Οριστικό «διαζύγιο» με τους ψηφοφόρους του ο ΣΥΡΙΖΑ - Δε τον θέλουν με τίποτα ξανά στην κυβέρνηση

0



«Ποιο κόμμα δεν θέλουν οι ψηφοφόροι;», είναι το άρθρο με ανάλυση δημοσκοπήσεων που υπογράφουν οι Νίκος Μαραντζίδης και Γιώργος Σιάκας στην «Καθημερινή».

Μεταξύ άλλων γράφουν στην «Καθημερινή»:

«Η τελευταία έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διενεργήθηκε στις 8-10 Μαρτίου 2017 αποτύπωσε μια παρόμοια εικόνα με αυτήν που δείχνουν οι έρευνες κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες. Η Ν.Δ. διατηρείται στην πρώτη θέση με σημαντική απόσταση από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ. και παράλληλα την ιδιαίτερα χαμηλή του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, μόνον 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνουν πως θα τον επιλέξουν ξανά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ν.Δ. βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο κόμματα δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε επόμενη κυβέρνηση», ένας στους τρεις ψηφοφόρους δηλώνει πως δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 16% δηλώνει το ίδιο για τη Ν.Δ. Αξιοσημείωτο είναι πως το 39% των αποκρινόμενων αποστασιοποιείται και από τα δύο κόμματα, χαρακτηριστικό του «αδύναμου δικομματισμού».



Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποξενωμένος από τους ψηφοφόρους, με χαρακτηριστική τη χαμηλή του συσπείρωση και τη σημαντική απόσταση που τον χωρίζει από τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων.

Ομως, μπορεί μια επιχειρούμενη αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, επαναφέροντας ενδεχομένως ψηφοφόρους που έχουν αποστασιοποιηθεί; Σίγουρα, για να επιτύχει κάτι τέτοιο δεν αρκεί η υφιστάμενη διαχείριση της καθημερινότητας, με την αξιολόγηση του προγράμματος μετέωρη και τη συζήτηση λήψης πρόσθετων μέτρων οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών να επανέρχεται σχεδόν καθημερινά. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια επαναφοράς του θέματος της συνταγματικής μεταρρύθμισης, η οποία όμως δεν άγγιξε τους ψηφοφόρους, με 6 στους 10 να τη χαρακτηρίζουν κίνηση αντιπερισπασμού».

Ολόκληρο το κείμενο των κ.κ. Μαραντζίδη και Σιάκα στο kathimerini.gr

* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο κ. Γιώργος Σιάκας είναι διευθυντής Ερευνών στη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Παν. Μακεδονίας.
Δημοσίευση: Απριλίου 04, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οριστικό «διαζύγιο» με τους ψηφοφόρους του ο ΣΥΡΙΖΑ - Δε τον θέλουν με τίποτα ξανά στην κυβέρνηση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator