Τέλος η απεργία για τα σκουπίδια

0



Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη το μεσημέρι.

Ετσι, μετά από αρκετές ημέρες ταλαιπωρίας για τους πολίτες με τα… βουνά σκουπιδιών ξέχειλα στους δρόμους και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία, αναμένεται να αρχίσει από απόψε η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις φια τα αποτελέσματα της 11ήμερης απεργίας των συμβασιούχων καθαριότητας και των μόνιμων συναδέλφων τους. Εντονος υπήρξε ο προβληματισμός ως προς την προοπτική συνέχισης των κινητοποιήσεων, εν μέσω καύσωνα που έχει μετατρέψει σε εστίες απειλής για την Δημόσια Υγεία τα «βουνά σκουπιδιών» στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας.

Η μειοψηφία ήθελε την συνέχιση της απεργίας μέχρι και την Κυριακή, αλλά τελικά η πλειοψηφία κατέληξε ότι πρέπει άμεσα να γίνει συγκομιδή των σκουπιδιών για να μην ταλαιπωρούνται άλλοι οι πολίτες.

Τελικώς, δεν ελήφθη απόφαση ανανέωσης των κινητοποιήσεων, με αποτέλεσμα να αρχίσει από απόψε κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων από λεωφόρους, στενά, πλατείες και άλλους χώρους που έχουν μετατραπεί σε «μικρές χωματερές».

Ετσι από το βράδυ θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους και μέσα σε 2-3 ημέρες θα έχουν καθαρίσει οι δρόμοι από τα… βουνά σκουπιδιών.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αγώνα κατά της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπέρ της οριστικής παραμονής των «Συμβασιούχων-Παρατασιούχων» στην εργασία και της διασφάλισης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κόντρα στα πολιτικά και μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με τις τελευταίες μας κινητοποιήσεις δώσαμε μία μάχη και την κερδίσαμε. Αναδείξαμε το μεγάλο πρόβλημα με την «ομηρία» των Συμβασιούχων στους Δήμους. Αποκαλύψαμε τα κατ’ εξακολούθηση ψέματα της κυβέρνησης που δεσμεύονταν για την μονιμοποίηση 10.000 εργαζομένων, αλλά επί της ουσίας, έπαιζε και παίζει με το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους. Ξεσκεπάσαμε για ακόμη μία φορά όσους θέλησαν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να ρίξουν νερό στο μύλο των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της καθαριότητας.

Δώσαμε μία μάχη και την κερδίσαμε με τις δικές μας αποκλειστικά δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιχείρησαν να διασπάσουν το κοινό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλοτε παραπληροφορώντας και άλλοτε εκτοξεύοντας ύβρεις και συκοφαντίες. Τους αντιμετωπίσαμε.

Για να φτάσουμε σε νίκη και στον πόλεμο, πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα τη στρατηγική μας. Θα το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ελληνική κοινωνία. Είμαστε άλλωστε, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κομμάτι της. Όλοι μαζί βιώνουμε τη λαίλαπα των μνημονίων, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων οκτώ χρόνων και οι δανειστές.

Οι ευθύνες πλέον βαραίνουν την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. Το επόμενο χρονικό διάστημα πολλοί συμβασιούχοι με παρατάσεις θα απολυθούν αφού είναι στην διακριτική ευχέρεια των Δημάρχων το εάν θα προκηρύξουν μόνιμες προσλήψεις ενώ κανείς δεν εγγυάται πως οι νέες συμβάσεις θα εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα βρεθούμε επίσης απέναντι σε φαινόμενα απλήρωτης εργασίας αφού ακόμη και σήμερα οι εργαζόμενοι παρατασιούχοι εργάζονται χωρίς την βεβαιότητα ότι θα πληρωθούν αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τους θεωρεί ήδη απολυμένους.

Εμείς, ως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν εξαρτόμαστε από κανέναν. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε υποχείρια κανενός. Λογοδοτούμε μόνο απέναντι στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στόχος μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, όπως και η προσφορά των υπηρεσιών μας στους δημότες. Ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες θα αυξήσει δραματικά τα Δημοτικά Τέλη, κι αυτό πρέπει όλοι να το γνωρίζουν.

Μετά από έντεκα (11) ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων όλου του κλάδου εμμένουμε και επιμένουμε πως μόνο η πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. διασφαλίζει την παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με παρατάσεις συμβάσεων και την μη κατάρρευση των Υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και για ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μακρύς, συνεχής και δύσκολος.

Αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ πως πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να ενταθεί και να κλιμακωθεί με άλλες όμως μορφές δράσης, σεβόμενοι και την κοινωνία που μέχρι σήμερα στήριξε τον δίκαιο αγώνα μας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να εξειδικεύσει το διεκδικητικό πλαίσιο δράσης, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση της διάταξης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη προκειμένου καμιά απόλυση να μην γίνει.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία με παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια να κατατεθούν αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα υπερκαλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των Υπηρεσιών Καθαριότητας.

Ο αγώνας για την μετατροπή των συμβάσεων όσων εργάζονται με παρατάσεις εργασίας, σε Αορίστου Χρόνου και για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, είναι αγώνας που έρχεται σε σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και των δανειστών και επομένως, ο μόνος τρόπος διασφάλισης τους είναι η συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενότητα.

Με τον μαζικό, ενωτικό και αποφασιστικό μας αγώνα μπορούμε να νικήσουμε και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας όλων των συμβασιούχων, να διασφαλίσουμε τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του Δημότη

Η διαδικασία πριν την απόφαση – Οι τοποθετήσεις

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α ξεκίνησε ένα τέταρτο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης, με μοναδικό αντικείμενο τη λήψη απόφασης για συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας Δήμων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr, με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, και τις πρωτολογίες, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Νίκος Τράκας, ο οποίος πρότεινε κάλεσμα των Σωματείων Εργαζομένων προς διατύπωση γνωμών – έκδοση αποφάσεων, ακολούθως Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και άλλες μορφές κινητοποιήσεων στη συνέχεια, βάσει και των αποφάσεων των Σωματείων Εργαζομένων, με ιδιαίτερη προσοχή στις «κοινωνικές συνέπειες».

Ο γ,γ της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ και εκπρόσωπος του ΚΚΕ (ΔΑΣ – ΟΤΑ) Βασίλης Πετρόπουλος, πρότεινε 24ωρη απεργία, για την Παρασκευή (30 Ιουνίου), επικαλούμενο «κλίμα τρομοκρατίας», τη Δευτέρα (3 Ιουλίου) Γενική Συνέλευση και αν την Τρίτη (4 Ιουλίου) δεν έχουν “ανέβει” στην ΕΑΠ οι πληρωμές των συμβασιούχων – “παρατασιούχων” την επόμενη μέρα – Τετάρτη 5 Ιουλίου – απεργία.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ (ΛΑ.Ε.), ακολούθως, πρότεινε 24ωρη απεργία για αύριο, Παρασκευή, Σαββατοκύριακο αποχή, Γενικό Συμβούλιο την Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα πρωί, για τις «μορφές της πάλης» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπός του, Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Βασίλης Γκιτάκος.

Τέλος, η ΔΑΚΕ [(Ν.Δ.), Σπύρος Πολυζώης, Β’ Αντιπρόεδρος Ε.Ε.], παίρνοντας το λόγο, αρνήθηκε την πρόταση για 24ωρη απεργία, για αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του Προέδρου της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., κ. Νίκου Τράκα, η οποία και “πήρε” πέντε (5) ψήφους (3 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ – 2 ΔΑΚΕ) αποφασίστηκε η μη συνέχιση προς το παρόν των κινητοποιήσεων, σύγκληση των Δ.Σ. των Σωματείων Εργαζομένων, και στη συνέχεια Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, βάσει των αποφάσεων των Σωματείων Εργαζομένων, προκειμένου να παρθεί η τελική απόφαση.

Η πρόταση της ΔΑΣ – ΟΤΑ (ΚΚΕ) πήρε τρεις (3) ψήφους, ενώ του ΜΕΤΑ – ΟΤΑ (ΛΑ.Ε.) δύο (2)

Επισημαίνεται ότι, δεν πρόκειται για απόφαση αναστολής κινητοποιήσεων, αφού σήμερα έληγαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Καθαριότητα, ούτως ή άλλως, βάσει της Απόφασης της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας, την 22.06.2016, με τα απορριμματοφόρα να βγαίνουν ξανά στους δρόμους.

Το θέμα των κινητοποιήσεων θα επανεξεταστεί στο Γενικό Συμβούλιο, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν ξανά για τις κινητοποιήσεις τους, καθώς όπως επανέλαβαν δεν τους καλύπτει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που στέλνει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Νίκος Τράκας ευχαρίστησε τους κατοίκους της πόλης για τη συμπαράστασή τους, όπως είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν συμφωνούν με τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με άλλη μορφή. Όπως είπε ο κ.Τράκας, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνυπολόγισαν στην απόφασή τους τον καύσωνα και τις δυσκολίες που δημιουργεί και πρόσθεσε ότι από σήμερα θα βγουν τα απορριμματοφόρα για αποκομιδή σκουπιδιών.

Πατούλης: Εδειξαν υπεύθυνη στάση οι εργαζόμενοι στους δήμους

Την ικανοποίησή του για την απόφαση των εργαζομένων στους δήμους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε ο Γιώργος Πατούλης.

«Οι εργαζόμενοι έδειξαν υπεύθυνη στάση προτάσσοντας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών» δήλωσε o πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να καθαριστούν οι πόλεις από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση ενωμένη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως έκανε όλο το τελευταίο διάστημα».
Δημοσίευση: Ιουνίου 29, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τέλος η απεργία για τα σκουπίδια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator