Η ώρα των γερμανικών οφειλών

0



Η διακομματική επιτροπή της Βουλής επαναφέρει το θέμα της διπλωματικής και δικαστικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τη Γερμανία με την δικαστική οδό να μοιάζει πιο βατή από ποτέ

Διπλωματική, αλλά αν χρειαστεί και δικαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, προτείνει έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

«Οι συνέπειες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την Ελλάδα και τους πολίτες της υπήρξαν τρομακτικές και ανεπανόρθωτες, καθώς η χώρα υπέστη απρόκλητη- προμελετημένη επίθεση, αλλά και τη βάρβαρη κατοχή από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της τσαρικής Βουλγαρίας.

Η τριπλή αυτή κατοχή οδήγησε τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση, αφού εξάρθρωσε την οικονομία της χώρας. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει αβίαστα από το υφιστάμενο υπηρεσιακό– κρατικό υλικό και τεκμηριώνεται από πλήθος ακλόνητων μαρτυριών και πληθώρα ιστορικών πηγών» σημειώνεται στην εισαγωγή της έκθεσης.

Οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ.

Κι όμως σε αυτή την υπόθεση τα χρήματα δεν είναι το μόνο σημαντικό. Ή δικαίωση των ανθρώπων που υπέφεραν κατω από τη μπότα του ναζισμού είναι αυτή καθεαυτή μείζον ζήτημα.

Ή διακομματική πρότεινε κατ αρχήν τη διπλωματική οδο. Αλλά, ή δικαστική οδός μοιάζει πλέον πιο βατή παρά ποτέ.

Οι δύο δικαστικοί δρόμοι του αγώνα αυτού περνούν μέσα από τα εθνικά δικαστήρια και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βέβαια ή Ελλάδα έχει κινηθεί κατα της Τουρκίας χωρίς αποτέλεσμα. Ή Άγκυρα όμως δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αλλά το Βερολίνο την έχει αναγνωρίσει. Και πλέον στα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια υπάρχουν πρόσωπα, στα οποία ή Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει. Ενώ στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει ένας νομικός, που θα μπορούσε να συντονίσει μία προσπάθεια, ή οποία πρέπει να είναι εθνική και όχι μιας κυβέρνησης

Ίσως δεν είναι τυχαία ή αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κομμένο Αρτας. Ή Αρτα είναι βέβαια ο τόπος καταγωγής του, όμως το συγκεκριμένο χωριό είναι τόπος μαρτυρίου και μαρτυρίας τρομερών φρικαλεοτητων. Και δεν είναι ο μόνος μαρτυρικος τόπος σε αυτή τη χώρα, που δεν μπορεί να ξεχνά τα εγκλήματα των ναζιστων, όχι για να τα προβάλλει στο παρόν, αλλά για μία ιστορική δικαίωση αναγκαία πάντα.

*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 19, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ώρα των γερμανικών οφειλών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator