Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο με προβάδισμα του Μακρόν

0



Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Άνετη επικράτηση του Μακρόν σε δύο εβδομάδες δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν και ο επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου περνούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ο Μακρόν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις που όλη την προηγούμενη περίοδο τον έδειχναν να προηγείται σταθερά και να καταλαμβάνει τη πρώτη θέση. Ήδη, ωστόσο, πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας και οι συνυποψήφιοι του Μακρόν έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξη στο πρόσωπό του στο δεύτερο γύρο, προκειμένου να αποφευχθεί το απευκταίο σενάριο της επικράτησης της ακροδεξιάς σε δύο εβδομάδας από σήμερα.

Φρανσουά Φιγιόν, Μπενουά Αμόν καθώς και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής σκηνής, όπως ο νυν πρωθυπουργός Μπ. Καζνέβ διακήρυξαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Μακρόν. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ο κεντρώος υποψήφιος θα κερδίσει με σχετική άνεση τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos/Spopra Steria ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστό 62%, ενώ η Λεπέν 38%. Άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Harris δίνει στον Μακρόν ποσοστό 64%.

Μια εικόνα του τόνου που θα επικρατήσει στην προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου έδωσαν, πάντως, με τις ομιλίες του οι δύο υποψήφιοι. Η μεν ακροδεξιά Λεπέν δήλωσε πως εκείνη είναι η υποψήφια του λαού και θα υπερασπιστεί τους πατριώτες της Γαλλίας, ο δε Μακρόν τόνισε ότι θα γίνει πρόεδρος όλης της Γαλλίας και όλων των πατριωτών απέναντι στην ακροδεξιά απειλή.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με τη Λεπέν και τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, η κάλπη μπορεί να μετατραπεί σε κάλπη για το Frexit, αναφέρει ο αναλυτής του Bloomberg Maxime Sbaihi.

«Η προεκλογική καμπάνια θα εξελιχθεί πλέον ιδιαίτερα διχαστικά με τους δύο υποψηφίους να αντιπαρατίθενται για την οικονομία, την ΕΕ και το ευρώ. Ο Μακρόν και η Λεπέν διαφωνούν σε πάρα πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών η οικονομική πολιτική και η Ευρώπη. Η Λεπέν θέλει να διαλύσει τη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Μακρόν να την ενισχύσει. Αλλά η πλειονότητα του γαλλικού λαού είναι υπέρ της ΕΕ και του ευρώ» σημειώνει.

Από όλους τους υποψήφιους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Λεπέν στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν είναι εκείνος που σύμφωνα με τα γκάλοπ μπορεί να την αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη πειστικότητα» σημειώνει η κοινωνιολόγος Sylvain Crepon μιλώντας στη Liberation. «Για αυτόν ακριβώς το λόγο και εκείνη θέλει να τον αντιμετωπίσει» τονίζει και προσθέτει: «Για να καταλάβουμε την παραπάνω θέση πρέπει να αντιληφθούμε ποιο είναι το εγχείρημα του Εθνικού Μετώπου, ένα εγχείρημα που αφορά την αναδιάταξη της γαλλικής δημοκρατίας γύρω από την έννοια της ταυτότητας. Το Εθνικό Μέτωπο θέλει να εισάγει ως βασική διαχωριστική γραμμή τη διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν στην εθνική ταυτότητα και εκείνους που την πολεμούν. Εάν η Λεπέν καταφέρει να αντικαταστήσει την υποτίθεται παρωχημένη διάκριση ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά με αυτήν τη νέα διάκριση, θα μπορέσει να παρουσιάσει το κόμμα της ως τη μόνη εναλλακτική σε αυτό που η ίδια περιγράφει ως ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση. Και αυτό το σύστημα εκπροσωπεί, όπως λέει η ίδια, ο Εμανουέλ Μακρόν».

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Γυρνάμε σελίδα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας» δήλωσε ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου Εμανουέλ Μακρόν. «Μια μεγάλη νίκη για τους πατριώτες και για το Εθνικό Μέτωπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Nicolas Bay. Θα ψηφίσω Μακρόν στον δεύτερο γύρο δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν.  Για ιστορική ήττα έκανε λόγο ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν. Τόνισε ωστόσο ότι η Αριστερά δεν έχει πεθάνει παρά την ήττα. Ο ίδιος δήλωσε πως θα στηρίξει Μακρόν και κάλεσε όλους τους δημοκράτες να κάνουν το ίδιο.

Στελέχη της Κεντροδεξιάς ανέφεραν πως θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Άλλο στέλεχος της κεντροδεξιάς, ο κ. Μπαρουέν ανέφερε πως το αποτέλεσμα είναι σεισμός για την κεντροδεξιά.

Από τη μεριά του, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπ. Καζνέβ κάλεσε όλους τους δημοκράτες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Δημοσίευση: Απριλίου 24, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο με προβάδισμα του Μακρόν"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator