Σαν σήμερα ο Κώστας Σημίτης προειδοποιούσε τους Καραμανλικούς ότι θα μπούμε στο ΔΝΤ - ΒΙΝΤΕΟ

0Σαν σήμερα το 2008 ο Κώστας Σημίτης είχε προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής, πως το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Καραμανλή-Αλογοσκούφη, θα είναι να αποκτήσει η χώρα πρόβλημα δανεισμού. Αυτό θα είχε σαν άμεση συνέπεια τη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός στο ThePaper.gr

Ο πρώην πρωθυπουργός, στην ομιλία του αυτή πριν από οχτώ χρόνια ουσιαστικά έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, όμως οι τότε κυβερνώντες δε τον άκουσαν. Αντίθετα, προτίμησαν να πουν ψέματα, να στρεψοδικήσουν και να τον κατηγορήσουν για κινδυνολογία.

Ο Κώστας Σημίτης που κυβέρνησε από το 1996-2004 ήταν εκείνος που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ, την Κύπρο στην Ε.Ε. έκανε όλα τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και έργα υποδομής που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα (μετρό, τραμ, λιμάνια, αεροδρόμια, Εγνατία οδός, αυτοκινητόδρομοι, Γέφυρα Ρίο-Αντίριο κ.α.) και το κυριότερο παρέδωσε μία οικονομία που έτρεχε με ανάπτυξη, πλεονάσματα και εξυπηρετούμενο δημόσιο χρέος. Ένα δημόσιο χρέος που ήταν γύρω στα 120 δις πιο χαμηλά από όσο το παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009.

Για την ακρίβεια ο Κώστας Σημίτης παρέδωσε μία χώρα που τα κύρια δημοσιονομικά της στοιχεία ήταν:

1. Πρωτογενείς Δαπάνες =30 Δις Euro
2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού =3,3 % του ΑΕΠ
3. Πρωτογενές Έλλειμμα =0
4. Πρωτογενές Πλεόνασμα =1,7 % του ΑΕΠ
5. Έλλειμμα Ισοζυγ. Τρεχ. Συναλλαγών = 8,65 Δις (3,75% του ΑΕΠ)
6. Δημόσιο Χρέος στα 178 Δις (90% του ΑΕΠ)

Ο Κώστας Σημίτης λοιπόν, προειδοποίησε για ότι θα συμβεί.

Στις 18 Δεκεμβρίου το 2008, που έγινε αυτή η ιστορική ομιλία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Το έκανε αυτό γιατί οι δαπάνες είχαν αυξηθεί, το πλεόνασμα έγινε έλλειμμα, η ανάπτυξη μετετράπη σε ύφεση και ο ανεξέλγκτος δανεισμός οδηγούσε στη χρόνια αύξηση των σωρευμένων ελλειμμάτων, δηλαδή στη διόγκωση του χρέους.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι η χώρα βρίσκονταν υπό επιτήρηση από το 2007 και πως η διαρκώς πτωτική πορεία της οικονομίας επηρέαζε αρνητικά τη δανειοδότηση της χώρας τότε συμπεραίνουμε εύκολα πως, όχι μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή είχε και έχει τεράστιες ευθύνες για το πως φτάσαμε στη κρίση, αλλά και πως ακόμα και τότε μπορούσε να ακούσει τον πρώην πρωθυπουργό και να λάβει μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα τα οποία περάσαμε. Αντ” αυτού χαρακτήρισε τη δήλωση Σημίτη ως υποβολιμαία και τον κατηγόρησε για κινδυνολογία, σφυρίζοντας αδιάφορα…

Τότε σφύριζε αδιάφορα από τη Ραφήνα και σήμερα τα στελέχη της φλερτάρουν με τον Αλέξη Τσίπρα και το Λάκη Λαζόπουλου. Σήμερα φλερτάρουν ενώ τότε κρυβόντουσαν από τις κάμερες, για να μη τους ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι για τα σκάνδαλα για τα δομημένα ομόλογα, τις υποκλοπές της Vodafone, τον Ζαχόπουλο που έπεσε από τον ακάλυπτο, τον κομιστή, τους κουμπάρους, τα καρτέλ, το στρατηγό άνεμο, τα τριχίλιαρα του Πύργου, το Βατοπέδι κ.α.

Δείτε το απόσπασμα από την ιστορική αυτή ομιλία:Υ.Γ. Για ιστορικούς λόγους από την στιγμή που παρέθεσα τα στοιχεία της διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη, θεωρώ ευθύνη και χρέος να τα αντιπαραβάλλω με τα στοιχεία που μαρτυρούν το τι έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία απέχει από το κάδρο των ευθυνών για την κρίση…

Παρέθεσα τι παρέλαβε ο Κώστας Καραμανλής και τώρα παραθέτω τι παρέδωσε τα συμπεράσματα δικά σας:

1. Πρωτογενείς Δαπάνες =59 Δις (Αύξηση 96,66%)
2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού =15.6 % του ΑΕΠ (36 Δις -Αύξηση 372,7%)
3.Πρωτογενές Έλλειμμα .=10,6 % του ΑΕΠ (24,5 Δις- Αύξηση)
4. Πρωτογενές Πλεόνασμα = 0
5. Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών (Εξωτερικών) Συναλλαγών.=25,8 Δις (11,2% του ΑΕΠ – Αύξηση 198,3,6%)
6. Δημόσιο Χρέος =299 Δις (129,7% του ΑΕΠ € “ Αύξηση σε Euro: 68,5%)
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 19, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σαν σήμερα ο Κώστας Σημίτης προειδοποιούσε τους Καραμανλικούς ότι θα μπούμε στο ΔΝΤ - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator