Προϋπολογισμός: Έρχεται «τσουνάμι» φόρων - Τι ακριβαίνει – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

0ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ «ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ» ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Βαρύς χειμώνας έρχεται για τους φορολογουμένους, καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις φόρων και που θα συμπαρασύρουν τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Η «αριστερή» φοροκαταιγίδα προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις στα καύσιμα, στο πετρέλαιο, στον καφέ, στα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στον ΦΠΑ στα νησιά, στα τέλη σταθερής τηλεφωνίας και η προκαταβολή φόρου.

Συγκεκριμένα, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 έρχεται….μποναμάς για τους καταναλωτές:

Αύξηση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

Κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό

Επίσης, «πικρό» θα είναι το καφεδάκι καθώς το κιλό θα επιβαρυνθεί από 2-3 ευρώ για τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ στο στιγμιαίο.

Έρχεται «καπέλο» 10 λεπτών το λίτρο στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Νέες επιβαρύνσεις ύψους 5% προβλέπονται σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Από την άλλη μεριά προκύπτει ότι έρχεται και ψαλίδι σε κοινωνικές παροχές και κοινωνικά επιδόματα, δηλαδή σε συντάξεις και μερίσματα.

Όπως υπολογίζεται, οι νέοι φόροι φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,464 δισ. είναι άμεσοι.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3.330 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1.111 εκατ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016. Θα είναι, συνεπώς, η τρίτη χρονιά που η παρούσα κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η επίτευξη των στόχων οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, στην ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πέραν, ωστόσο, από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση. Για το λόγο αυτό, ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

- Η πλήρης επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
- Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας, που θα διατίθενται, κατά περίπτωση, για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
- Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αξίζει, τέλος να γίνει αναφορά σε μία σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου.

Συγκεκριμένα, το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους και η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία υπουργεία, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

newsbomb.gr
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 04, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προϋπολογισμός: Έρχεται «τσουνάμι» φόρων - Τι ακριβαίνει – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator