Επίσκεψη Ομπάμα: Τα μέτρα ασφαλείας, τα μυστικά της προεδρικής λιμουζίνας και του Air Force One - ΒΙΝΤΕΟ

0



Ειρήνη Ανδρουλάκη

Τους αποκαλούν ανθρώπους του προέδρου. Έχουν εκπαιδευτεί να προβλέπουν το απρόβλεπτο. Είναι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους για την προστασία του προέδρου.

Για κάθε μετακίνηση εκτός ΗΠΑ υπάρχει και διαφορετικός σχεδιασμός. Οι αξιωματούχοι έχουν υπολογίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών μεταβαίνουν αρκετές ημέρες πριν από το ταξίδι του Προέδρου στη χώρα που θα επισκεφτεί προκειμένου να κάνουν συσκέψεις με τις τοπικές αρχές ασφαλείας ενώ συνάδελφοί τους πραγματοποιούν τους δικούς τους ελέγχους σε όλα τα σημεία που θα βρεθεί ο αμερικανός ηγέτης.

Για την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με αξιωματούχους της Αμερικανικής πρεσβείας έχουν αναλάβει τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο και στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος όπου θα γίνει η ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, την Τετάρτη, λίγο πριν την αναχώρηση του απο την χώρα μας.

Ο ακριβής αριθμός των πρακτόρων που έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα και προετοιμάζουν την ασφαλή άφιξη και παραμονή του Μπάρακ Ομπάμα αλλά και όσων θα ακολουθήσουν την Τρίτη, παραμένει άγνωστος. Πληροφορίες θέλουν στην επιχείρηση αυτή να παίρνουν μέρος πάνω από 500 άρτια εκπαιδευμένοι άνδρες.

Πριν το Air Force One προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένα άλλο αεροσκάφος θα έχει ήδη μεταφέρει την θωρακισμένη λιμουζίνα του Προέδρου (Cadillac One) και άλλες ακριβώς ίδιες με αυτήν. Ο αριθμός των πανομοιότυπων αυτοκινήτων παραμένει και αυτός άγνωστος διότι είναι ένα από τα δεκάδες μέτρα ασφαλείας.



πηγή: Wikipedia
Air Force One

To προεδρικό αεροσκάφος διαθέτει ένα μικρό θάλαμο επιχειρήσεων και εντοπισμού κάθε πιθανού κινδύνου. Είναι εφοδιασμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο αεροσκάφος. Είναι ένα Boeing 747 το όποιο δεν μετασκευάστηκε αλλά κατασκευάστηκε εξαρχής με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μεταφέρει με ασφάλεια τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως μπορείτε να δείτε στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί -και στο οποίο εμφανίζεται και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα- είναι ένα αεροσκάφος με όλες τις ανέσεις φυσικά αλλά και τα τεχνικά μέσα για να αντιμετωπιστεί μια εθνική κρίση.



πηγή: Wikipedia

Είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα. Όπως λένε απόστρατοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, πέρα από το υπνοδωμάτιο του Προέδρου, διαθέτει γραφείο για τον πλανητάρχη, αίθουσα συσκέψεων, θάλαμο τηλεπικοινωνιών για κρυπτογραφημένες συνομιλίες, ιατρείο και αίθουσα χειρουργείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μπορεί να αντιμετωπίσει πυρηνικό χτύπημα ενώ αν κριθεί απαραίτητο ο ανεφοδιασμός του μπορεί να γίνει στον αέρα.



Μπορεί να μεταφέρει 70 επιβάτες και 26 μέλη πληρώματος.

Οτιδήποτε φορτώνεται στο αεροσκάφος του προέδρου από αποσκευή μέχρι τρόφιμα περνά από εξονυχιστικό έλεγχο.

Για λόγους ασφαλείας υπάρχει ένα ακριβώς ίδιο αεροσκάφος.

Πενήντα λεπτά προτού το αεροσκάφος με τον πρόεδρο προσγειωθεί ή απογειωθεί οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μπλοκάρουν τους αεροδιαδρόμους που βρίσκονται κοντά στην δική του πορεία. Επίσης μέσα σε αυτό το διάστημα κανένα άλλο αεροπλάνο δεν προσγειώνεται ούτε απογειώνεται στο αεροδρόμιο αναχώρησης ή άφιξης.

Παρά τα τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν υπάρξει απειλές κατά του Air Force One. Μάλιστα ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι η απειλή για βόμβα το 1999 κατά την διάρκεια της πτήσης απο Ελλάδα για Αμερική, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα.

Μετά από έρευνα που έκαναν οι μυστικές υπηρεσίες που επέβαιναν στο αεροσκάφος διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.
Προεδρική λιμουζίνα

Οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών την αποκαλούν “Το Τέρας”. Η θωράκιση του οχήματος έχει γίνει με αλουμίνιο, τιτάνιο και ατσάλι.

Τα τζάμια του έχουν πάχος σχεδόν 13 εκατοστά. Μάλιστα η διαστρωμάτωση είναι τέτοια που επιβραδύνει την ταχύτητα της σφαίρας ενώ το γυαλί ραγίζει και σπάει μόνο από την εξωτερική πλευρά δηλαδή θραύσματα γυαλιού δεν πέφτουν μέσα στην καμπίνα των επιβατών.

Τα ελαστικά έχουν επίστρωση κέβλαρ έτσι μπορούν να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα ακόμη και αν κάποιος τα πυροβολήσει.



πηγή: Wikipedia

Η λιμουζίνα του Μπάρακ Ομπάμα είναι η πλέον εξελιγμένη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Οι “δυνατότητες” του συγκεκριμένου αυτοκινήτου θεωρούνται διαβαθμισμένη πληροφορία και πολλοί από τους πράκτορες που είναι στην υπηρεσία του προέδρου δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες.

Επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που έχει αποστρατευτεί λέει ότι ο οδηγός της προεδρικής λιμουζίνας περνάει από ειδική εκπαίδευση και συχνούς ελέγχους ικανοτήτων. Μαθαίνει να οδηγεί το αυτοκίνητο του προέδρου κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Εκπαιδεύεται ακόμη και για την αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών όπως το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του στην περίπτωση που το προπορευόμενο όχημα βληθεί και τυλιχθεί στις φλόγες.
Επικίνδυνα ταξίδια Προέδρων των ΗΠΑ

Μερικά από τα πιο επικίνδυνα ταξίδια που έχουν κάνει πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ τα οποία προκάλεσαν πονοκέφαλο στους μυστικούς πράκτορες είναι: του Τζορτζ Μπους στον Παναμά, του Μπιλ Κλίντον στο Πακιστάν και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στη Γεωργία.

Σε ντοκιμαντέρ του National Geographic πράκτορες με θητεία πάνω από 20 χρόνια στην υπηρεσία του προέδρου περιγράφουν μπροστά στην κάμερα λεπτό προς λεπτό τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τους κινδύνους που απέτρεψαν κατά την διάρκεια αυτών των ταξιδιών.

Ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες, οι οποίοι συνόδευσαν τον Μπιλ Κλίντον στο Πακιστάν, μιλούν ανοικτά για το σχέδιο που ακολούθησαν τότε προκειμένου ο πρόεδρος να είναι ασφαλής.



Θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ αλλά δεν είναι. Το Air Force One, το εμβληματικό αεροσκάφος που μεταφέρει σχεδόν πάντα τον πρόεδρο της Αμερικής, προσγειώθηκε σε Πακιστανικό έδαφος χωρίς όμως να έχει ανάμεσα στους επιβάτες του τον Μπιλ Κλίντον. Από την σκάλα εμφανίστηκε να κατεβαίνει κάποιος. Ήταν όμως ένας από τους πράκτορες.

Την ώρα που όλοι όσοι βρίσκονταν στην πίστα του αεροδρομίου είχαν στρέψει την προσοχή τους στο προεδρικό αεροσκάφος, ένα άλλο μικρότερο με επιβάτη τον Μπίλ Κλίντον προσγειωνόταν στο διάδρομο.

Τον είδαν να μπαίνει στο δεύτερο όχημα της αυτοκινητοπομπής. Αυτό όμως στην πορεία άλλαξε όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί. Στη θέση του δεύτερου οχήματος μπήκε ένα πανομοιότυπο όχημα χωρίς όμως τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αυτό όμως που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών μιλούν ανοιχτά για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ίσως με αυτόν τον τρόπο να στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι άτρωτοι.
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 14, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επίσκεψη Ομπάμα: Τα μέτρα ασφαλείας, τα μυστικά της προεδρικής λιμουζίνας και του Air Force One - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator