Δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων - Παρασκηνιακός «μύλος» με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής

0Αθήνα
Σε παρασκηνιακό «μύλο» εξελίσσεται η διαδικασία έκδοσης πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ.

Ένα προσχέδιο πορίσματος της πλειοψηφίας της επιτροπής, το οποίο διέρρευσε σε συγκεκριμένα sites, στοχοποιούσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα διαπιστώνοντας ότι «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα (2014) στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντ.Μπαλωμενάκη, οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονταν σε μια από τις προγενέστερες εκδοχές πορίσματος της πλειοψηφίας, αλλά απαλείφθηκαν καθώς κρίθηκε ότι δεν τεκμηριώνονται.

Το μείζον ερώτημα που προέκυψε είναι από ποιους έγινε η εσπευσμένη διαρροή ενός παλαιότερου προσχεδίου το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη, δεν αποτελεί την τελική πορισματική έκθεση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία τέθηκε υπ' όψιν των άλλων κομμάτων και αν η κίνηση αυτή υποκρύπτει έναν υπόγειο εσωτερικό «πόλεμο» που μαίνεται εντός της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην επιτροπή.

Πάντως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Σπ.Λάππας ξεκαθάρισε ότι στο τελικό πόρισμα που εισηγείται η πλειοψηφία δεν υπάρχει καμία αναφορά στον κ. Στουρνάρα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που παραδόθηκε στα κόμματα αποτυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις μας. Δεν απέκλεισε δε η διαρροή να έγινε από κάποιο μέλος της πλειοψηφίας της επιτροπής, καθώς πολλά ήταν αυτά που είχαν αναλάβει ένα τομέα της όλης διερεύνησης που διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες.

Πάντως οι φήμες ότι πίσω από την διαρροή βρισκόταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένος, ο οποίος, ωστόσο, φέρεται απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτυρήθηκε για τις διαδόσεις αυτές και όπως διαβεβαίωσε ο κ. Λάππας «δεν έκανε ο κ. Καμμένος την διαρροή».

Σε κάθε περίπτωση, από το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ουδείς παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή. Για τυχόν ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων την ευθύνη της διερεύνησης έχει η Δικαιοσύνη, στην οποία θα παραδοθεί το τελικό πόρισμα που θα προκύψει.

Ο κ. Λάππας περιορίστηκε να μιλήσει για «παραβατικές συμπεριφορές μη πολιτικών προσώπων», ενώ αναφέρθηκε στην «πλοκή τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ η οποία έχει αναδειχθεί ως τρίγωνο της διαπλοκής»και είπε ότι «ενόψει όσων διερευνήσαμε για δάνεια ΜΜΕ και κόμματα είναι μια ευκαιρία με τόλμη να κοιτάξουμε όλοι τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να πάρουμε αποφάσεις πώς θέλουμε να επαναρυθμίσουμε το πολιτικό σύστημα στη χώρα».

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λάππας«η Βουλή αποφαίνεται και αποφασίζει προανακριτική μόνο για ευθύνες πολιτικών προσώπων, όμως αυτή τη στιγμή δεν προκύπτουν τέτοιες ευθύνες», ενώ σημείωσε ότι «τυχόν ποινικές ευθύνες είναι εξατομικευμένες – που θα διερευνηθούν αν είναι από την Δικαιοσύνη – εμείς περιγράφουμε περιστατικά που θα σταλούν στα αρμόδια δικαστικά όργανα και αυτοί αν θέλουν μπορούν να τα διερευνήσουν».

Μέχρι την προσεχή Πέμπτη τα κόμματα θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί της πρότασης της πλειοψηφίας και είτε θα συναινέσουν είτε θα υποβάλλουν δικά τους ξεχωριστά πορίσματα. Πάντως, όπως είπε ο κ. Λάππας, «θα δεχτούμε οτιδήποτε εξυπηρετεί μια απόφαση της Βουλής για την αποκάλυψη του προηγούμενου καθεστώτος» και «άρα το σημερινό κείμενο ενδεχομένως να έχει αλλαγές». ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα καταθέσουν ξεχωριστό πόρισμα, ενώ αναμένεται και η επίσημη θέση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δημοσίευση: Ιανουαρίου 17, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων - Παρασκηνιακός «μύλος» με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator