Αποκάλυψη τώρα

0



Του Νίκου Φιλιππίδη

Το πιο τρανταχτό λάθος στους υπολογισμούς των μνημονίων (μεγαλύτερο και από τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ), έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πήραν μέτρα επί μέτρων. Αύξησαν φόρους και εισφορές. Πέτυχαν ένα «εντυπωσιακό» αποτέλεσμα, καθώς έκαναν λάθος στους υπολογισμούς και τώρα σπεύδουν να αλλάξουν πλήρως το μείγμα, παίρνοντας άλλα μέτρα με ταυτόχρονη ανάκληση των «τσάμπα» μέτρων που οδήγησαν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Το θέμα είναι αν προλαβαίνουν πλέον να άρουν τις αρνητικές επιπτώσεις των «τσάμπα» μέτρων ή θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την ζημιά που προκάλεσαν στην οικονομία, οδηγώντας την σε ύφεση για δεύτερη χρονιά στα δύο χρόνια που βρίσκονται στην Κυβέρνηση. Τα αντίμετρα αυτό το σκοπό καλούνται να παίξουν, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα εφαρμοστούν στο προσεχές μέλλον.

Τα αποκαλυπτήρια του τρανταχτού λάθους της κυβέρνησης έγιναν από την τριμηνιαία έκθεση του το ΙΟΒΕ. Η υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται από τους οικονομολόγους του. Οφείλεται, όπως αναφέρουν, σε αυξήσεις φόρων και εισφορών, αλλά και μειώσεις συντάξεων, που επιβλήθηκαν το 2016 χωρίς λόγο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το ένα τρίτο της υπεραπόδοσης περίπου 2,2 δις. επετεύχθη από τα οικονομικά των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου (μειώσεις συντάξεων) και της αύξησης των εισφορών! Τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος (μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών), τα οποία θα επιβαρυνθούν και το 2019, συνέβαλαν τα μέγιστα μεν, αλλά με αρκετές «ουρές» δε. Δηλαδή δεν πρόκειται για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. Το σύστημα όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες με 150.000 περίπου συντάξεις που είτε δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη (περίπου 55.000), είτε έχουν απονεμηθεί προσωρινές συντάξεις (περίπου 95.000), οι οποίες είναι χαμηλότερες των οριστικών. Άρα το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης θα επιβαρυνθεί όταν θα κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες. Σύμφωνα με το τρίτο Πρόγραμμα, οι 95.000 προσωρινές συντάξεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Οκτώβριο του 2017 με επιπλέον κόστος 0,8 δισεκ. ευρώ περίπου, δηλαδή με επιβάρυνση του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Ένα άλλο κομμάτι της υπεραπόδοσης οφείλεται στην καλύτερη απόδοση των φόρων έναντι του στόχου, κατά 2,7 δις. ευρώ, γεγονός που είχε να κάνει με την «λάθος» επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει υπέρμετρα τους φόρους, που τώρα μέσω των αντίμετρων τρέχει να μειώσει. Μόνο οι επιχειρήσεις πλήρωσαν, λόγω των αυξημένων προκαταβολών 1 δις. ευρώ (με νόμο από 1/1/2016) παραπάνω από τον στόχο. Τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν παραπάνω 336 εκ. ευρώ λόγω των αλλαγών στους συντελεστές φορολογίας από 1/1/ 2016 και άλλα 936 εκ. παραπάνω για ΦΠΑ λόγω των συνεχών αυξήσεων (μετατάξεις από 13%, αύξηση από 23 σε 24% και κατάργηση μειωμένου νησιών κατά 30%), ενώ ακόμα και τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία αυξήθηκαν κατά 13% καθώς υπήρξε συγκυριακά μια επιπλέον δόση του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περιέκοψε κατά 462 εκ. ευρώ τις δημόσιες επενδύσεις και έλαβε κατά 350 εκ. ευρώ μεγαλύτερο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση κατάφερε να φτάσει στο σημείο να κάνει «ο πρωθυπουργός τον σταυρό του», με ένα αλλοπρόσαλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, μεγάλο μέρος του οποίου δεν επετεύχθη με επαναλαμβανόμενα μέτρα, ενώ το υπόλοιπο είναι τόσο άσχημα στοχευμένο που απειλεί τα μελλοντικά έσοδα λόγω του υφεσιακού του χαρακτήρα..
Δημοσίευση: Απριλίου 28, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αποκάλυψη τώρα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator