XΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ – ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ

0



Έχει κάνει σύγκριση κόστους - οφέλους και έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν συμφέρει. Για τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ο λόγος, που όταν ανέλαβε, παρέλαβε επτά γαλάζιες σημαίες και σε τρία χρόνια τις μηδένισε. Βγήκε και στο ραδιόφωνο για να το δικαιολογήσει. Εν συντομία, είπε: οι γαλάζιες σημαίες δεν επηρεάζουν την προσέλευση επισκεπτών, …έχει κόστος, … δεν βρίσκαμε ναυαγοσώστες, … έχουμε λίγα λεφτά, … ενώ πριν σκορπίζαν λεφτά, … το κόστος δυσβάσταχτο, και στη δημοσιογράφο που έφερε το θέμα είπε ότι «εσείς κυρία μου απαξιώνετε…».

Το άλογο κουτσαίνει, το κάρο έχει σπασμένες ρόδες. Με αυτό τον εξοπλισμό ταχυδρομείου ούτε γράμμα, ούτε πακέτο παίρνεις. Το ίδιο και για τα πολιτικά και μορφωτικά εργαλεία. Αν λείπουν από διοικούντες ,μαύρα μαντάτα για τους διοικούμενους.

Α) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Πριν ένα χρόνο είχα δημοσιοποιήσει ένα κείμενο για την απώλεια ενός αριθμού γαλάζιων σημαιών. Είχαμε λιγότερες, δεν είχαμε φθάσει στο μηδέν. Τότε δεν είχε γίνει καμία συζήτηση. Ο δήμαρχος πέρασε το ζήτημα χωρίς αντιδράσεις. Σε αυτό το κείμενο ανέφερα τι έλεγε υπεύθυνος του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης κ. Νίκος Πέτρου: «οι δήμοι πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι που είναι μέρος της τρίτης χώρας με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στον κόσμο». Και στο τι είναι Γαλάζια Σημαία απαντά: «ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

Να τα δεχτούμε αυτά; Ή τον δήμαρχο; Που δεν έχει αποδείξει γνώσεις επί του θέματος; Που δεν σέβεται παγκόσμιες στατιστικές, που απαξιώνει ένα κληροδοτημένο δημόσιο αγαθό-την πιστοποίηση ποιότητας της Ξυλοκαστρινής και Ευρωστινιακής θάλασσας; Να επαναλάβω από το παραπάνω κείμενό μου: «Τα στατιστικά στοιχεία της διεθνούς τουριστικής κίνησης δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται, ενημερώνονται και επιλέγουν προορισμούς που διαθέτουν σήματα οικολογικής ποιότητας. Τα eco label όπως είναι οι Γαλάζιες Σημαίες και το green key για τα καταλύματα».

Β) ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο δήμαρχος μίλησε για μεγάλο κόστος απόκτησης Γαλάζιων Σημαιών. Δεν ανέφερε αριθμό. Άγνοια ή κουτοπονηριά; Κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνουμε;

Χρήματα έχουν. Για να χαβαλεδιάζουν τα καλοκαίρια «στην άμμο» (με αθλητικά θεάματα και όχι αθλητισμό), με σαλιαρίσματα απονομής πλακετών σε πρώην, ανούσιες χαμηλού επιπέδου εκδηλώσεις, έχουν.

Προς τον νοικοκύρη και οικονόμο δήμαρχο από το μικρόφωνο του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αποστολόπουλος ζήτησε να δοθεί απάντηση πόσο κόστισαν οι εκδηλώσεις αθλητικών θεαμάτων του περασμένου καλοκαιριού. Πέρασαν εννέα μήνες και η απάντηση δεν γεννήθηκε ακόμη.

Ας ασχοληθούμε με τον πρόλογο του θέματος και άλλη φορά με το κυρίως θέμα. Ο δήμος προϋπολόγισε και έδωσε την εργολαβία για τα έργα υποδομές των αθλητικών εκδηλώσεων. Σε έντυπο της παράταξης του δημάρχου μαθαίνουμε ότι «είχαμε πολύτιμους συμμάχους τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε έργα στην περιοχή, επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα που συνεισέφεραν ως χορηγοί…». Μετά από αυτό προκύπτει το ερώτημα: ο εργολάβος τι ποσό πήρε, του αφαιρέθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στο έργο που έκαναν οι χορηγοί; Και επιτέλους θα δοθεί απάντηση του κόστους των εκδηλώσεων, των πληρωμών και των χορηγιών;

Τον Οκτώβριο του 15 σε μία απάντησή μου, και από τα μικρόφωνο του δημοτικού συμβουλίου, (μία οδυνηρή στιγμή για μένα, όταν σιχαίνεσαι και την υποκρισία και το ψέμα), τους είπα ότι έχει απόλυτο δίκιο ο πολίτης να υποψιάζεται παράνομες δοσοληψίες, όταν οι άνθρωποι που κατέχουν εξουσία δεν παρέχουν δημόσια πληροφορίες και στοιχεία διακίνησης δημόσιου χρήματος.

Γ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο δήμαρχος επέλεξε μία εταιρία για την «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ». Παραδόθηκε το πρώτο μέρος της μελέτης. Για το σύνολό της θα ασχοληθούμε άλλη φορά. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω προκαταρκτικά και σε συνάφεια με το θέμα μας ότι το παραδοθέν κείμενο δεν κάνει καμία αναφορά σε Γαλάζιες Σημαίες. Ίσως και οι μελετητές εκτιμούν ότι δεν είναι σημαντικό τουριστικό στοιχείο ποιοτικής προσφοράς. Στην θάλασσα αναφέρονται μονολεκτικά, ή με κάποιο επίθετο. Όχι όμως ως αυτόνομο στοιχείο ανάλυσης μιας συνισταμένης του τοπικού πλεονεκτήματος. Στα «ελκτικά στοιχεία τουρισμού» δεν αναφέρουν καθόλου την ελκτικότητα της θάλασσας σε αυτόνομο κεφάλαιο. Κι ας είναι αυτή που καθορίζει την επισκεψιμότητα και που καθόρισε την ιστορία και την γραμμική οικιστική διάρθρωση κατά μήκος των ακτών της.

Δ) Τα δημόσια αγαθά συρρικνώνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η κοινωνία απούσα εσωστρεφής, χωρίς ερμηνείες, πυξίδες, θέληση. Αγανάκτηση πολιτών και δημοτών χωρίς διέξοδο. Πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί δείχνουν να μαλώνουν μεταξύ τους και να πυρπολούν τον λόγο με χαζοαστειάκεια σε λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα. Τυχαίνει και οι Γαλάζιες Σημαίες να αποτελούν ευκαιρία πιστοποίησης τεμπέλικων μυαλών. Πληρώνουμε την άγνοια, ανικανότητα και κουτοπονηριά των εκπροσώπων. Υλικά και διανοητικά.

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει κάποιους που θα καθίσουν σε μία καρέκλα, έστω μικροεξουσίας, να νομίζουν ότι ανέξοδα μπορεί να δικαιολογούν την πολιτική τους ακινησία και ανεπάρκεια; Είναι το άγχος αυτασφάλισης που τους οδηγεί στην υποτίμηση των αντιληπτικών δυνατοτήτων της κοινωνίας. Όμως οι έξυπνοι ποτέ δεν πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι.

· Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία: αναφορά στις Γαλάζιες Σημαίες από την πρώτη σελίδα του τουριστικού οδηγού του τότε δήμου (μόνο Ξυλοκάστρου).

Γρηγόρης Δ. Κλαδούχος
Ξυλόκαστρο-Ευρωστίνη
22-5-2017
Δημοσίευση: Μαΐου 23, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "XΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ – ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator