Γιατί νοσταλγώ από τώρα τη Μισέλ Ομπάμα;

0



ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Μην πάμε μακριά. Φανταστείτε να είχε συνοδεύσει η Μισέλ Ομπάμα τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο ταξίδι του στην Ελλάδα. Θα είχαμε γλιτώσει μάνι-μάνι μια σειρά από κακοτοπιές. Ποιος θα πρόσεχε τι φοράει –και τι δεν φοράει– ο Ελληνας πρωθυπουργός; Ποιος θα καθόταν να ασχοληθεί με το πώς στέκεται ή πώς προφέρει τα ρο, όταν δίπλα του θα βρισκόταν η ωραιότερη και χαρισματικότερη Πρώτη Κυρία που έχει δει ο Λευκός Οίκος από την Τζάκι Κένεντι και μετά; Που με την ίδια άνεση που τραγουδάει Μπιγιονσέ στο carpool karaoke απευθύνεται και στο Συνέδριο των Δημοκρατικών; Με χαρά νομίζω θα την αφήναμε να μας κλέψει το thunder. Από την άλλη, οι πλάγιες αποδοκιμαστικές της ματιές έχουν μείνει στην ιστορία. Ναι, ίσως το ρίσκο θα ήταν πολύ μεγάλο για το συγκεκριμένο ταξίδι...

Εξάλλου, αυτόν τον καιρό προετοιμάζει τη μεγάλη της έξοδο από τον Λευκό Οίκο μετά οκτώ ολόκληρα χρόνια. Εχει βάλει τις κόρες της να πακετάρουν ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως είπε στον Stephen Colbert. «Τους είπα “ή τα πακετάρετε ή τα πετάω. Ή τα πουλάω στο ebay”», είπε με το γνωστό της χαλαρό ύφος, τον οικείο της τρόπο που σε κάνει να πιστεύεις πως ό,τι λέει είναι εντελώς αυθόρμητο και απροβάριστο. Που φυσικά δεν είναι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει και ο τελευταίος φαν της Δυτικής Πτέρυγας ή του «House of Cards» (ναι, τα τελευταία χρόνια η μόνη σοβαρή ανταγωνίστριά της ήταν η Κλερ Αντεργουντ). Αλλά αν κάποια σε κάνει να πιστέψεις στο παραμύθι, είναι η Μισέλ Ομπάμα.

Και δεν υπάρχει ωραιότερο παραμύθι από το ότι μια μαύρη γυναίκα από το νότιο Σικάγο, κόρη ενός χειριστή αντλιών και μιας νοικοκυράς, έγινε μια μέρα Πρώτη Κυρία. Φυσικά δεν έγιναν μαγικά, τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ προδιέγραφαν τη μεγαλειώδη της πορεία. Οπως ότι δεν πήγε στη Β΄ Δημοτικού γιατί είχε καλύψει το έδαφος από την προηγούμενη χρονιά και ότι στην ΣΤ΄ Δημοτικού είχε ήδη μετεγγραφεί στην τάξη για χαρισματικά παιδιά, όπου έμαθε Γαλλικά και έκανε προχωρημένα μαθήματα Βιολογίας. Στο γυμνάσιο μετεγγράφηκε στο Whitney M. Young, ένα δημόσιο σχολείο με ειδικές τάξεις για χαρισματικά παιδιά, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Μετά είχε μπει στον αυτόματο πιλότο και στο Princeton για πρώτο πτυχίο Κοινωνιολογίας και κατόπιν στη Νομική του Χάρβαρντ. Αλλά επειδή σαν να ακούω το «σιγά τα ωά», φράση που τελευταία συνοδεύει τις αναφορές στο Χάρβαρντ, να πούμε ότι πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις για περισσότερες εγγραφές μειονοτικών φοιτητών στο πανεπιστήμιο. (Πολύ αργότερα, στην ομιλία της στην τελετή αποφοίτησης του Jackson State University θα έλεγε: «Η αριστεία είναι η πιο δυνατή απάντηση που μπορείς να δώσεις στους haters».)

Ούτε στον Λευκό Οίκο άφησε τον καιρό να περάσει άσκοπα, χωρίς όμως να αναλωθεί σε δεκάδες σκοπούς. Επικεντρώθηκε στη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στη διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού (η ίδια σέρβιρε στην αρχή της θητείας της συχνά-πυκνά σε συσσίτια της Ουάσιγκτον), στη σημασία της υγιεινής διατροφής και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Παρακαταθήκη της ο θηριώδης βιολογικός λαχανόκηπος στη νότια πλευρά του Λευκού Οίκου.

Υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής ακόμα και πέραν των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών και θεωρείται ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη δεύτερη εκλογική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα. Παραλίγο μάλιστα να εξασφαλίσει την προεδρία και για τη Χίλαρι Κλίντον. Ολοι παραδέχονται ότι ήταν η συγκλονιστική της ομιλία στο συνέδριο των Δημοκρατικών αυτή που κλείδωσε το χρίσμα για τη Χίλαρι, αλλά και το ξέσπασμά της στα σεξιστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ αυτό που εκτόξευσε τη διαφορά των δύο υποψηφίων. Διόλου περίεργο που διατυπώνεται μαζικά το αίτημα να κατεβεί υποψήφια το 2020, εξέλιξη πάντως που έχει απορρίψει.

Αν όμως κάτι θα μας λείψει περισσότερο από τη Μισέλ Ομπάμα ήταν ο αέρας αληθινής γυναίκας που έφερε στο υψηλότερο αξίωμα του κόσμου. Στην ίδια εκπομπή του Colbert, αποκάλυψε την ιστορία πίσω από την ωραιότερη ίσως φωτογραφία που έχουν βγάλει με τον Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έσπασε το ίντερνετ πριν από λίγο καιρό. Του κρατάει τα δύο χέρια και ο πρόεδρος έχει χαμηλώσει το κεφάλι. Τελικά, ήταν αυθόρμητη στιγμή στο περιθώριο φωτογράφισης για ένα περιοδικό. «Ο Μπαράκ είναι απαίσιος στις φωτογραφίσεις, θέλει να φύγει στα πέντε λεπτά. Μας έπιασαν όταν του έλεγα “μπορείς να έχεις λίγη υπομονή, μπορείς σε παρακαλώ να χαλαρώσεις;”». Πολύ αληθινό μοιάζει το τέλος αυτού του παραμυθιού
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 23, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γιατί νοσταλγώ από τώρα τη Μισέλ Ομπάμα;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator