Μέτρα ως και το 2028 (!) για να επιστρέψουν οι δανειστές

0



Ωμός εκβιασμός των θεσμών σε Τσακαλώτο για δεσμεύσεις που υπερβαίνουν τη δεκαετία ώστε να κλείσει η αξιολόγηση

Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου

Μέτρα, σε δόσεις, τουλάχιστον ως το... 2028 (!), απαιτούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση για να ανάψουν το πράσινο φως στο κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση. Κατά την πολύωρη συνάντηση πρόσφατα στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, παίχτηκε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ωμού εκβιασμού της ελληνικής πλευράς. Οι πιστωτές έστησαν στον τοίχο τον κ. Τσακαλώτο καλώντας τον:

Να συμφωνήσει στην άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προβλέπουν τη μείωση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000-7.000 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και την κατάργηση φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα μέτρα αυτά θα ενεργοποιηθούν το 2019 και μόνο σε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος μεγαλύτερου ή ίσου με το 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Αν το 2018 όμως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει ακόμη και σε ελαφρύνσεις, είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Ενισχυμένος «κόφτης»

Να δεσμευτεί και για την εφαρμογή ακόμη ενός πακέτου μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα ενταχθεί στο πλαίσιο ακόμη ενός νέου, πιο ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» και θα προσδιοριστεί αργότερα, προκειμένου να ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 ως το 2023!

Για την πενταετία 2024-2028 ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν ότι η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα δεν μπορεί να είναι η δεκαετία! Το δημοσιονομικό κενό των 700.000.000 ευρώ που εκτιμάται για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσει με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Αirbnb, αλλά και με τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και του Claw back.

Ευκλείδης: Mαζί υπογράφουμε!

Αγωνιά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μήπως εκ των υστέρων του... φορτώσουν την αποκλειστική ευθύνη για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, εξ ου δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «όλοι μαζί υπογράφουμε». Αυτό εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών όταν χθες στην Κεντρική Επιτροπή έλεγε ότι «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή, οι αποφάσεις είναι συλλογικές».

Εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Τσακαλώτος, στο περιθώριο των εργασιών της Κ.Ε. και σε πηγαδάκι που είχε με δημοσιογράφους, δεν... έβαλε το χέρι του στη φωτιά όταν ρωτήθηκε αν ορισμένα αρνητικά για τον ίδιο δημοσιεύματα μπορεί να είναι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, γεγονός που δείχνει τις σχέσεις καχυποψίας του υπουργού με επιτελείς της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος, στην ομιλία του στην Κ.Ε., άσκησε δριμεία κριτική στο ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι ο Πολ Τόμσεν στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τα πλεονάσματα, αλλά τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για να κάνει η χώρα και άλλες μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συνταξιοδοτικό. «Δεν θα με πείραζε γιατί είναι η άποψή του, αλλά με πειράζει γιατί χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ποια σημεία διαφωνούν ακόμα κυβέρνηση - τρόικα

Πολλά βήματα πίσω είναι πλέον αναγκασμένη να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να καμφθούν οι διαφωνίες των δανειστών.
Δείχνοντας το μέγεθος της αναγκαστικής υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς από τις «κόκκινες» γραμμές που είχαν τεθεί επισήμως τους τελευταίους μήνες, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε ότι τα 6.000 ευρώ είναι το ελάχιστο επίπεδο, στο οποίο η ελληνική πλευρά αποδέχεται να υποχωρήσει το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ που ισχύει αυτή τη στιγμή για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χωρίς προστατευόμενα τέκνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει (και) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Πριν καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα, θα γίνουν στις Βρυξέλλες νέες συναντήσεις, ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα προληπτικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα.

Η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει με σκοπό να κλείσει η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα αλλά και για να συμφωνηθεί το πακέτο των λοιπών θεμάτων της αξιολόγησης που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση καίγεται να αρθεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αλλά το ορόσημο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου έχει πλέον χαθεί, ενώ έως το επόμενο Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαρτίου, μεσολαβούν οι ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου και έτσι η κατάσταση περιπλέκεται.

Πηγή "Δημοκρατία"
Δημοσίευση: Μαρτίου 16, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μέτρα ως και το 2028 (!) για να επιστρέψουν οι δανειστές"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator