Είσαι Έλληνας ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ; Την πάτησες

0



Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε έναν ατελείωτο γολγοθά έχουν μπλέξει οι πολίτες αυτής της χώρας. Η προχειρότητα του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από πότε άλλοτε. Δεν υπήρξε νόμος στην Ελλάδα που να εξοργίζει εργαζόμενους, εργοδότες, λογιστές φοροτεχνικούς και νομικούς. Όλες οι πλευρές εναντιώνονται σε ένα νόμο που καθημερινά δημιουργεί νέα προβλήματα. Κάθε εγκύκλιος που εκδίδεται, χρειάζεται μία δεύτερη για να εξηγήσει ή να δώσει επιπλέον οδηγίες.

Και δυστυχώς τα λάθη του νόμου πρέπει να τα διορθώσουν οι υπόχρεοι δηλαδή εργαζόμενοι και εργοδότες. Εάν έχει λάθος ειδοποιητήριο πρέπει να πας στον ΕΦΚΑ να το διορθώσεις. Εάν δεν σε έχει βρει το σύστημα πρέπει να πας στον ΕΦΚΑ να ενημερώσεις την ύπαρξη σου.

Και δυστυχώς όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδίδονται οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου!

Η νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε πέρα από το γεγονός ότι χρειάζεται διευκρινίσεις δηλαδή, νέα εγκύκλιος, καλεί τα μπλοκάκια με έως και δύο εργοδότες να υπογράψουν συμβάσεις με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επιμεριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Πέρασαν τρεις μήνες από την υποτιθέμενη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας κατέληξαν ότι για να λυθεί το πρόβλημα για τα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις είναι η υπογραφή σύμβασης μεταξύ των δύο μερών.

Δηλαδή από την καταγγελία του εργοδότη, φτάσαμε και στη σύμβαση. Μία απόφαση που ξεπερνάει κάθε λογική και περιπλέκει τα πράγματα καθώς οι επιχειρήσεις πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν σε συμβάσεις με τους εργαζόμενους φοβούμενες ότι με αυτόν το τρόπο θα αποδειχθεί μία σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Όχι μόνο η απόφαση αυτή στοιχειοθετεί τη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, με δικαίωμα του εργαζόμενου να διεκδικήσει αποζημίωση κ.α., αλλά και η επιχείρηση ανά πάσα στιγμή ελεγκτέα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, ενώ ο φόρτος που προστίθεται είναι τεράστιος για τα λογιστήρια.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι επιχειρήσεις θα δεχθούν να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους. Στην εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες επισημαίνεται ότι οι εργοδότες που θα απασχολήσουν εργαζόμενους με όρους εξαρτημένης εργασίας και θα τους καταβάλλουν μισθό με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) για πρώτη φορά πρέπει να απογραφούν στο μητρώο εργοδοτών του ΕΦΚΑ. H διοίκηση του Φορέα επισημαίνει ότι με την υπογραφή σύμβασης αντισυμβαλλόμενου – ασφαλισμένου, ο εργοδότης υποχρεώνεται να την αναρτήσει ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια αφού αποθηκευτεί η σύμβαση δημιουργείται ενημερωτικό e-mail το οποίο αποστέλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προς τον ασφαλισμένο. Έτσι, ο τελευταίος ενημερώνεται για την υποβληθείσα σύμβαση. Από την ίδια πλατφόρμα ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να επιλέξει «Αποδοχή» έτσι ώστε να συναινέσει στη σύμβαση, άρα και στις εισφορές που θα του επιβληθούν.

Με βάση το νόμου και την εγκύκλιο, τα μπλοκάκια με έως δύο εργοδότες μοιράζονται τις εισφορές (περίπου 2/3 ο εργοδότης και 1/3 ο εργαζόμενος). Ωστόσο αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα είναι σε ποιο ποσό θα επιβληθούν οι εισφορές. Στο καθαρό δηλαδή μετά την παρακράτηση του 20% (σε όσες περιπτώσεις υπάρχει παρακράτηση) ή στο μικτό ποσό;
Σύμφωνα με φοροτεχνικό επειδή το μπλοκάκι αντιμετωπίζεται ως μισθωτός οι εισφορές πρέπει να υπολογιστούν στο μικτό ποσό όπως γίνονται και στις μισθωτές υπηρεσίες. Εκτός και αν υπάρξει νέα απόφαση που να διευκρινίζει το αντίθετο.

Εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία οι εισφορές θα υπολογιστούν στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα δηλαδή μετά την παρακράτηση του 20%. Δηλαδή το απόλυτο μπάχαλο. Και δυστυχώς το μπάχαλο αυτό θα συνεχισθεί για καιρό ακόμα.
Δημοσίευση: Μαρτίου 30, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Είσαι Έλληνας ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ; Την πάτησες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator