Παναγιώτης Αλευράς: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ

0


Βασικό εμπόδιο, εκτός των άλλων, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η.. Οι δανειστές πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση και μια τέτοια εξέλιξη, εάν αποδεχθεί η κυβέρνηση, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία, στην κοινωνία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι γνωστό βέβαια ότι το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με τη «Μικρή Δ.Ε.Η.» με το πρόσχημα να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών.

Άλλωστε έχουν γίνει ατυχείς χειρισμοί στο παρελθόν, που οδήγησαν τη Δ.Ε.Η. σε στραγγαλισμό με υπερδανεισμό ύψους 5 δις και την κατέστησαν εισπρακτικό μηχανισμό με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 2,5 δις ευρώ.

Η σκόπιμη αυτή υποβίβαση της Δ.Ε.Η., έχει στόχο η ιδιωτικοποίησή της να είναι ανώδυνη.

Όμως, η ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. θα έχει άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στον παραγωγικό ιστό της χώρας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα και στα νοικοκυριά.

Μάλιστα, προσανατολίζονται να πωληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τα ορυχεία, τα οποία απαιτούν μεγάλες και χρονοβόρες επενδύσεις.

Στην περίπτωση αυτή, η τροφοδοσία των σταθμών θα είναι εξασφαλισμένη (με ποινικές ρήτρες για ποιότητα και ποσότητα λιγνίτη), μέσω συμφωνιών μεταξύ των «κρατικών» λιγνιτορυχείων και του ιδιώτη παραγωγού.

Η επιλογή αυτή μπορεί να έχει λιγότερο πολιτικό κόστος, επειδή η πλειοψηφία του προσωπικού της Δ.Ε.Η. απασχολείται στα λιγνιτορυχεία, όμως οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές και μεγάλες.

Η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση και στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αγωνία και ανασφάλεια για το μέλλον μιας περιοχής που έχει συνδέσει την οικονομική βιωσιμότητά της με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να διαφυλάξουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα της Δ.Ε.Η. και να αγωνισθούμε για μία Εθνική Πολυδιάστατη Ενεργειακή Πολιτική που να ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο.

Καλαμάτα 05-04-2017 
Ο επικεφαλής της Παράταξης
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης
ΠΕ Μεσσηνίας
Δημοσίευση: Απριλίου 05, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παναγιώτης Αλευράς: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator