Μεγάλες δυνάμεις και Ελλάδα

0Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύουν οι ταυτόχρονες αποκαλύψεις στο βιβλίο του Γάλλου προέδρου Ολάντ και στα Γουικιλίκς σχετικά με το 2015 και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι εκείνο ακριβώς που η ίδια η Ελλάδα πολλές φορές έχει μοιραία υποτιμήσει: ότι η πορεία της έχει άμεση εξάρτηση από τις μεγάλες διεθνείς πολιτικές ισορροπίες.

Εν προκειμένω, ο Τσίπρας, που όπως φέρεται έψαχνε αν μπορούσε να τυπώσει δραχμές, μίλησε στον Πούτιν, ο Πούτιν τον «έδωσε» στον Ολαντ, άρα στην ευρωζώνη,– αφού πρώτα τον άδειασε -…, ενώ ο Κλίντον επιστρατεύθηκε από τον Ομπάμα να πει του Αλέξη να μην κουνηθεί από την ευρωζώνη, με τον πρώην πρόεδρο να ρωτάει τον νυν «αν θα πιέσουμε και τη Μέρκελ»…

Το πόσο σημαντική υπόθεση είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα για τις μεγάλες δυνάμεις καθίσταται προφανές από τα παραπάνω. Δεν είναι όμως καινούργιο: έχει πιστοποιηθεί ιστορικά πάρα πολλές φορές από την εποχή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου μέχρι, τουλάχιστον, και τα χρόνια της δικτατορίας: όλα σχεδόν τα μεγάλα κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ιδίως τα πλέον αιματηρά, είναι γραμμένα το λιγότερο σε άμεση συσχέτιση με τις ισορροπίες των μεγάλων δυνάμεων και, συχνά, με απευθείας πολλαπλές παρεμβάσεις από αυτές.

Επίσης, οι μεγάλοι δεν μπαίνουν εύκολα ο ένας στα χωράφια του άλλου: ο Στάλιν άφησε να γίνει ένας ολόκληρος Εμφύλιος για κάτι που δεν επρόκειτο ποτέ ο ίδιος να στηρίξει. Τουλάχιστον ο Πούτιν έκανε το τηλεφώνημα – δεν ευνόησε πονηρά ένα άλλο είδος νέου Εμφυλίου. Κι αυτό ασφαλώς και θα πρέπει να το εκτιμήσει κανείς…

Τέτοιου είδους κινήσεις δεν είναι συμβαίνουν με όλες τις χώρες. Κάθε άλλο. Ορισμένες φορές η Ελλάδα κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή την ιδιαιτερότητα, όπως λ.χ. έγινε στους Βαλκανικούς Πολέμους, τις περισσότερες όμως, δυστυχώς, υπέστη τις συνέπειές της: Διχασμός, Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος, Κύπρος...

Σήμερα, οι ισορροπίες των μεγάλων δυνάμεων είναι και πάλι σε κατάσταση τριγμού. Και η Ελλάδα, θέλει δεν θέλει, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο.

Ας το καταλάβουμε λοιπόν όσο είναι καιρός, ότι πάντοτε θα επιστρέφουν οι στιγμές που θα πρέπει να περνάμε από αυτές τις συμπληγάδες, οι οποίες είναι σήμερα εκ νέου ορατές στον όχι μακρινό ορίζοντα.

Κι ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους το πιο σημαντικό: ότι ή όλοι μαζί θα τις περνάμε και θα μένουμε στον αφρό, ή ότι όλοι μαζί θα πηγαίνουμε στον πάτο…

Πηγή "Το Βήμα"
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 03, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μεγάλες δυνάμεις και Ελλάδα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator