«Ζήτω η Ελλάς» – Επική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα (video)

0



Με μια ομιλία-ύμνο για την Ελλάδα και την Δημοκρατία, μια ομιλία γεμάτη από ελληνικούς όρους και προσωπικότητες της αρχαιότητας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αφού υπήρχαν ακόμη και όρθιοι.



Ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια επική ομιλία, κάποιοι μάλιστα, με γνώση της αμερικανικής ιστορίας, την συνέκριναν με την ιστορική ομιλία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963, στο Βερολίνο (εκεί δηλαδή, όπου μεταβαίνει τώρα ο νυν Πρόεδρος). Και μπορεί να μην αναφώνησε ο σημερινός Πρόεδρος, «Είμαι Αθηναίος», το υπονοούσε ωστόσο σε κάθε φράση της ομιλίας του -όχι μόνο δηλαδή με την επίκληση ελληνικών όρων και προσωπικοτήτων της αρχαιότητας (Περικλής, Ηρόδοτος, Θουκυδίδης). Και μπορεί να μην είχε ένα τείχος του Ψυχρού Πολέμου ενώπιον του, είχε όμως όλα αυτά τα τείχη που έχουν «χτίσει» οι σύγχρονες κοινωνίες και πολιτικά συστήματα στα οποία αναφέρθηκε.

Ο κ. Ομπάμα εισήλθε στην αίθουσα υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου, ενώ από τις πρώτες φράσεις του για τη χώρα μας, αλλά και πώς εορτάζεται στη δική του χώρα η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, δημιούργησε αμέσως ένα ευχάριστο κλίμα. Για να ακολουθήσουν οι βαρυσήμαντες αναφορές του -οι οποίες, συχνά πυκνά, διακόπτονταν από το χειροκρότημα- για τη Δημοκρατία και τους εχθρούς της (πχ τρομοκρατία), το προσφυγικό και την ελληνική αυταπάρνηση στο θέμα. Καθώς και οι αναφορές του στην κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. Όπως και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τις προσπάθειές του για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.Κομβική αναφορά του, η θέση του για βιώσιμο χρέος (είναι κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας, όπως υποστήριξε).
Και έκλεισε, καταχειροκροτούμενος, με το «φιλότιμο», τον «πολίτη» (που είναι και ο πιο σημαντικός τίτλος, όπως είπε), τον «Δήμο». «Ζήτω η Ελλάς», έκλεισε επευφημούμενος ο κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Στο αμφιθέατρο το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργοί, πολλοί υπουργοί, επίσης οικονομικοί παράγοντες.

Ξεχωριστή «νότα» στο ακροατήριο, γυναίκες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες τις οποίες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν, λόγω πολεμικών συρράξεων. Άλλη ξεχωριστή «νότα» έδωσε η παρουσία πολλών μαθητών και μαθητριών από ελληνο-αμερικανικά σχολεία.

Ο Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης: «Θα ξανάρθω»

Ο πρόεδρος Ομπάμα έφυγε από το Μουσείο της Ακρόπολης με δύο δώρα που του πρόσφερε ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, επίσης του 5ου π Χ αιώνα.

Το αττικό τετράδραχμο που δωρίστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν ήταν στο πρόγραμμα: «Συνέβη εντελώς αυθόρμητα, επειδή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον όταν, βλέποντας το πρωτότυπο, του εξήγησα ότι στην αρχαιότητα με αυτά πλήρωναν τους τεχνίτες και τους αρχιτέκτονες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκε στο Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού και η συνάντησή του με τον κ. Παντερμαλή έγινε στα γλυπτά του μικρού ιωνικού ναού της Αθηνάς Νίκης, τον οποίο είχε μόλις επισκεφθεί στον ιερό βράχο.Σταμάτησε μπροστά στη ζωφόρο της μάχης του Μαραθώνα. Εντυπωσιάστηκε με την θέα της ανασκαφής από ψηλά και ρώτησε τον κ. Παντερμαλή σχετικά με τα ευρήματά της. «Προχωρήσαμε στις αίθουσες, ερημικά μόνοι» μας λέει χαμογελώντας, αλλά και κυριολεκτικά ο κ. Παντερμαλής, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Σταματήσαμε στις αρχαϊκές κόρες, μιλήσαμε για την ομορφιά των αγαλμάτων που ήταν κοινωνικό ιδεώδες. Στη σκεπτομένη Αθηνά, στις Καρυάτιδες. Όταν του έδειξα το κενό και του εξήγησα ότι είναι της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μου απάντησε:«Καταλαβαίνω, καταλαβαίνω, το γνωρίζω το θέμα». Ο Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρθηκε για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και χάρηκε που είδε τις ψηφιακές αναπαραστάσεις που έχουμε κάνει στο Μουσείο. Του έδειξα επίσης τα αντίγραφα που έχουμε φτιάξει από παριανό μάρμαρο. Αποχωρώντας, μου είπε ότι πήρε μια πολύ καλή γεύση κι ότι επιθυμεί να ξαναγυρίσει με την οικογένειά του μετά τη λήξη της θητείας του» τελειώνει την αφήγησή του ο Δ. Παντερμαλής από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Μουσείο της Ακρόπολης, που πήγε αμέσως μετά την περιήγησή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Πηγή:ΑΠΕ
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 16, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Ζήτω η Ελλάς» – Επική ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator