«Ξεχάστε εκλογές και 4o μνημόνιο. Στην ανάγκη θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης!»

0Του Γιάννη Σιδέρη

«Τα επιχειρήματά σας, έχουν λογική, αλλά είναι η δική σας λογική, όχι η λογική της κυβέρνησης», μας είπε κυβερνητικό στέλεχος για το χθεσινό μας ρεπορτάζ, κατά το οποίο αναρωτιόμασταν, εάν θα οδηγηθούμε σε εκλογές, στην περίπτωση που αποτύχουν οι κυβερνητικές στοχεύσεις στο καυτό επόμενο τρίμηνο - όπως το προσδιόρισε ο πρωθυπουργός.

Το εν λόγω στέλεχος είναι μεν σποραδικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, αλλά και αποδεδειγμένα ακριβής γνώστης των πρωθυπουργικών προθέσεων και του κλίματος του Μαξίμου.

Στην παρατηρήσεις μας:
α) επικαλούμενοι και την δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα (Αν το χρέος δεν κριθεί βιώσιμο η έξοδος μας στις αγορές το 18 δεν θα είναι εφικτή) και
β)  αν δεν πάρει κάποια διευθέτηση του, δεν θα έχει πλέον κάποιο σενάριο ελπίδας να προσφέρει στο λαό, αφού θα κλείσουν και οι πόρτες της ποσοτικής χαλάρωσης και άρα θα βρεθούμε σε αδιέξοδο, η απάντηση ήταν αρκούντως αρειμάνια, έως κυνική: «Κάποια στιγμή, έστω και μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος θα το πάρουμε».

Φυσικά η ένστασή μας επεκτάθηκε και στην προοπτική υπογραφής τέταρτου μνημονίου, το οποίο έχει αρχίσει στην Ευρώπη να θεωρείται ως η πλέον πιθανή εξέλιξη, αφού η οικονομία καθεύδει. Η απάντηση και εδώ ήταν… «αποφασιστική»: «Τέταρτο μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Φέτος, δε χρειάζεται, η οικονομία πάει σφαίρα (!), αλλά στη  ανάγκη, αν χρειαστεί μελλοντικά, το 18 ή το 19, θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης»!

Δεν εγκαταλείπουν την εξουσία!

Η στήλη θεωρεί δεδομένο ότι αυτές είναι σκέψεις και οι προγραμματισμοί του πρωθυπουργού.

Δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την εξουσία όποια αποτυχία και αν εισπράξει, ως απάντηση στους λεονταρισμούς του «απαιτούμε» διευθέτηση του χρέους και τις στεντόρειες προειδοποιήσεις του «αρνήσεις των δανειστών δεν θα γίνουν  δεκτές».

Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο, ήρθαν για να μείνουν. Δεν άπτεται της πολιτικής ηθικής, αλλά μάλλον  θα μείνουν με όποιο τίμημα - εκτός φυσικά αν συμβεί  κάποιο  απροσδιόριστο προς το παρόν γεγονός, κάποιο «ατύχημα». Πάντως, όπως προείπαμε, ακόμη και η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη» δεν θα θεωρηθεί ατύχημα, θα ερμηνευτεί ως λογικό γεγονός, μέσα στη φυσική ροή των πραγμάτων, καθώς οι δανειστές «θα θέλουν να στραγγαλίσουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, για να αποτελέσει αυτό ευρωπαϊκό παράδειγμα σε άλλες χώρες» (το επιχείρημα είναι επίσης στελέχους της κυβέρνησης).

Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το κόμμα τους δεν έχει κοινωνική βάση πέραν του 3%. Αυτά τα περί «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» που «πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον οργανωμένο» , είναι αντιγραφές –καρικατούρες από το ΠΑΣΟΚ. Το πρώην μεγάλο κόμμα, ούτως ή άλλως, έχει κοινωνικό σώμα, έχει θύλακες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα. Μόλις προχθές θριάμβευσε στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, ερχόμενο πρώτο, και με αυξημένη δύναμη (50,70% έναντι 48,04% το 2013), ενώ η κυβερνητική παράταξη υποχώρησε (15,02% από το 17,9%).

Γνωρίζουν επίσης ότι εάν πάνε σε εκλογές, θα χάσουν την κυβέρνηση, και θα τη χάσουν ως αποτυχημένοι. Όσοι τώρα τους πλησιάζουν και τους προσφέρουν τις υπηρεσίες και την - επί όποιου είδους αμοιβή - ψήφο τους, θα φύγουν για άλλα ψηφοδέλτια. Προσπαθούν αλλά ακόμη δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν τους δικούς τους αρμούς στον κρατικό μηχανισμό, και για αυτό χρειάζονται  χρόνο. Και αυτόν το χρόνο θα τον διεκδικήσουν.

Τα «απόνερα» του Συνεδρίου

Κατά τα άλλα, όσον αφορά στα «απόνερα» του συνεδρίου, θεωρούν - το αυτονόητο βέβαια - ότι ο κ. Τσίπρας κατήγαγε νίκην  μεγάλη, τόσο με την επανάληψη της ψηφοφορίας στην οποία υποχρέωσε το συνεδριακό σώμα, για την ποσόστωση των βουλευτών, όσο και στο ποσοστό -εποχών… ανατολικού μπλοκ- που έλαβε. Επίσης, αντιτάσσονται στις «δημοσιογραφικές ερμηνείες» ότι το Μαξίμου έλαβε κάποιο μήνυμα, θεωρούν ότι «δεν υπήρξε κανένα μήνυμα» για την πρωτιά υπουργών με αριστερή φρασεολογία και συμπεριφορά (Φίλης –Σκουρλέτης), ενώ ερμηνεύουν την πρωτιά στις ψήφους που είχε ο κ. Τσακαλώτος, ως στήριξη των συνέδρων στο πρόσωπο του βασικού διαπραγματευτή, αλλά και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που τον έχει ορίσει στη θέση.

Απομένει ο ανασχηματισμός, αλλά ούτως ή  άλλως, θα αρχίσει  να μετράει ο χρόνος αφού διευθετηθούν τα κομματικά. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία και νέος Γραμματέας του κόμματος. Οι μετοχές του νυν, Πάνου Ρήγα, είναι ανεβασμένες, μετά την εξαιρετική θέση που κατέλαβε στην ψηφοφορία (δέκατος). Ως ετέρου υποψηφίου ακούγεται το όνομα του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Νίκου Σκορίνη. Η τάση των προεδρικών είναι μοιρασμένη μεταξύ των δύο, αλλά δεν υπάρχει κάποια μεγάλη διαμάχη επ’ αυτού.

Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 04, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Ξεχάστε εκλογές και 4o μνημόνιο. Στην ανάγκη θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης!»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator