Απίστευτο: Δεν είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό δολοφόνο - Βαριές ευθύνες για ΕΛΑΣ και δικαιοσύνη

0Ματίνα Ηρειώτου

Είχε παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισης, άρα ήταν δραπέτης - Βαριές ευθύνες για ΕΛΑΣ και δικαιοσύνη

Γερμανός υπουργός Εσωτερικών: Αν ήταν σε λίστα υπόπτων δεν θα τον είχαμε καταχωρήσει ως «ασυνόδευτο ανήλικο» πρόσφυγα - Ούτε κουβέντα για την «αβλεψία» από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη που περιγράφουν σε ανακοίνωση πως άφησαν ελεύθερο τον δολοφόνο

Σοβαρότατα ερωτηματικά για τον τρόπο που αντέδρασαν τόσο οι διωκτικές αρχές, όσο και η Δικαιοσύνη, προκύπτουν στην υπόθεση του Αφγανού που βίασε και σκότωσε τη 19χρονη φοιτήτρια της Ιατρικής στη Γερμανία. Όπως διαπιστώνεται, δεν είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, πράγμα που ήταν αυτονόητο να γίνει, από τη στιγμή που θεωρήθηκε δραπέτης. Κάθε κρατούμενος που αποφυλακίζεται υπό όρους και δεν τους τηρεί, αυτομάτως θεωρείται δραπέτης και σχηματίζεται σε βάρος του σχετική δικογραφία. Πέρα δηλαδή, από το γεγονός ότι ένας βίαιος εγκληματίας έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και βρέθηκε ελεύθερος, δηλώνοντας διεύθυνση στον Αγιο Παντελεήμονα, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για την αναζήτησή του.

Αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr δεν έγινε, άγνωστο γιατί. Ο Αφγανός, κατά τη σύλληψή του το 2013, μετά την απόπειρα ληστείας και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της φοιτήτριας στην Κέρκυρα είχε υποστηρίζει ότι ήταν 17 ετών, δηλαδή ανήλικος. Ετσι, οδηγήθηκε στο Βόλο, σε σοφρωνιστική δομή ανηλίκων απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, πριν εκτίσει την ποινή της δεκαετούς κάθειρξης που του είχε επιβληθεί.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του protothema.gr, αλλά δεν κάνουν κουβέντα γιατί δεν εκδόθηκε ένταλμα σε βάρος του Αφγανού.

Την «αβλεψία» των ελληνικών αρχών καυτηρίασε νωρίτερα σήμερα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές αντιμετώπισαν τον δολοφόνο της 19χρονης Μαρίας Λ., κάνοντας λόγο για μία «ιδιαίτερα ενοχλητική διαδικασία».

Ο Ντε Μεζιέρ ειδικότερα, τόνισε πως εάν το όνομα του Αφγανού ήταν στη διεθνή λίστα υπόπτων τότε και οι γερμανικές αρχές θα είχαν κινηθεί διαφορετικά και δεν θα τον είχαν καταχωρήσει στις υπηρεσίες τους ως «ασυνόδευτο ανήλικο» πρόσφυγα. Ουσιαστικά ο γερμανός υπουργός άδειασε τις ελληνικές αρχές για το γεγονός ότι δεν είχαν εκδόσει σε βάρος του δραπέτη Αφγανού ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έτσι, δεν χτύπησε πουθενά συναγερμός όταν εκείνος κατάφερε να φθάσει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, πάντως, τα στοιχεία του «Χουσσεϊν» είχαν καταγραφεί στο ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων Eurodac τον Ιανουάριο του 2013, όταν είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου, το οποίο είχε απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται την ανηλικότητα του δράστη κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος για το οποίο καταδικάστηκε στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τη μη έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος, ο οποίος όταν παραβίασε τους όρους της απόλυσης από τις φυλακές, είχε ενηλικιωθεί...

Kοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη: Έτσι αφέθηκε ελεύθερος ο Αφγανός δολοφόνος

Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στην υπόθεση του Αφγανού δολοφόνου επιχειρούν με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Στην ανακοίνωσή τους, επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του protothema.gr σύμφωνα με τις οποίες τα στοιχεία του Αφγανού είχαν περάσει στη βάση δεδομένων eurodac όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν γίνεται κουβέντα για το γεγονός ότι σε βάρος του δραπέτη δεν εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η ανακοίνωση των δύο υπουργείων περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και οδήγησε στην ελευθερία τον Αφγανό. Ενδιαφέρον έχει το σημείο που αναφέρει αυτολεξί:
«Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε». Δεν γίνεται κουβέντα, όμως, ποιές ήταν οι ενέργειες των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να γίνει πράξη η ανάκληση της αποφυλάκισης, τί έκαναν δηλαδή, για να επιστρέψει στη φυλακή ο Αφγανός.
Σε μια προσπάθεια να περιορισθούν οι αλγεινές εντυπώσεις από την αποφυλάκιση του Αφγανού με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, πάντως, αναφέρεται ότι «θα αποφυλακιζόταν (χωρίς αυτές) λίγους μήνες αργότερα».

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το στοιχείο, ότι ο «Χουσεϊν» ήταν ...καλό παιδί: «Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ στις δικαιολογίες που προβάλλονται αναφέρεται ότι «σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας». Ωστόσο, ακόμη κι αν πράγματι ήταν ανήλικος το 2013 όταν επιτέθηκε στη φοιτήτρια στην Κέρκυρα (17 ετών) δεν ήταν ανήλικος το 2015, όταν αποφυλακίσθηκε.

Κυνισμός Παρασκευόπουλου

Όμως, παρά τη γενική κατακραυγή, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, προκαλεί με τον κυνισμό του, αυτή τη φορά. Όπως είπε στη Βουλή, όπου είχε οξεία αντιπαράθεση με τον Χαράλαμπο Αθανασίου που είχε θητεύσει στο ίδιο υπουργείο επί κυβέρνησης ΝΔ:  «Ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα». Και συνέχισε μιλώντας για ... κακές συγκυρίες: «Οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική».
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 15, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Απίστευτο: Δεν είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αφγανό δολοφόνο - Βαριές ευθύνες για ΕΛΑΣ και δικαιοσύνη"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator