Είναι στα πρόθυρα εμφυλίου η Τουρκία;

0Τεράστιες οι ευθύνες της Δύσης και ειδικά της Ουάσιγκτον

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Οι τελευταίες κινήσεις του συμπεριφερόμενου ως ηγέτη απολυταρχικού καθεστώτος, Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τις συλλήψεις των ηγετών του Κουρδικού Κόμματος, βουλευτών, αλλά και πριν με τις συλλήψεις δημοσιογράφων, κλείσιμο εφημερίδων, και το πογκρόμ διώξεων στην κρατική μηχανή και τις ένοπλες δυνάμεις, δείχνουν ότι η Τουρκία οδηγείται σε μια εσωτερική κρίση από την οποία πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Και για αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες της Δύσης και κυρίως της κυβέρνησης Ομπάμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μόνο που καταφέρνει ο Σουλτάνος της Άγκυρας με την αυταρχική και αντιδημοκρατική στρατηγική που ακολουθεί είναι να ρίχνει, σε καθημερινή πλέον βάση, λάδι στη φωτιά. Μια φωτιά με έντονο εθνικό χρώμα, αφού βάζει το απολυταρχικό καθεστώς του σε πορεία αιματηρής σύγκρουσης με τους Κούρδους. Ενώ ταυτόχρονα συγκρούεται και με το κοσμικό κομμάτι της κρατικής μηχανής και της κοινωνίας.

Για όσους θυμούνται η σύγκρουση με του Κούρδους και τους αντάρτες του PKK, μεταξύ 1984 και 1999, ήταν ιδιαίτερα αιματηρή, κοστίζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές. Εκείνη όμως την εποχή είχε περιοριστεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία όμως κόστισε ολοκληρωτική καταστροφή χωριών και μικρών πόλεων, με αποτέλεσμα την εκδίωξη των Κούρδων από τα εδάφη τους και διασκορπισμό τους σε όλη την έκταση της Τουρκίας.

Η νέα κόντρα με τις συλλήψεις των Κούρδων πολιτικών ηγετών και τις μαζικές διώξεις του Κουρδικού στοιχείου, καθιστά βέβαιη την εξάπλωση της σύγκρουσης σε όλη την έκταση της χώρας , οδηγώντας την σε σχεδόν βέβαιο εμφύλιο πόλεμο.

Οι επιπτώσεις στην γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων θα είναι σεισμικές και πολύ αρνητικές. Και εδώ είναι που η ευθύνη του Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησης του είναι τεράστιες. Όπως επίσης και της αστείας παρέας των Βρυξελλών – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άφησαν, χάιδεψαν, και συνεχίζουν να χαϊδεύουν και να ανέχονται τον απολυταρχικό δικτάτορα, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ουσιαστικά απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και πολύ σύντομα θα είναι ορκισμένος εχθρός της.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
Πηγή MIgnatiou
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 14, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Είναι στα πρόθυρα εμφυλίου η Τουρκία;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator