Ο κονιορτός δεν έχει καθίσει από τις κρίσεις στις Ένοπλες δυνάμεις

0



Οι πρόσφατες απρόσμενες σε μεγάλο αριθμό αποστρατείες ανωτάτων αξιωματικών κυρίως στον Στρατό και την Αεροπορία, καθώς και η απρόβλεπτη (λόγω σχετικής νομοθεσίας) αποστρατεία του Αρχηγού του Ναυτικού φαίνεται ότι δεν προκάλεσε την ανάλογη αντίδραση στα ΜΜΕ (όπως επί Μπεγλίτη που επικαλέστηκε πραξικόπημα), στην αντιπολίτευση και επομένως στην κοινή γνώμη. Κάποιοι κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι κύκλοι της συνεργάσθηκαν με το περιβάλλον Καμμένου. Τα σχόλια αυτά πυροδότησε ακόμη περισσότερο η τελευταία φράση στην ανακοίνωση του Τομεάρχη Άμυνας και Αντιπροέδρου της για ‘καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία‘, δηλαδή στους δημίους των σφαγιασθέντων αξιωματικών.

Όμως είναι μόνο φαινομενική η εντύπωση αυτή αφού το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ευρύτεροι κύκλοι συνεχίζουν να τις συζητάνε έντονα τόσο από απόψεως αξιοκρατείας όσο και για τις συνεπακόλουθες συνέπειες.

H αμεσότερη των συνεπειών είναι το γεγονός ότι παραμένουν ακάλυπτες για μεγάλο χρονικό διάστημα νευραλγικές θέσεις σε όλα τα όπλα, όπως των Υπαρχηγών ΓΕΑ, ΓΕΝ και Διοικητών μειζόνων σχηματισμών διότι δεν καλύπτονται ακόμη οι απαιτήσεις για προαγωγή των αξιωματικών που ακολουθούν μετά τις αποστρατείες δημιουργώντας δυσλειτουργίες και σοβαρά κενά διοίκησης.

Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση και πολλά ερωτηματικά είναι η αποστρατεία 10 ικανότατων ανώτατων αξιωματικών για να επιλεγεί Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Στεφάνης, ο 11ος στη σειρά και τελευταίος αντιστράτηγος, σχετικά μικρής εμπειρίας που όμως ήταν πολύ καλός στις δημόσιες σχέσεις (χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του στην κηδεία του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Κ. Στεφανόπουλου, να μεταφέρει το φέρετρο) αλλά και αποφασισμένος - δεσμευμένος έναντι του ΥΕΘΑ και του ΑΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη να προωθήσει αποφάσεις που οι άλλοι δεν θα δεχόντουσαν διότι είναι καταστροφικές για την επιχειρησιακή ικανότητα του στρατεύματος. Οι κύριες εξ αυτών είναι:

- Η πρωτοφανής και έξω από κάθε επιχειρησιακή λογική ένταξη της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκησης Νήσων) κάτω από το Αρχηγείο Στόλου που μάλλον μόνο άλλους εξωθεσμικούς παράγοντες ή προσωπικές επιλογές ικανοποιεί.

- Η απομάκρυνση των Γενικών Διευθύνσεων όλων των όπλων του ΓΕΣ από το πεντάγωνο ώστε να εγκατασταθεί εκεί η μείζονα διοίκηση ΑΣΔΥΣ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού), και να απελευθερωθεί το Στρατόπεδο «Γουδή» ‘όπως θα απελευθερωθεί και το Στρατόπεδο στον Καρρέα όπου είναι εγκατεστημένη η ΑΣΔΕΝ η οποία θα μεταφερθεί στην Σαλαμίνα ή στην μονάδα του Ναυτικού στην Αγία Παρασκευή.

Εισηγητής όλων των ανωτέρω ήταν «εντελώς τυχαία» ο νυν αρχηγός του ΓΕΣ. Όταν υπηρετούσε στο ΓΕΣ η εισήγηση του απερρίφθη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο «εντελώς τυχαία» απεστρατεύθη σύσσωμο και «εντελώς τυχαία» ο νέος αρχηγός, την πρώτη διαταγή που εξέδωσε αφορούσε την απομάκρυνση των Γενικών Διευθύνσεων του ΓΕΣ όπως προέβλεπε η εισήγησή του που είχε απορριφθεί.

Βέβαια τα στρατόπεδα «Γουδή» και «Καρρέα» θα αποδοθούν «εντελώς τυχαία» στο ΤΑΥΠΕΔ του ΥΠΕΘΑ για «αξιοποίηση» από τον Γενικό Διευθυντή κ. Ζησιμάτο ή την χρησιμοποίησή των σε HOT-SPOTS ή και τα δυό.

Στην Πολεμική Αεροπορία τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο επιλεγείς Αρχηγός ήταν ο δεύτερος στην σειρά (επίλεκτος του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά υπήρξε καρατόμηση μεγάλου αριθμού ικανών αξιωματικών (με μόνο μειονέκτημα ότι δεν ήταν αρεστοί στη Κυβέρνηση) στα πλαίσια επιλογής του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (ATA) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντίστοιχα προβλήματα στη κάλυψη θέσεων Διοίκησης και βέβαια να έχουν χάσει οι Ένοπλες Δυνάμεις πολύτιμο, έμπειρο και αναντικατάστατο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και στη διαχείριση κρίσεων υψηλόβαθμο ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος όσον αφορά το ΠΝ, ο νύν ΑΓΕΕΘΑ από την επαναφορά του στο στράτευμα επί ΠΑΣΟΚ στην θέση του Κλαδάρχη προσωπικού και μέχρι σήμερα, έχει μεριμνήσει να απομακρύνει κάθε δεξιό στέλεχος με αξία και να φτιάξει τον δικό του «στρατό» μέσα στο Ναυτικό.

Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένουμε πως θα διαχειριστεί μια σειρά επίμαχων θεμάτων, όπου εμπλέκονται συγκεκριμένα συμφέροντα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα Ναυπηγεία (με όποιο ρόλο αναλογεί στο ΠΝ που χρηματοδοτεί από τον προϋπολογισμό του εξ ολοκλήρου την μισθοδοσία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο προσωπικό τους) και βέβαια η πρόσφατη εξαγγελία περί ένταξης της ΑΣΔΕΝ υπό το Αρχηγείο Στόλου. Μεταξύ τους οι αξιωματικοί του ΠΝ αστειεύονται ότι ο «σοβαρός» λόγος που προβλέπει η νομοθεσία για την αποστρατεία τόσο πρόωρα του Αρχηγού του ΠΝ είναι ότι άρχισε να ζητάει το σπίτι του ΑΓΕΝ στο Σκαραμαγκά που μέχρι τώρα σφετερίζεται ο ΑΓΕΕΘΑ.

Σε όλα αυτά βέβαια δεν μένει στο απυρόβλητο και η ΝΔ με αποφάσεις και πολιτικές που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν.

Έτσι γίνεται κατανοητό γιατί υπάρχει αντίδραση από το σύνολο των υγιών στελεχών της ΝΔ στη χλιαρή και γεμάτη αβροφροσύνη αντίδρασή της όταν μάλιστα τα παπαγαλάκια των ΑΝΕΛ διασπείρουν πώς, ότι έγινε ήταν με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας.

Είμαστε σίγουροι ότι οι προβληματισμοί αυτοί και τα ερωτήματα αυτά έχουν τεθεί σε πολλούς βουλευτές και αρμόδιους πολιτικά στα θέματα εθνικής άμυνας, οι οποίοι θα πρέπει να τα διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο και με αποφασιστικότητα για να δώσουν στους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους το αποτύπωμα της Νέας Δημοκρατίας ως της επόμενης κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 21, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο κονιορτός δεν έχει καθίσει από τις κρίσεις στις Ένοπλες δυνάμεις"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator