστω κι αν πάντα οι κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν ότι έχουν την πρωτοκαθεδρία στο... ρουσφέτι–, κόμματα και μέσω των ΜΜΕ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να μάθουν τους βαθμούς του παιδιού τους, του συγγενούς τους ή κάποιου φίλου βάζοντας διπλό «μέσον».

Η πίεση εντείνεται όσο πλησιάζει η στιγμή της ανακοίνωσης των βαθμών και το άγχος κορυφώνεται. Βεβαίως, απαιτείται προσοχή ώστε η «εξυπηρέτηση» να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Και αυτό, διότι κατά το παρελθόν υπήρξαν φορές που η πηγή πληροφόρησης είπε λάθος βαθμούς στους ενδιαφερομένους...

Φέτος, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε εντολή να μη διαρρεύσουν βαθμολογίες. Ετσι, η αγωνία των 105.000 υποψηφίων (και των συγγενών τους) θα λήξει σήμερα το πρωί. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων προγραμματίζεται να ανακοινωθούν περί τις 11 π.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα Γενικά Λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016. Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού). Για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Διευθύνσεων Λέσβου και Χίου που συμμετέχουν στις υπολειπόμενες εξετάσεις που ανεβλήθησαν λόγω του σεισμού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, δεν θα ανακοινωθούν σήμερα οι βαθμοί, αλλά το συντομότερο δυνατόν.

Στις 6/7 το μηχανογραφικό

Κατόπιν, θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Από την Πέμπτη 6 Ιουλίου και μετά, όλοι οι υποψήφιοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας Οριστικοποίηση), έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο.

Η κόντρα για τα Θρησκευτικά

Με δύο ανακοινώσεις επιχείρησε χθες το υπουργείο Παιδείας να αντιστρέψει τις εντυπώσεις ότι η Εκκλησία επέβαλε τις θέσεις της στα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών. Στην πρώτη, για το κόψιμο της «Συννεφούλας» του Σαββόπουλου και άλλων τραγουδιών από την ύλη των νέων προγραμμάτων, το υπουργείο ανέφερε ότι «δύο τραγούδια είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016, πριν από την έναρξη του διαλόγου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής - Εκκλησίας, ενώ η “Συννεφούλα” εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (σελ. 60)». Από την άλλη, το υπουργείο υποστήριξε ότι «τα περί υπογραφής “θρησκευτικού μνημονίου” (κυβέρνησης με Εκκλησία) και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης». Ακολούθησε ανακοίνωσε του ΙΕΠ, που μεταξύ άλλων μίλησε για «επιθυμία των εκπροσώπων της Εκκλησίας να διατηρηθεί ο ορθόδοξος και υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, καθώς και η ονομασία του» και όχι για τελική απόφαση, όπως λέει η Εκκλησία.
Δημοσίευση: Ιουνίου 30, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πανελλαδικές εξετάσεις: Στοπ στη διαρροή βαθμολογιών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator