Τα αλλάζει όλα, πάει σε εκλογές ή μας παίρνει μαζί του;

0Η Οικονομία καταρρέει, το προσφυγικό μας πνίγει και οι «αγαπημένοι» μας γείτονες καιροφυλακτούν να αρπάξουν ό,τι μπορούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα: Μπορεί; Αν μπορεί ας αλλάξει τώρα πολιτική για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Αν δεν μπορεί, ας φύγει.

Το χειρότερο σενάριο είναι να καταρρεύσει η σημερινή κυβέρνηση κάτω από το βάρος των προβλημάτων και φυσικά αυτό θα συμβεί ταυτόχρονα και με την κατάρρευση της χώρας. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να θέλει μια τέτοια εφιαλτική εξέλιξη. Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που θα μπορέσει στην συνέχεια να διαχειριστεί με ασφαλή τρόπο την χώρα υπό αυτές τις συνθήκες.

Το ιδανικό σενάριο είναι να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας πολιτική και κυρίως την στάση του απέναντι στα μικρά και μεγάλα θέματα της καθημερινότητας. Να σταματήσει να «κατασκευάζει» εχθρούς και να επιχειρήσει την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολιτικούς του αντιπάλους, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συναίνεση σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Να αντιληφθεί έστω και τώρα ότι οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής δεν ωφελούν τον ίδιο και την χώρα και να προσπαθήσει να κυβερνήσει υπηρετώντας την κοινή λογική και όχι τις κομματικές του εξαρτήσεις. Μήπως όμως ζητάμε πολλά από τον Αλέξη και τους επιτελείς του;

Οι εκλογές δεν είναι λύση επειδή η κυβέρνηση δεν είναι δημοφιλής. Ακόμη και η Κυριακάτικη Αυγή το διαπίστωσε αυτό κι έτσι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προτίμηση των πολιτών δεν αποτελεί πλέον είδηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάγλυφα την απογοήτευση του κόσμου, αλλά και τον φόβο του για τα διαμορφούμενα αδιέξοδα. Οι εκλογές είναι λύση μόνο στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει την επιβεβλημένη στροφή στην πολιτική του. Οι εκλογές αποτελούν τότε την μοναδική ελπίδα για να υπάρχουν πιθανότητες να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας και οι ανυπολόγιστες συνέπειες της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία με διαδικασίες εξπρές, λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της πολιτικής χρεοκοπίας του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διαθέτει το αναγκαίο πολιτικό προσωπικό για να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από έναν συνασπισμό αριστερών και ακροαριστερών συνιστωσών σε μία σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική κίνηση απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Εφόσον φυσικά θέλουν και οι ίδιοι να μετατοπιστούν πολιτικά. Αν δεν το θέλουν, τότε είναι μάταια αυτή η συζήτηση. Αν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο δρόμος της υπερήφανης διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη και οι ανοησίες για τα γεμιστά και την δραχμή (ως πολιτική επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης) είναι πολιτική πρόταση, τότε γνωρίζουμε από τώρα τι ακριβώς θα συμβεί. Όπως γνωρίζαμε και στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης τι θα γινότανε, όπως και συνέβη. Έτσι ακριβώς όπως τα είχαμε προβλέψει…

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τρεις επιλογές: Να αλλάξει με έναν μαγικό τρόπο πρόσωπα και πολιτικές, να κερδίσει χρόνο έπειτα από εκλογές για να οικοδομήσει ένα νέο κόμμα ή να επιμείνει μέχρι τέλους στην πορεία προς την άβυσσο. Οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, επειδή αυτός είναι αυτή την στιγμή ο Πρωθυπουργός και παίρνει τις αποφάσεις. Είναι η ώρα που θα αποφασίσει αν είναι πράγματι ένας ηγέτης ή ένας άνθρωπος που στο μέλλον η ιστορία θα τον θυμάται με άσχημο τρόπο…

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 31, 2016
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα αλλάζει όλα, πάει σε εκλογές ή μας παίρνει μαζί του;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator