Γιατί ξεπερνάνε την λογική;

0



Του Γιάννη Παντελάκη

Τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Παπαχριστόπουλο, τον είχα γνωρίσει πριν κάποια χρόνια ως γιατρό και δεν μου είχε φανεί ότι ξεφεύγει από τα όρια μιας λογικής συμπεριφοράς. Το πρωί του Σαββάτου, σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση είπε κάτι όχι απλά ακραίο, αλλά παράλογο. Ό,τι είναι θέμα ημερών, ίσως μιας εβδομάδας η χώρα να βγει οριστικά από το τούνελ της κρίσης! Τι συμβαίνει με τους κάθε λογής Παπαχριστόπουλους και ξεπερνάνε την λογική;

Περίπου ό,τι συμβαίνει και με τον Τσακαλώτο. Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την ψήφιση ενός πακέτου μέτρων με χρονικό ορίζοντα ως το 2021 και τα οποία πλήττουν ακόμα περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους και επικαλέστηκε τον Μαρξ για να το αιτιολογήσει ! Ό,τι συμβαίνει και με τον Τσίπρα άλλωστε. Τρείς ημέρες πριν, καταχαρούμενος πήγε στους δημοσιογράφους της βουλής για να τους πει ότι θα βάλει γραβάτα αν τα νέα για το χρέος αποδειχτούν τόσο θετικά και μόλις χθες οι Γερμανοί τον (και μας) προσγείωσαν ανώμαλα.

Νομίζω πως η απάντηση βρίσκεται σ ένα δικό μας λάθος, όλων αυτών δηλαδή που πιστεύουμε ότι το σύνολο ή σχεδόν το σύνολο των πολιτών κρίνουν με ορθολογικά κριτήρια. Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα είχαμε αποφύγει πολλά πολιτικά ατυχήματα. Και παλαιότερα – όταν μεγάλες αριθμητικά ομάδες υιοθετούσαν παράλογα συνθήματα και υποσχέσεις – και πρόσφατα, τότε που επίσης μεγάλες ομάδες πίστευαν ότι θα σκιστούν μνημόνια. Είτε μέρα-μέρα, είτε μ ένα άρθρο και ένα νόμο. Με δυο λόγια, ο παράλογος πολιτικός λόγος έχει σεβαστό ακροατήριο, σ αυτό ακριβώς απευθύνονται.

Η δυσπιστία πολλών πολιτών απέναντι στον ορθολογισμό, δεν έχει μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι (26,5%) που πιστεύουν ότι τα ορατά ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό είναι αέρια ψεκασμού! Υπάρχουν θεαματικά περισσότεροι (οκτώ στους δέκα) που θεωρούν ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα. Αν ανήκεις ιδιαίτερα στην πρώτη και δευτερευόντως στην δεύτερη κατηγορία, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πιστέψεις πως την μεθεπόμενη Δευτέρα η χώρα θα έχει βγει από την κρίση ή ότι ο Μαρξ ευνοούσε πολιτικές συμπεριφορές σαν και αυτή της σημερινής κυβέρνησης. Είναι πιθανό να πιστέψεις οτιδήποτε.

Υπουργοί και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις ημέρες μας έχουν επιπλέον λόγους για να εκμεταλλεύονται την άγνοια, το έλλειμμα πληροφόρησης ή την παραπληροφόρηση και τους οπαδούς του παράλογου. Οι συνεχείς κιβυστήσεις τους, ο εγκλωβισμός τους σε μια αδιέξοδο στρατηγική, ο οπορτουνισμός και ο καιροσκοπισμός, αλλά και η μετατροπή της παραμονής στην εξουσία σε αυτοσκοπό, τους έχει προκαλέσει ένα έλλειμμα επικοινωνίας με το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που σκέφτεται ορθολογικά. Η μοναδική δεξαμενή πιθανών υποστηρικτών (εκτός από εκείνους που δεν θέλουν να παραδεχτούν την ήττα), είναι αυτή που είναι ικανή να υιοθετήσει και την πιο ακραία και παράλογη εκδοχή.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στη χώρα μας. Εκατομμύρια Αμερικάνοι πίστεψαν ότι ο Τραμπ είναι αντισυστημικός και εκατομμύρια Γάλλων ότι η Λεπέν έχει την καλύτερη συνταγή για τους οικονομικά αδύνατους. Ο σύγχρονος κόσμος θέλει το παράλογο να ακυρώνει το αυτονόητο, ο φόβος, η δυσκολία ερμηνείας των γεγονότων, τα πολλά και σύνθετα προβλήματα οδηγούν σε ανάλογες συμπεριφορές…

Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Ιουνίου 10, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γιατί ξεπερνάνε την λογική;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator