Βόμβα Κορδελιό LIVE: Καρέ - καρέ η αντίστροφη μέτρηση για την εξουδετέρωση της βόμβας - ΒΙΝΤΕΟ

0


Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής όπου βρέθηκε η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να απενεργοποιηθεί και να μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας καθυστέρησε εξαιτίας μιας... κρυμμένης κάμερας που εντοπίστηκε στον όροφο οικοδομής, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

«Ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών, αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει», αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.




Τελικά επιχείρηση απενεργοποίησης ξεκίνησε στις 11.05.

Νωρίτερα, αστυνομικοί περνούσαν από σπίτια και καταστήματα για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που φεύγουν με τα αυτοκίνητά τους. Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της περιοχής είναι αυξημένη, ενώ δυνάμεις της τροχαίας βρίσκονται επί τόπου για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.

«Δεν ανησυχούμε, κατανοούμε ότι η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους. Όταν έχεις μικρά παιδιά, ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες δεν παίζεις μ’ αυτά τα πράγματα», δήλωσε μία κάτοικος της περιοχής καθώς έφευγε με τα δύο μικρά παιδιά της.

Βέβαια, ορισμένοι δε φάνηκε να συμμερίστηκαν την ανησυχία των αρχών αφού ακόμα και στις πολυκατοικίες δίπλα στο βενζινάδικο όπου βρίσκεται η βόμβα, έβγαιναν από νωρίς το πρωί στα μπαλκόνια για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση!

Οι αρχές είχαν δώσει προθεσμία μέχρι τις 10 το πρωί για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους, στην περιοχή που είχε καθοριστεί. Όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη συγκεκριμένη περιοχή «δεν πρέπει να παραμένει ή να διέρχεται κανείς».

Η περιφέρεια έχει ορίσει σημεία συγκέντρωσης πολιτών για τη μεταφορά τους, αλλά και χώρους παραμονής όσο θα διαρκέσει η επιχείρηση.

Η περιοχή θα αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώνεται, ενώ τη διαδικασία θα περιφρουρήσουν 1.000 αστυνομικοί.

Μετά τις 10 το πρωί δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανείς εντός της ζώνης που έχει οριστεί, εκτός από τα μέλη της ομάδας ναρκαλιείας 112, τα οποία έχουν απενεργοποιήσει στο παρελθόν δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου TAP και σε άλλες περιοχές.

Η αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.

Τζιτζικώστας: Όποιος μείνει αναλαμβάνει τις ευθύνες του

«Ψυχραιμία» συνέστησε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Πρώτη φορά, σε περίοδο ειρήνης, γίνεται τόση μεγάλη εκκένωση πληθυσμού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας ο οποίος μετέβη το πρωί στο σημείο όπου βρίσκεται θαμμένη η βόμβα. Ήδη, σύμφωνα με τον κ.Τζιτζικώστα, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο περίπου 40 άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

«Όποιος μείνει αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εμείς συνιστούμε να φύγουν όσοι είναι σε ακτίνα 1900 μέτρων και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το μεσημέρι θα γυρίσουν σπίτια τους», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός, διευκρίνισε ότι «δεν είναι υπερβολικά γιατί θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αστικό ιστό, υπάρχουν δίκτυα φυσικού αερίου και δεξαμενές καυσίμου οπότε αν γίνει ένα λάθος μπορεί να έχουμε μείζον ατύχημα».

«Τηρούμε επακριβώς αυτά που λένε τα ΝΑΤΟϊκά εγχειρίδια, που σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοια βόμβα με τέτοια εκρηκτικά προβλέπουν ζώνη ασφαλείας 1,9 χλμ», συμπλήρωσε.

Εκκενώθηκε και προσφυγικός καταυλισμός

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το βενζινάδικο, στα όρια της «κόκκινης ζώνης», η εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Σόφτεξ εξελισσόταν ομαλά λίγο πριν από τις δέκα το πρωί. Περίπου 350 άτομα μετακινούνται με λεωφορεία προς το κέντρο της πόλης και γίνεται έλεγχος του χώρου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει κανείς μέσα στο καμπ.

«Οι πρόσφυγες υποδέχθηκαν με στωικότητα και κατανόηση την κατάσταση, δεν υπήρξαν αντιδράσεις και κάποιοι που δυσανασχέτησαν αντιλήφθηκαν τελικά την ανάγκη εκκένωσης του κέντρου και συμμορφώθηκαν», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του κέντρου, Βασίλης Καραμπίδης.

Οι πρόσφυγες, συνοδεία μελών ΜΚΟ προκειμένου να τους βοηθήσουν σε ό,τι τυχόν προκύψει, θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και μνημεία της πόλης ενώ ευάλωτες, κυρίως, ομάδες θα παραμείνουν στους χώρους του Ερυθρού Σταυρού, στο λιμάνι. Σε όλους έχει δοθεί σακούλα με τρόφιμα και χυμούς, λόγω της πολύωρης παραμονής τους εκτός του κέντρου φιλοξενίας και σύμφωνα με τον κ. Καραμπίδη, εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στη δομή γύρω στις 6:30 το απόγευμα.

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, κλειστός ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ και ακυρώσεις από ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αλλαγές θα υπάρξουν παράλληλα και στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Κλειστός από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνει ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης. Αλλαγές θα υπάρξουν επιπλέον στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

Συγκεκριμένα οι μεταβολές ανά Σταθμαρχείο και λεωφορειακή γραμμή θα είναι οι εξής:

1) Σταθμός Μετεπιβίβασης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

α) Σταθμαρχείο ΚΤΕΛ Α΄ (Κάτω Σταθμαρχείο) - τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 8, 12, 31, 45 και 78 θα εκτελούνται κανονικά έως τις 09.00. Οι λεωφορειακές γραμμές 8, 12, 45 και 78 μετά τις 09.00΄ θα καταλήγουν στον Ν.Σ.Σ. ενώ η λεωφορειακή γραμμή 31 θα επιστρέφει στη Βούλγαρη από τα Δικαστήρια.

β) Σταθμαρχείο ΚΤΕΛ Β΄ (Άνω Σταθμαρχείο) - τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 81, 89Α και 89Β θα εκτελούνται κανονικά έως τις 09.00΄. Τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 80 έως τις 08.45 και της λεωφορειακής γραμμής 82 έως τις 08.30΄. Μετά από τις προαναφερθείσες ώρες, η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

2) Από το Ν.Σ.Σ. τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 9, 19, 40, 51, 52 και 54 θα πραγματοποιηθούν στις 08.45΄. Μετά από την προαναφερθείσα ώρα, η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

3) Το τελευταίο δρομολόγιο της λεωφορειακής γραμμής 20 θα πραγματοποιηθεί στις 08.45 από το Σταθμαρχείο Μενεμένης. Μετά από την προαναφερθείσα ώρα, η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

4) Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 1 και 18 θα εκτελούνται κανονικά μέχρι τις 09.00΄. Μετά τις 09.00΄ οι λεωφορειακές γραμμές 1 και 18 θα τερματίζουν στο Σταθμαρχείο Ευόσμου.

5) Τα λεωφορεία των ειδικών για την περίσταση λεωφορειακών γραμμών που θα φέρουν την αρίθμηση 501 μέχρι και 508 θα μετακινούν δωρεάν τους πολίτες, μεταξύ των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης που έχουν υποδείξει οι προαναφερόμενοι Δήμοι.

6) Θα διατεθούν τα δύο ειδικά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. για την μετακίνηση των ΑμεΑ, για τους πολίτες που θα χρειαστούν την εν λόγω υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους οικείους Δήμους για να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 12, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Βόμβα Κορδελιό LIVE: Καρέ - καρέ η αντίστροφη μέτρηση για την εξουδετέρωση της βόμβας - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator